Όταν η Ελισάβετ κρύφτηκε από ανεπιθύμητο επισκέπτη του παλατιού

@kensingtonroyal @clarencehouse

Το 1978, ο Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτης της σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Ρουμανίας κι ένα από τα πιο απεχθή πολιτικά πρόσωπα όλων των εποχών, έκανε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα. Σύμφωνα με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του ITV, Inside the Crown: Secrets of the Royals, αυτή την επίσκεψη δεν την επιθυμούσε καθόλου η βασίλισσα Ελισάβετ. Άλλωστε, τόσο ο βρετανικός Τύπος της εποχής όσο και οι Βρετανοί δήλωναν ανοιχτά την αντίθεσή τους με αυτή την επίσκεψη και αναρωτιώνταν:΅”Γιατί καλούμε αυτό το τέρας στη Βρετανία;”

Ωστόσο, ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο, η βασίλισσα και ο Φίλιππος είχαν υποδεχτεί το ζευγάρι στον σιδηροδρομικό σταθμό Victoria του Λονδίνου και τους είχαν οδηγήσει στο Buckingham.

“Μια μέρα, την περίοδο που οι Τσαουσέσκου διέμεναν στο παλάτι, η βασίλισσα είχε βγει βόλτα στους κήπους με τα corgis της”, ανέφερε στο ντοκιμαντέρ ο δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Robert Hardman. “Όταν όμως διέκρινε από μακριά τον Τσαουσέσκου να έρχεται προς το μέρος της, σκέφτηκε ότι πραγματικά δεν ήθελε να του μιλήσει, οπότε εκείνη ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που κρύφτηκε πίσω από τους θάμνους των κήπων του παλατιού της για να αποφύγει ανεπιθύμητο επισκέπτη”.

Το κρυφτούλι της Ελισάβετ επιβεβαιώθηκε και από τον λόρδο David Owen, τότε Υπουργό εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε: “Η βασίλισσα έρχεται σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά ο Τσαουσέσκου παραήταν βαρύς για το στομάχι της. Το είχε κάνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν της άρεσε αυτή η επίσκεψη”.

Και οι βασίλισσες έχουν ψυχή.