Η “Αθήνα” της Αντιγόνης Κουλουκάκου

Γράφει η Φανή Πλατσατούρα για το Down Town που κυκλοφορεί.

Γέννημα θρέμμα Αθηναία, ταξιδεμένη σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πρόσωπα που πόζαραν για το εξώφυλλο του περιοδικού που κυκλοφορεί “ελεύθερο” αυτόν τον μήνα σε συγκεκριμένα σημεία, η Αντιγόνη Κουλουκάκου μιλά για τη δική της “Αθήνα”. Τις αγαπημένες της διαδρομές, τα σημεία της πόλης που αγαπά, τις αλλαγές που διαπίστωσε μέσα στα χρόνια.

Γιατί αγαπώ την Αθήνα: Την αγαπώ γιατί γεννήθηκα εδώ, έμαθα να συμβιώνω και να μεγαλώνω μαζί της. Έφυγα, έζησα αλλού, ταξίδεψα πολύ, άλλαξα, εξελίχθηκα και τώρα πλέον που επέστρεψα διαπιστώνω πως και η Αθήνα μου έζησε κι αυτή τις αλλαγές της, σε μεγαλύτερη κλίμακα φυσικά. Αγκαλιάζει κι εκείνη τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Διαφορετικές κουλτούρες απ’ όλο τον κόσμο συνυπάρχουν. Επίσης, είναι
εμφανής η αναγέννηση της τέχνης γιατί υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση στα πράγματα. Η πόλη είναι σε άνθηση πολιτιστικά λόγω αυτής της διαφορετικότητας των ανθρώπων και της αποδοχής τους.

Όσα θα έδειχνα σε κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα: Θα ξεκινάγαμε από το λόφο Φιλοπάππου, Ακρόπολη με κατεύθυνση Λυκαβηττό, θα διασχίζαμε τη Ρωμαϊκή Αγορά
και την Αρχαία Αγορά, θα ανεβαίναμε από Σταδίου προς Δεξαμενή. Έπειτα από τον Λυκαβηττό θα κατεβαίναμε προς το Hilton και την Εθνική Πινακοθήκη με κατεύθυνση Καλλιμάρμαρο και θα καταλήγαμε στους στύλους του Ολυμπίου Διός για να επιστρέψουμε μέσω Ζαππείου στον Άγνωστο στρατιώτη. Αυτό θα ήταν απλώς μια μύηση στο αθηναϊκό quartiere με βάση το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, που πιστεύω πως κάποιος νέος στην πόλη θα πρέπει να ξεκινήσει το ταξίδι του.

Η εικόνα της Αθήνας που με αντιπροσωπεύει: Οι δρόμοι της το βράδυ φωτισμένοι, χωρίς πολλά αμάξια. Ιδανικά άδειοι δρόμοι με πεζούς να γελάνε δυνατά. Εύθυμοι, ευχάριστοι άνθρωποι που σου χαμογελούν και σε καληνυχτίζουν καθώς πηγαίνουν στον προορισμό τους. Μια φιλική και ανοιχτή αλλά ανήσυχη πόλη όπου συμβαίνουν δράσεις και δρώμενα καλλιτεχνικά, όπως οφείλει να είναι κάθε μητρόπολη του πολιτισμένου κόσμου.

Σημεία διάθεσης του περιοδικού DownTown: https://downtown.gr/poy-tha-vreite-to-neo-downtown-freepress/