Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, τα Άνω Πετράλωνα ετοιμάζονται να ζήσουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Η θρυλική Ταβέρνα Οικονόμου, ένα από τα πιο αυθεντικά σημεία της παλιάς Αθήνας, υποδέχεται για μία μόνο μέρα τους Παριζιάνους μουσαφίρηδες της Taverna Paris και μετατρέπει το ταπεινό τραπέζι σε μια γιορτή γεύσεων, πολιτισμών και ιστοριών. Ο σεφ Πωλ-Ανρί Μπαγιάρ και η ομάδα του, που εδώ και καιρό μαθαίνουν στους Γάλλους να αγαπούν τα ντολμαδάκια, τους κεφτέδες και την ταραμοσαλάτα όσο κι εμείς, έρχονται στην Αθήνα με τις βαλίτσες τους γεμάτες έμπνευση και παριζιάνικο αέρα. Για μία μέρα, καταλαμβάνουν την κουζίνα της Ταβέρνας Οικονόμου και δημιουργούν ένα μενού που ενώνει δύο κόσμους με τον πιο γευστικό τρόπο.

Η ιδέα πίσω από αυτή τη συνεργασία είναι απλή αλλά συγκινητικά όμορφη: δύο ταβέρνες, δύο κουλτούρες, ένα κοινό τραπέζι. Στο μενού της ημέρας, τα «κλασικά» πιάτα της Ταβέρνας Οικονόμου θα συνυπάρχουν με τις δημιουργίες του σεφ Πωλ, που υπόσχεται να «πειράξει» κάποιες αγαπημένες γεύσεις με τη δική του δημιουργική πινελιά. Το αποτέλεσμα; Ένα πολυσυλλεκτικό μενού 10-12 πιάτων που θα σερβίρεται από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, αποτυπώνοντας την πιο χαρούμενη πλευρά της γαστρονομίας: αυτή που μοιράζεται. Από το ντεζενέρ έως το ντινέρ, οι μυρωδιές, οι ήχοι και τα χαμόγελα θα γεμίζουν τον χώρο, θυμίζοντάς μας γιατί το φαγητό στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ανάγκη, αλλά αφορμή για συνάντηση, γιορτή και επικοινωνία.

Η λίστα κρασιού της Ταβέρνας Οικονόμου – πάντα αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα – θα συνοδεύσει αυτή τη μοναδική εμπειρία με φιάλες που ανοίγονται αποκλειστικά για τη μέρα εκείνη, διαθέσιμες και σε ποτήρι, γιατί το κρασί – όπως και το φαγητό – είναι φτιαγμένο για να μοιράζεται. Έτσι, η Δευτέρα μετατρέπεται σε μια μικρή γιορτή ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, εκεί όπου η γεύση γίνεται γλώσσα κοινή και η παράδοση αποκτά νέα, παιχνιδιάρικη προφορά.

Κι ενώ όλα ξεκινούν από το φαγητό, δεν τελειώνουν εκεί. Στην Ταβέρνα Οικονόμου, η τέχνη έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. Οι τοίχοι της στολίζονται με έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Αλέκος Φασιανός, ο Αλέξης Ακριθάκης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και ο Σπύρος Βασιλείου – δημιουργίες που προσφέρουν έμπνευση και ενισχύουν τη μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου. Ξεχωρίζει το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Απομεσήμερο» (1972), που εντυπωσιάζει τόσο με το μέγεθός του όσο και με το θέμα του, θυμίζοντας στιγμές ενός ελληνικού καλοκαιρινού απογεύματος.


Η TavernaP aris, το εστιατόριο που έχει καταφέρει να κάνει τους Παριζιάνους να ερωτευτούν τη γενναιόδωρη φιλοξενία της ελληνικής κουζίνας, φέρνει τώρα στην Αθήνα τη δική της εκδοχή για το τι σημαίνει «μοιράζομαι». Και η Ταβέρνα Οικονόμου, με ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του ’30, μένει όπως πάντα πιστή σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να σερβίρει γνήσιες γεύσεις με ψυχή, σε έναν χώρο που δεν χρειάζεται να αλλάξει για να παραμένει αγαπημένος. Σε αυτή τη συνάντηση δύο κόσμων, κανείς δεν προσπαθεί να επισκιάσει τον άλλον. Αντίθετα, μέσα από το φαγητό, γεννιέται κάτι καινούριο – μια μικρή υπενθύμιση ότι οι πιο ωραίες στιγμές ξεκινούν πάντα από ένα κοινό τραπέζι.
*Κρατήσεις απαραίτητες
Ταβέρνα Οικονόμου : Κυδαντίδων 32 & Τρώων 41, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα 11851
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3467555
Online κρατήσεις: www.tavernaoikonomou.gr/reservations
