Δεν βρίσκετε απολυμαντικό gel; Φτάνει το σαπούνι;

Η αυξημένη ζήτηση για απολυμαντικά gel τα έχει εξαφανίσει από τα ράφια, αλλά μην πανικοβάλλεστε. Η βασική δουλειά γίνεται με καλό πλύσιμο των χεριών και σαπούνια υπάρχουν.

(Photo by Pablo Cuadra/Getty Images)

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να μεταδίδονται συμβουλές προφύλαξης από τον κορονοϊό, όλοι τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα. Είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνουμε ακόμα και στα παιδιά που δεν ξέρουν να μετράνε και δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου, λέγοντάς τους π.χ. ότι πρέπει να σαπουνίζουν τα χεράκια τους όσο κάνουν να τραγουδήσουν το Happy Birthday!

Αρκεί αυτό για να τα απολυμαίνουμε, ή χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πάντα και αντισηπτικό; Οι ειδικοί ενημερώνουν ότι το σαπούνι δεν απομακρύνει απλώς από τα χέρια μας τον ιό, αλλά επίσης, χάρη στη χημική σύνθεσή του, τον εξουδετερώνει. Που σημαίνει ότι με προσεκτικό πλύσιμο με οποιοδήποτε σαπούνι, σε στερεή ή υγρή μορφή, προστατευόμαστε στο μέτρο του δυνατού. Φυσικά, τηρούμε και όλους τους υπόλοιπους κανόνες, με πρώτο και καλύτερο να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, κάτι που κάνουμε πιο συχνά από όσο συνειδητοποιούμε.

Το αντισηπτικό είναι χρήσιμο εκεί όπου δεν έχουμε τρεχούμενο νερό και σαπούνι. Πλέον, τα καταστήματα που λειτουργούν είναι υποχρεωμένα να έχουν αντισηπτικά στην είσοδο για χρήση από τους πελάτες, οπότε αν δεν έχετε δικό σας μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε εκεί. Επίσης, ρωτήστε στο φαρμακείο αν μπορούν να παρασκευάσουν κάποιο αλκοολούχο διάλυμα, αν δεν βρίσκετε έτοιμο. Και, σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε τον πανικό να κυριαρχήσει.