Οι Παθήσεις Των Μεγάλων Αρθρώσεων

Ο Δρ Ιωάννης Τσαρούχας, ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μας μιλά για τις παθήσεις των μεγάλων αρθρώσεων, οι οποίες πλέον απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και κυρίως για τις νέες, αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισής τους.

 

ΒΛAΒΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓAΛΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

 

• Περιοχή του ώμου: Οι μεγάλες αρθρώσεις (ισχίο, γόνατο, ώμος) δέχονται, με το πέρασμα των ετών, φθορές που προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία. Η εκφύλιση και η καταστροφή του χόνδρου που επενδύει τις αρθρούμενες επιφάνειες των οστών έχει ως αποτέλεσμα έντονο πόνο, ακόμα και στην ηρεμία, δυσκαμψία και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Στην περιοχή του ώμου τα αποτελέσματα της αρθρίτιδας καθιστούν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, αφού ο ασθενής δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το άνω άκρο, ακόμα και για να αυτοεξυπηρετηθεί. Η δυσκολία είναι χαρακτηριστική στην προσπάθεια ανύψωσης του άνω άκρου, η οποία είναι σχεδόν αδύνατη όταν πραγματο- ποιείται με βάρος ή με αντίσταση. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ασθενείς με συνδεσμικές και τενόντιες βλάβες στην περιοχή, καταστάσεις που συναντώνται συνήθως σε νεότερες ηλικίες (π.χ. ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου, συνδεσμική αστάθεια – εξάρθρημα/υπεξάρθρημα του ώμου, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής).

• Περιοχή του ισχίου: Στην άρθρωση του ισχίου η αρθρίτιδα, εκτός του πόνου και της δυσκαμψίας, ενδέχεται να προκαλέσει βράχυνση του κάτω άκρου (ανισοσκελία), η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικό- τητα της σπονδυλικής στήλης (π.χ. οσφυαλγία/ισχιαλγία) και του γόνατος. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού γεννιέται με ανατομικές ιδιαιτερότη- τες στην άρθρωση του ισχίου (δυσπλασία, συγγενές εξάρθρημα) ή υπόκει- ται στις βλαπτικές δράσεις φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη) και παθήσεων (π.χ. αιματολογικά νοσήματα) που μπορεί να προκαλέσουν οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής και οδηγούν στην εμφάνιση πρώιμης αρθρίτιδας του ισχίου. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα του ισχίου δυσκολεύονται να βαδίσουν και να λυγίσουν το ισχίο, ενώ απλές κινήσεις της καθημερινότητας, όπως το να καθίσουν σε ένα χαμηλό κάθισμα ή το να φορέσουν τις κάλτσες τους, μπορεί να είναι αδύνατες.

• Περιοχή του γόνατος: Η άρθρωση του γόνατος είναι μία πολύ- πλοκη άρθρωση, αφού τα αρθρούμενα οστά είναι τρία (μηριαίο, κνήμη, επιγονατίδα) και έχει αρκετά μεγάλο εύρος κίνησης. Η άρθρωση πάσχει συχνά από οστεοαρθρίτιδα με πόνο, δυσκαμψία και χαρακτηριστική παραμόρφωση ραιβογονίας ή βλαισογονίας (η κνήμη κλίνει προς τα εντός ή εκτός του μηρού). Λόγω της πολυπλοκότητας της άρθρωσης είναι συχνές οι συνδεσμικές (ρήξη πρόσθιου/ οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη έσω/έξω πλαγίου συνδέσμου), μηνισκικές (ρήξη έσω/έξω μηνίσκου) και οστεοχόνδρινες βλάβες.

 

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

 

Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες κλινικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων χάρη στο συνδυασμό της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας της: Έχει στο ενεργητικό της έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων μέσω της χρήσης τεχνικών ελά- χιστης επεμβατικότητας, οι οποίες την έχουν καθιερώσει ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα.

Συγκεκριμένα:

• Μέθοδος ASI-Anterior Supine Intermuscular για την αρθροπλαστική του ισχίου
• Εφαρμογή πρωτοκόλλου αποφυγής ανισοσκελίας στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου
• Μέθοδος MIS-Minimal Invasive Surgery για την ολική αρθροπλα- στική γόνατος
• Ρομποτική χειρουργική γόνατος ROSA
• Αρθροσκόπηση ώμου/γόνατος/ισχίου
• Εφαρμογή πρωτοκόλλων fast-track για τη βραχεία νοσηλεία και αποκατάσταση των ασθενών

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και επιλέγεται ως το μοναδικό κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη για την εκπαίδευση στην τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular). Είναι σημαντικό ότι ο Δρ Ιωάννης Τσαρούχας και η ομά- δα του έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα της ανισοσκελίας με τη χρήση διεγχειρητικού ελέγχου κλινικά και ακτινολογικά. Έτσι, ακόμα και μικρή ανισοσκελία διορθώνεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της διαφοράς του μήκους των δύο κάτω άκρων μετά από ψηφιακή ακτινογραφία που γίνεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η ακτινογραφία γίνεται με το πλέον εξελιγμένο σύστημα μεγάλης εταιρείας που επιτρέπει τη λήψη και εμφάνιση της εικόνας εντός δευτερολέπτων. Η χρήση του νέου αυτού πρωτοκόλλου εξασφα- λίζει την αποφυγή ανισοσκελίας, αλλά και την περαιτέρω μείωση της διάρκειας της επέμβασης. Αυτό φάνηκε στη μελέτη της Κλινικής, που έχει δημοσιευθεί στο European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology με τον τίτλο «A new method for intraoperative assessment of leg length, sizing and placement of the components in total hip replacement».

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης των παθήσεων των μεγάλων αρθρώσεων απαιτούν εξειδί- κευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες συνθέτουν τη Διεπιστη- μονική Ομάδα.