‘Makris Athens’: Η πιο φιλόδοξη γαστρονομική άφιξη της Αθήνας φέρνει το ελληνικό fine dining του Πέτρου Δήμα στην πρωτεύουσα.

Σε λίγες μέρες η Αθήνα θα καλωσορίσει το Makris Athens by DOMES στην εστιατορική της σκηνή, στις 23 Σεπτεμβρίου, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, στο Θησείο, το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται η αρχαία αγορά και η Ακρόπολη. Το Makris Athens είναι η φυσική συνέχεια της πετυχημένης πορείας όλων των εστιατορίων Makris του ομίλου Domes.

Το MAKRIS Athens πήρε το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Κέρκυρας από όπου ξεκίνησε και το γαστρονομικό του ταξίδι το 2018, στο ξενοδοχείο Domes Miramare Corfua Luxury Collection Resort. Συνέχισε την πορεία του στο Domesof Elounda, Autograph Collection στην Κρήτη, στο Domes Lake Algarve Hotel, Autograph Collection, στην Πορτογαλία, ενώ από την άνοιξη του 2023 λειτουργεί και στο ολοκαίνουριο Domes White Coast στη Μήλο.

Η επιχειρηματική απόφαση της Domes να στραφεί προς τη γαστρονομία και την εστίαση ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της μέχρι τώρα βραβευμένης διαδρομής όλων των Makris. Η πολυετής συνεργασία του ομίλου με τον βραβευμένο Chef Patron Πέτρο Δήμα που κρατά τα ηνία της δημιουργικής κουζίνας και υψηλής γαστρονομίας θα δημιουργήσει μία ξεχωριστή επιλογή finedining στην Αθήνα.

Το γαστρονομικό concept του MAKRIS Athens βασίζεται στην ελληνικότητα και σε οτιδήποτε την περικλείει και μετουσιώνει. Γι’ αυτό και στο σήμα του υπάρχει το κλαδί ελιάς ως σύμβολο και φορέας της ελληνικής παράδοσης.

Με δύο μενού degustation , 8 και 13 σταδίων, εμπνευσμένα από την ελληνική γη και τα προϊόντα της, τα οποία προέρχονται από την ιδιόκτητη φάρμα και από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Η γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών εμπλουτίζεται με τη συλλογή του εστιατορίου από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την εκλεκτή λίστα τσαγιού και καφέ που αποτελούνται από σπάνιους βοτανικούς συνδυασμούς και αποκλειστικά χαρμάνια της Taf Coffee.

Η μοναδική γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει με θεατρικό τρόπο το MAKRIS Athens πλαισιώνεται από τις 250 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα που επιμελήθηκαν οι αριστοτέχνες του κρασιού, Στάθης Τσώκος και Νίκος Λουκάκης. Τέλος, η signature λίστα με τα 8 cocktails, δημιουργήθηκε για να συνοδεύει τα πιάτα των degustation menus από τον bartender και νικητή του πιο πρόσφατου World Class Greece Χρήστο Κλουβάτο.

Το Makris υμνεί την ελληνικότητα μέσα από κάθε του πιάτο. Στο μυσταγωγικό χώρο του αποκαλύπτονται αρχαία ευρήματα που προϋπήρχαν στο ιστορικό κτίριο, το οποίο ήταν το πρώτο πανδοχείο στην Ελλάδα, το χάνι “Έλευσις”. Αυτόν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο ανέδειξε με σεβασμό και σύγχρονη αισθητική το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη, ενώ όλα τα στοιχεία του εστιατορίου ενσωματώθηκαν στο συνολικό χαρακτήρα του εστιατορίου με τη συμβολή του artdirector Στέφανου Μάλαμα. Οι προσεγμένοι εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι του αποτελούνται από την ταράτσα που έχει θέα στην Ακρόπολη, τον εξωτερικό χώρο πάνω στην οδό Άστιγγος, το εσωτερικό σαλόνι και έναν ιδιωτικό χώρο στον κάτω όροφο όπου μπορούν οι επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία του privatedining.

Η φιλοσοφία των ανθρώπων του Makris Athens βασίζεται στην high-end ξενοδοχειακή φιλοξενία κι εξυπηρέτηση, στις οργανικές κι εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και στις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζονται. Επιθυμία της οικογένειας Σπανού και του chef Patron Πέτρου Δήμα είναι η σύμπλευση της γεύσης με την οικολογική συνείδηση ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος γαστρονομία.

Με επικεφαλή σεφ τον βραβευμένο Πέτρο Δήμα με προϋπηρεσία στην Αθήνα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, όπως το Βαρούλκο και τη Hytra, όπου έφτασε να εργάζεται ως Chefde Cuisine. Η επόμενη θέση του ήταν Head Chef στο Dalliance House στην Αθήνα, μέχρι που οι μαγειρικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στο Λονδίνο όπου εργάστηκε ως Senior Sous Chefστο μισελενάτο Aquavit, παράρτημα του ίδιου εστιατορίου με 2 αστέρια στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, βρέθηκε στην ομάδα του πολυάστερου Restaurateur Jason Atherton κι εργάστηκε ως Sous Chefστο Pollen Street Social στο Λονδίνο και στο Badrutt’s Palace στο St. Moritz. Την περίοδο που είχε πάρει την απόφαση να μείνει για πάντα στο εξωτερικό, η γνωριμία του με τον κ. Σπανό αποδείχθηκε καταλυτική για την επιστροφή του στην Ελλάδα και το μέλλον του ως Executive Chef στο πρώτο Makris All Day Restaurant στο Domes Miramare στην Κέρκυρα. Η σχέση τους αποδείχθηκε μακρόχρονη, γεμάτη εμπιστοσύνη και όνειρα για το μέλλον.

Το νέο MAKRIS Athens, σχεδόν δίπλα στο πατρικό του σπίτι, αποτελεί ένα εγχείρημα ζωής που συνδέει όλα αυτά που αγαπά. Τον άσβηστο δεσμό του με τη φύση και τη γαστρονομία. Με τον κ. Σπανό επέκτειναν τη φάρμα του πατέρα του η οποία τροφοδοτεί το εστιατόριο με λαχανικά, φρούτα, βότανα, μπαχαρικά και άνθη. Ο Πέτρος Δήμας προσεγγίζει ολιστικά τη μαγειρική, δίνοντας μεγάλη βαρύτητά στις πρώτες ύλες και στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές και δημιουργεί πιάτα μεγάλου αισθητηριακού ενδιαφέροντος.

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα

Τηλ. +30 216 004 7777 (Καθημερινά 18.30-01.00)

makrisathens.com