Σάββας Πούμπουρας: Father figure

Ο νέος συνεργάτης της Ελένης Μενεγάκη επανασυστήνεται. Πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος και πιο γοητευτικός από ποτέ.

Από τα μεγάλα clubs όπου δούλευε ως bartender και τη διαφήμιση εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης για το Euro 2004 με το σλόγκαν «Σάββας καφέ;» στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, που κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Mega. Στο ενδιάμεσο έκανε πολλά και διαφορετικά τηλεοπτικά projects. Η τηλεόραση με έναν τρόπο πάντα τον αναζητούσε διακριτικά κι εκείνος σαν να έπαιζε κλεφτοπόλεμο μαζί της. Πάντα συμπαθής, το γλυκό αγόρι της διπλανής πόρτας, παντρεύτηκε (δις), έγινε μπαμπάς, δίνει πλέον γονεϊκές και μαγειρικές συμβουλές στα social, αλλά κυρίως, με μια δική του εσωτερική δύναμη σε ένα κομβικό σημείο της ζωής του, πάτησε ένα διακόπτη στο μυαλό του και έκανε restart στη ζωή του. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από αυτό.

Από τη Βένια Καραγιάννη

 

Πρόσφατα έκανες θρησκευτικό γάμο μαζί με τη βάφτιση της κόρης σου Κύνθιας. Γιατί έτσι ξαφνικά;

Κάναμε πολιτικό γάμο πριν από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο και είπαμε πως αν κάνουμε παιδί θα γίνει γαμοβάφτιση. Το κανονίσαμε μέσα σε τριάντα μέρες. Αλλάξαμε τρεις-τέσσερις τοποθεσίες, δεν το πολυσκεφτήκαμε. Χύμα και απλά. Τελικά έγινε στις Σπέτσες. Στους περισσότερους γάμους που παρευρισκόμουν ως καλεσμένος με στεναχωρούσε που δεν έβλεπα γαμπρό και νύφη χαρούμενους. Πολλά τα «πρέπει». Τα πράγματα είναι απλά: Λίγο και καλό φαγητό, 45 άτομα, ο χώρος δυο βήματα από την εκκλησία και ήμασταν όλοι ήρεμοι και χαλαροί.

 

Εσύ ήσουν πάντα free-style τύπος. Πόσο εύκολα μπήκες σε μια νόρμα ως πατέρας;

Συνεχίζοντας να είμαι free style, αλλά αντί για ζευγάρι πλέον τριάδα. Έχουμε κι εμείς ζωή και οφείλουμε να μας φροντίσουμε. Αν είναι οι γονείς καλά, θα είναι και το παιδί. Δεν χρειάζεται να είσαι όλη την ώρα πάνω από το παιδί σου. Ναι, να είμαι δίπλα στις ανάγκες του, αλλά με σεβασμό και στις δικές μας. Επίσης, είναι σημαντικό οι μπαμπάδες να ξεκουράζουν τις μαμάδες συχνά. Εγώ παίρνω τη μικρή και πάμε αεροπορικώς ένα 24ωρο ταξίδι και ηρεμεί και η μαμά. Πόσες ανάγκες έχει ένα παιδάκι; Δυο πάνες, το γάλα του, το φαγητό του, τέλος. Δεν χρειάζονται υπερανάλυση τα πράγματα.

 

Σε έχει αλλάξει το παιδί; Έχει αλλάξει και τη σχέση σας με την Αρετή;

Εμένα με έκανε ακόμα πιο υπομονετικό και με την Αρετή ήρθαμε ακόμα πιο κοντά. Όπως σε όλα τα ζευγάρια υπάρχουν τριβές, που όταν καθίσουμε και συζητήσουμε λύνεται και το πρόβλημα.

 

Έτσι όπως σε ακούω να υποθέσω ότι ήσουν έτοιμος να γίνεις πατέρας;

Κανένας άντρας δεν είναι έτοιμος να γίνει πατέρας. Η φύση του άντρα είναι να είναι παιδί για πάντα. Έτσι είμαστε προγραμματισμένοι και όταν έρχεται ένα παιδί το αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διάθεση – και αυτό είναι το ωραίο! Γι’ αυτό και μας αποκαλείτε «χαζομπαμπάδες».

 

Δηλαδή η Αρετή σε παρότρυνε να κάνετε παιδί;

Η Αρετή με έχει αφήσει ελεύθερο. Και το γάμο και τη συγκατοίκηση, όλα τα ζήτησα. Και αυτό είναι το πιο έξυπνο πράγμα που έκανε. Κι όταν ήρθε το παιδί είπα «πάμε να το ζήσουμε» και ό,τι έρθει θα το αντιμετωπίσουμε μαζί.

 

Είστε όμως δέκα χρόνια μαζί. Δέκα νευραλγικά χρόνια. Πώς συντηρείται ένας γάμος;

Ο καθένας θέλει να είναι και λίγο μόνος του. Να έχει το δικό του χώρο και χρόνο. Έτσι δεν χαλάνε οι ισορροπίες. Είναι βασικό να είσαι ευτυχισμένος με τον εαυτό σου. Εκεί λοιπόν έρχεται ο άνθρωπος με τον οποίο θα συμπορευτείς. Να μην εξαρτάσαι εσύ από αυτόν ούτε εκείνος από εσένα. Και κυρίως να υπάρχει αμοιβαία αποδοχή και κατανόηση.

 

Στα social έχει γίνει χαμός με τις συνταγές μαγειρικής που ανεβάζεις. Πού έμαθες να μαγειρεύεις; Και γιατί δεν το έκανες επάγγελμα;

Δεν θα μπορούσα να εργάζομαι σε κουζίνα εστιατορίου. Μου αρέσει να μαγειρεύω σπίτι για τους φίλους μου. Πάντα μαγείρευα. Έμαθα από τους γονείς μου, παρακολουθούσα τη γιαγιά όταν άνοιγε φύλλο για πίτες και όπου υπήρχε μαγειρική ήταν και ένα ζευγάρι μάτια από πάνω: τα δικά μου. Αλλά τότε δεν είχαμε τα social media. Όταν πρωτοξεκίνησα να ανεβάζω συνταγές, μετά μου τις ζητούσαν. Έτσι ξεκίνησε να βγαίνει προς τα έξω.

 

Πίστευες ποτέ ότι θα έκανες τηλεόραση;

Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα με τη μάνα μου στο μπαλκόνι –τότε δούλευα βράδυ ακόμα–, δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω και μου λέει: «Θα βρεις καμιά σοβαρή δουλειά επιτέλους;» Σε μια πολύ χαλαρή κατάσταση και θέλοντας να αποφύγω περαιτέρω συζήτηση, της απάντησα: «Κάποια στιγμή θα με δεις στην τηλεόραση και θα κάνω τον κόσμο να γελάει.» Μια πρόταση που την είπα και δεν την ξανασκέφτηκα. Εντυπώθηκε στο μυαλό μου και όλα όσα έζησα με οδήγησαν προς τα εκεί.

 

Τι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε στην τηλεόραση;

Ό,τι είχε να κάνει με την κριτική και την εντύπωση που είχε ο κόσμος για μένα. Είναι η κλασική παγίδα στην οποία πέφτουμε όλοι. Όσο αφήνεις την κριτική του κόσμου να σε επηρεάζει τόσο δεν θα περνάς καλά. Θέλεις να πιστεύεις ότι είσαι αγαπητός και αρεστός σε όλους, πράγμα αδύνατο. Μετά από χρόνια, όμως, με αποδέχομαι όπως είμαι και πραγματικά χαίρομαι που δεν είμαι αρεστός σε όλους.

 

Πώς έγινε η πρόταση για την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη; Είχες ποτέ σκεφτεί ότι θα δουλεύατε μαζί;

Όχι. Αλλά όταν είχα πάει καλεσμένος στην εκπομπή της πριν από δυο-τρία χρόνια, υπήρξε ωραία χημεία. Συζητούσαμε on και off camera με πολύ ενδιαφέρον. Με πήρε λοιπόν η ίδια τηλέφωνο, μου είπε «Σάββα, η Ελένη είμαι» και κόλλησα, δεν την κατάλαβα. Ομολογώ πως χάρηκα πολύ με αυτή την πρόταση. Είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος με εκπληκτικό μαγνητισμό. Ξέρει να κερδίζει τους ανθρώπους. Να σκεφτείς, είχα πει ότι δεν θα ξαναγυρίσω σε πρωινή ή μεσημεριανή εκπομπή, όμως είναι ένα νέο challenge και θέλω να το δοκιμάσω

 

Νιώθω ότι είσαι σε μια φάση που έχεις κατασταλάξει σε απόψεις και σκέψεις. Τι ήταν αυτό που σε άλλαξε και σε ομόρφυνε;

Πρώτα ο ίδιος μου ο εαυτός. Πριν από δέκα χρόνια ένιωθα πιο γέρος από ποτέ. Ενοχές, αλκοόλ, απογοήτευση, μόνιμη κριτική και μη αποδοχή του εαυτού μου… Μια τοξική κατάσταση. Δεν ήμουν εγώ καλά μέσα μου σαν άνθρωπος, είχα ζόρια ψυχολογικά. Εκεί χρειάζεται ο διακόπτης και έφτασα σε ένα σημείο να αναρωτιέμαι: «Αυτή θα είναι η ζωή μου μέχρι να πεθάνω;» Έτσι έγινε η αλλαγή μέσα μου και μετά γύρω μου.

 

Νιώθεις σοφότερος;

Το θέμα είναι να γίνεσαι κάθε μέρα και λίγο καλύτερος… Μικρά βήματα κάθε φορά.