Περιοδική έκθεση Ιππόλυτος – Φαίδρα στον Εκθεσιακό Χώρο Επιδαύρου από 5 Ιουλίου έως και 24 Αυγούστου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την παράσταση της τραγωδίας Ιππόλυτος του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Εκθεσιακός Χώρος Επιδαύρου φιλοξενεί φέτος μία έκθεση αφιερωμένη στις τραγικές μορφές του Ιππόλυτου και της Φαίδρας. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ιππόλυτος-Φαίδρα» και προσφέρει μια γοητευτική αναδρομή στις παραστάσεις των αντίστοιχων τραγωδιών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Εκθεσιακός Χώρος 2023

Η σύλληψη και η γενική εποπτεία του εγχειρήματος είναι της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνας Ευαγγελάτου. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Υπεύθυνη για την έρευνα και τεκμηρίωση είναι η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Θεατρολόγος.Τον εκθεσιακό σχεδιασμό και την επιμέλειαέκαναν η Θάλεια Μέλισσα και ο Γιώργος Ρυμενίδης.

Η έκθεση «Ιππόλυτος-Φαίδρα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος,με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Μηνάς Χατζησάββας ως Ιππόλυτος και η Μπέττυ Αρβανίτη ως Φαίδρα στην παράσταση του Ιππόλυτου του Ευριπίδη στην Επίδαυροσε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (Εθνικό Θεάτρο, 1989). ©Αρχείο Γιάννη Χουβαρδά
Η Helen Mirren ως Φαίδρα στην παράσταση της Φαίδρας του Ρακίνα στην Επίδαυροσε σκηνοθεσία Nicholas Hytner (Εθνικό Θέατρο Μεγάλης Βρετανίας, 2009). Φωτ. Εύη Φυλακτού/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Οι παραστάσεις του Ιππόλυτου και της Φαίδρας

Η παρουσίαση του Ιππόλυτου του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη το 1954 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την επίσημη καθιέρωση των Επιδαυρίων έναν χρόνο αργότερα. Έκτοτε, ακολούθησαν επτά ακόμα παραστάσεις του Ιππόλυτου στο αργολικό θέατρο και μία του έργου Φαίδρα του Ρακίνα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, τιμά τη σημαντική αυτή παρακαταθήκη των εννέα σπουδαίων παραστάσεων με την περιοδική έκθεση «Ιππόλυτος-Φαίδρα», όπου παρουσιάζονται πολύτιμα τεκμήρια από τα αρχεία του Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου καθώς και άλλων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων, όπως κοστούμια, μάσκες, μακέτες, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό την περίοδο από 5 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου, 18:00-01:00, τις ημέρες των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο). Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ευγενική παραχώρηση από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου για τη χρήση του στο δελτίο τύπου της έκθεσης «Ιππόλυτος – Φαίδρα». Η εικόνα προέρχεται από το εξώφυλλο του προγράμματος της παράστασης του Ιππόλυτου του Ευριπίδη στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη (Εθνικό Θεάτρο, 11 Ιουλίου 1954). ©Αρχείο Βιβλιοθήκης Εθνικού Θεάτρου

Ιππόλυτος και Φαίδρα

Η έκθεση «Ιππόλυτος και Φαίδρα» βασίζεται στις οκτώ μέχρι σήμερα παραστάσεις τουαρχαίου δράματοςΙππόλυτος του Ευριπίδη και της μίας παράστασης του έργουΦαίδρα του Ρακίνα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Φαίδρα, γυναίκα του βασιλιά Θησέα και πιόνι στο σχέδιο εκδίκησης της θεάς Αφροδίτης, ερωτεύεται τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της και της Αμαζόνας Ιππολύτης. Αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Άρτεμης, ο Ιππόλυτος αρνείται τον έρωτα της Φαίδρας, με ολέθριες συνέπειες.

Όπως επισημαίνει ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, «Ιππόλυτος και Φαίδρα, προγονός και μητριά, βλάσφημη αγνότητα και ανίερο πάθος, και εντέλει Άρτεμη και Αφροδίτη – αυτές οι αντιθέσεις υφαίνουν το δίχτυ μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται στα έσχατα άκρα της ανθρώπινης ύπαρξης: στα απόκρυφα βάθη της ψυχής και συνάμα στο οριακό σημείο όπου το χάος απειλεί την εύθραυστη τάξη του πολιτισμού και του κόσμου».

Σχέδιο του Γιώργου Πάτσα για το κοστούμι της Αρτέμιδος στην παράσταση του Ιππόλυτου του Ευριπίδη στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (Εθνικό Θεάτρο, 1973). ©Αρχείο Γιώργου Πάτσα

Ο Εκθεσιακός Χώρος της Αρχαίας Επιδαύρου

Ο Εκθεσιακός Χώρος της Αρχαίας Επιδαύρου επαναλειτούργησε το 2023 μετά από πολλά χρόνια που είχε παραμείνει κλειστός. Με πρωτοβουλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών

Επιδαύρου Κατερίνας Ευαγγελάτου η επαναλειτουργία του χώρου εγκαινιάστηκε με την έκθεση «Η Μήδεια στην Επίδαυρο», έκθεση αφιερωμένη στις παραστάσεις της τραγωδίας Μήδεια που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου που έγιναν στις 7 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Δημήτρης Πασσάς, επεσήμανε: «Σε ένα κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας δίνουμε διαφορετικό προορισμό και έτσι τα Επιδαύρια αποκτούν μουσειακή παρουσία και προβολή. Το Φεστιβάλ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε και διεκπεραίωσε το έργο αυτό που συμπληρώνει την εμπειρία των επισκεπτών του Αρχαίου Θεάτρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξή του».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτίριο σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

 

leave a reply

Your Review