Όταν το σώμα λέει όχι: Το συγκλονιστικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις και όσα μας διδάσκει για την ζωή

Άραγε πως επηρεάζουν  τα καταπιεσμένα συναισθήματα την υγεία μας; Πως σκιαγραφείται το ψυχολογικό προφίλ του πάσχοντος από καρκινικές ασθένειες; Τι είναι  το επονομαζόμενο κρυφό στρες και ποια η αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων; Το διεθνές bestseller, όταν το σώμα μιλάει από μόνο του με την υπογραφή του Gabor Mate, Καναδού γιατρού ειδικού στην διάγνωση και θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων απαντά σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Πανοραμικό πεδίο της μελέτης του αποτελεί το κρυφό στρες, η συνθήκη δηλαδή κατά την οποία άνθρωποι φαινομενικά δυνατοί διακατέχονται από αισθήματα άγχους και φόβου που όμως δεν εξωτερικεύουν στην προσπάθειά τους να φανούν δυνατοί ή υπό την πίεση ενός καθήκοντος που καλούνται να αναλάβουν. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος που θέλει τα συναισθηματικά αδύναμα άτομα να είναι πιο επιρρεπή στις ασθένειες και τα αυτοάνοσα νοσήματα .

Καταδεικνύεται δηλαδή πως η κρυφή στενοχώρια, τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις που ενδέχεται κάποιος φαινομενικά χαρούμενος και ευτυχής να βιώνει ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία του, αποτελώντας γενεσιουργό αιτία βαρύτατων ασθενειών. Καρκίνος, διαβήτης, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και πληθώρα άλλων ασθενειών αποδίδονται στο κρυφό στρες που συνιστά εχθρό στον αγώνα της ψυχικής ισορροπίας, της αυτογνωσίας και του  well-being.

Το κρυφό στρες είναι  αυτό που μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρκινικά κύτταρα ακόμη και αν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση , να διαταράξει την καθημερινότητά μας  και την ομαλότητα μιας ισορροπημένης ζωής, να κλέψει την χαρά των μικρών ευτυχισμένων στιγμών … Και ποιος είναι ο δρόμος για να συνειδητοποιήσουμε την επήρεια του άγχους στην ζωή μας  και να το αποβάλλουμε ; Ο συγγραφέας στα πλαίσια μιας διαδικασίας συσχετισμού των δυνάμεων του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος παρουσιάζει μια διαδικασία 7 βημάτων που οδηγούν τον άνθρωπο μέσα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης στο δρόμο της ευτυχίας και κυρίως της πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας. Φάρος και οδηγός ψυχικής υγείας το βιβλίο που προτοεκδόθηκε το 2003 μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ας ανακαλύψουμε όμως τα μικρά μυστικά του well-being με σεμνότητα και απλότητα δοσμένα διαβάζοντας το συγκλονιστικό βιβλίο!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Key Books

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com