Focaccia: Η αυθεντική Ιταλική συνταγή και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η φοκάτσια είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό ψωμί, γνωστό για την αφράτη υφή και την πλούσια γεύση του. Αν και μοιάζει με πίτσα, η φοκάτσια διαφέρει κυρίως στον τρόπο παρασκευής και στην έλλειψη σάλτσας ντομάτας. Παρασκευάζεται με ζύμη που περιέχει μαγιά, αλεύρι, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο, και συνήθως ψήνεται σε επίπεδο ταψί, δίνοντάς της την χαρακτηριστική επίπεδη μορφή. Η διαφορά της με το κοινό ψωμί έγκειται στην υφή και την παρασκευή της· η φοκάτσια περιέχει περισσότερη ελαιόλαδο, γεγονός που την καθιστά πιο μαλακή και λιπαρή. Επίσης, συχνά προστίθενται διάφορα υλικά όπως ντομάτες, ελιές, κρεμμύδια ή μυρωδικά, δίνοντάς της μοναδικές γεύσεις.

Αυθεντική Ιταλική Συνταγή για Φοκάτσια

Η παρακάτω συνταγή προέρχεται από την Ιταλία και προσφέρει την αυθεντική γεύση της φοκάτσιας:

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 10 γρ. ξηρή μαγιά

  • 2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 φλ. χλιαρό νερό

  • Μυρωδικά της επιλογής σας (π.χ. δεντρολίβανο, θυμάρι)

  • Ντοματίνια ή ελιές (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5–10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα με τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

  3. Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

  4. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1–2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.

  6. Απλώστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί, πιέζοντας την με τα δάχτυλά σας για να δημιουργήσετε βαθουλώματα στην επιφάνεια.

  7. Περιχύστε με ελαιόλαδο και προσθέστε τα μυρωδικά και τα προαιρετικά υλικά.

  8. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20–30 λεπτά.

  9. Ψήστε για 20–25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

  10. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε και σερβίρετε.

Αυτή η συνταγή προσφέρει μια αυθεντική γεύση της ιταλικής φοκάτσιας, ιδανική για να συνοδεύσει γεύματα ή να σερβιριστεί ως σνακ.

 

leave a reply

Your Review