Πως η αφαιρετική διακόσμηση αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης

Η επιβλητική αρχιτεκτονική , οι μεγάλες πολυτελείς κατασκευές , οι κλασικοί πίνακες και τα βαρύτητα διακοσμητικά αντικείμενα αποτελούσαν στο πέρασμα του χρόνου δείγμα ευμάρειας και πολυτελούς διαβίωσης . Οι μεταπολεμικές κοινωνίες στράφηκαν προς τις αρχιτεκτονικές τάσεις που εξέφραζαν την καταναλωτική μανία της εποχής. Αποχρώσεις σε έντονους τόνους, χρυσοποίκιλτα διακοσμητικά , μαρμάρινα τζάκια … Μια εικόνα τρυφής και πολυτελείας που οδηγούσε συχνά στην υπερβολή με διακοσμητικά στοιχεία που αντί να ομορφαίνουν κατέληγαν να πνίγουν το χώρο .

Έτσι φαίνεται να κυριαρχεί στις σύγχρονες τάσεις διακόσμησης το δόγμα του lessismore με λιτά στοιχεία και γήινους τόνους που προσδίδουν μια αίσθηση απλότητας ευνοώντας την δημιουργική σκέψη . Η αφαιρετική αισθητική    κρατεί τα σκήπτρα της νέας εποχής που έχει ως ζητούμενο την αρμονία και τη βιωσιμότητα . Αφαιρώντας διακοσμητικά στοιχεία από το χώρο αισθανόμαστε πιο παραγωγικοί και κυρίως αισθανόμαστε ελεύθερο πεδίο σκέψης , δράσης και δημιουργίας ! Χωρίς περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα γαλήνης και ψυχικής ισορροπίας , μια εικόνα αποφόρτισης από τις αρνητικές σκέψεις , μένοντας πάντα ξεκούραστοι αφού τα πολλά έπιπλα κουράζουν το βλέμμα παρεμποδίζοντας το μυαλό να σκεφτεί  και να προσηλώνει σε μια δραστηριότητα .

Έτσι το minimal design  και οι παραλλαγές της σκανδιναβικής και ιαπωνικής αρχιτεκτονικής είναι το must της εποχής μας που δεν γνωρίζει κοινωνικές τάξεις αφού ακόμη και με πιο οικονομικά έπιπλα και ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία μπορεί κανείς να υιοθετήσει το minimal design .

Αρκεί πάντα να θυμόμαστε ότι το σπίτι πρέπει να παραμένει ένα ζεστός και φιλικός χώρος ! Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα ! Συνδυάζοντας λιτές γραμμές , αφαιρετική διακόσμηση και ζεστές αποχρώσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και ταυτόχρονο ζεστό χώρο !

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com

leave a reply

Your Review