Εικαστικό αριστούργημα μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Kalesma Mykonos αποτελεί μια ωδή στη βυζαντινή κληρονομιά

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται φέτος στη Μύκονο η εικονογράφηση ορθόδοξου ελληνικού ναού με γραμμική γραφή

Το Kalesma Mykonos πιστό στις ελληνικές ρίζες και την παράδοση, προχώρησε σε μια πρωτότυπη δημιουργία στο εσωτερικό του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Το παρεκκλήσι εικονογραφήθηκε από τον graphic designer/illustrator Γεράσιμο Χατζή, τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο Στέφανος Γιακουμάκης, ενώ το έργο εμπνεύστηκαν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου και η δημιουργική ομάδα πίσω από την υλοποίηση του Kalesma Mykonos.  Το έργο έχει αναφορές στη λατρευτική ζωφόρο των αρχαίων ναών με το κύριο σώμα να αφηγείται τα Πάθη Της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η συνολική αισθητική προσέγγιση και λειτουργική απεικόνιση του έργου είναι σύμφωνη με το brand narrative του Kalesma Mykonos όπως αυτό συνδιαμορφώθηκε με τη συνδρομή των Saint of Athens, K-Studio & Βαγγέλη Μπόνιου του Studio Bοnarchi. Το Kalesma Mykonos όντας πρότυπο φιλοξενίας, καινοτομεί με την προσθήκη ενός λατρευτικού landmark το οποίο εκτός από τη θρησκευτική του σημασία αποτελεί και ένα έργο τέχνης που χαρίζει στους επισκέπτες μια συγκλονιστική αισθητική εμπειρία.

Σε σχετική δήλωσή της για το καινοτόμο αυτό εγχείρημα, η Σοφία Κουσαθανά αναφέρει: Το εικονογραφικό πρόγραμμα το εμπνεύστηκα από την περίοδο της Διάβασης ή του Πάσχα όπως είναι γνωστό στη δική μας θρησκευτική παράδοση, ένα πολύ δυνατό μήνυμα που έχει βασική θέση στο χριστιανικό δόγμα και αποτελεί το κύριο θέμα της Καινής Διαθήκης και των ιερών κειμένων. Για κάθε βαθιά θρησκευόμενο άνθρωπο, όπως είμαι εγώ, το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης δίνει νόημα κι ελπίδα στη ζωή μας και τις μικρές ή μεγάλες διακυμάνσεις της. Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου εκτός από τους Έλληνες επισκέπτες μας που μπορούν να ταυτιστούν με τη θρησκευτική του υπόσταση, αφορά και τους ξένους καλεσμένους μας καθώς οι εικόνες εκπληκτικής τεχνικής, όπως τις αποτύπωσε ο δεξιοτέχνης αγιογράφος μας, σε συνδυασμό με την πρωτότυπη μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την ακουστική επένδυση του ναού, θεωρώ ότι θα τους κινήσει το ενδιαφέρον αλλά και τον θαυμασμό ως ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης“.

Η ιστορία πίσω από την έμπνευση για τη δημιουργία του Ιερού Ναού

Είναι γνωστό πως τα ελληνικά αρχοντικά νησιώτικα σπίτια φιλοξενούσαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο εικονοστάσι εκφράζοντας έτσι τη λατρεία και την ευγνωμοσύνη τους στο Θείο. Με έμπνευση από το συγκεκριμένο έθιμο, οι ιδιοκτήτες του Kalesma Mykonos θέλησαν να αποδώσουν τον δικό τους φόρο τιμής στην παράδοση και τη θρησκεία χτίζοντας τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου σε κεντρική θέση μέσα στο ξενοδοχείο. Η διακεκριμένη ελληνική εταιρεία σχεδιασμού K-Studio επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική του ναού, δίνοντας έμφαση στις έντονες κυκλαδίτικες πινελιές όπως και σε όλο το υπόλοιπο ξενοδοχείο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, τη σχεδιαστική κατεύθυνση ανέλαβε ο Βαγγέλης Μπόνιος του Studio Bonarchi αποτυπώνοντας την αίσθηση της κατάνυξης και της ηρεμίας σε όλο τον χώρο. Η εικαστική προσέγγιση έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το έργο να ξεχωρίζει τόσο για την καλλιτεχνική του υπόσταση όσο και για τα θρησκευτικά μηνύματα που απεικονίζει στις εικόνες του. Για την αγιογράφηση του ναού, δημιουργήθηκε μία καινούργια γραφή, μία βυζαντινή, tribal εκδοχή με κυρίαρχο το αυστηρό μαύρο χρώμα και τη σημειακή λάμψη του χρυσού. Γεωμετρικές φόρμες εντάσσονται σε οργανικά μοτίβα δημιουργώντας μία τρισδιάστατη εμπειρία. Αναφορές σε μεγάλους Έλληνες αγιογράφους, ελληνιστικά στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες από τη ζωή στο νησί έχουν τη δική τους θέση στο σύνολο. Το μαύρο ξύλινο τέμπλο και η αρνητική χρήση του λευκού πάνω σε αυτό, το βυζαντινό ηχητικό soundscape και ο φωτισμός αποκλειστικά από κεριά ξαναδιαβάζουν την ιστορία της βυζαντινής κληρονομιάς.

Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι μέσα από βυζαντινούς ήχους 

Η ηχητική επένδυση που δημιουργήθηκε για τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου κυριαρχείται από τις αισθητικές δονήσεις του περιβάλλοντος στο οποίο θα ακούγεται, με τον ήχο του νερού και του αέρα να δίνουν τον τόνο. Το έργο ακολουθεί, συμπληρώνει και προβάλλει την προγραμματική οπτική αφήγηση της ευρηματικής αγιογραφίας, η οποία απεικονίζει την πορεία του Ιησού τη Μεγάλη Εβδομάδα με θεματικούς άξονες την Υποδοχή της Κυριακής των Βαΐων, τον Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη του Ιησού και τη Σταύρωση, τον Επιτάφιο Θρήνο, την Ταφή και την Ανάσταση. Οι χορωδιακές φωνές και τα όργανα ευρωπαϊκής ορχήστρας που έχουν επιλεγεί για να αναπτύξουν τους συγκεκριμένους άξονες ενισχύουν, υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν τη μοναδική εμπειρία της μυσταγωγίας και κατάνυξης που υποβάλλει και εκπέμπει ένας τόσο ιδιαίτερος χώρος λατρείας.

Project Specs:

Graphic Designer/Illustrator: Γεράσιμος Χατζής

Soundscape: Στέφανος Γιακουμάκης 

Design: Exterior: K-Studio & Interior: Βαγγέλης Μπόνιος του Studio Bοnarchi

Project curator: Σοφία Κουσαθανά & Saint of Athens