Πώς η τελειομανία μπορεί να γυρίσει boomerang επηρεάζοντας αρνητικά τον ψυχισμό σου

Μήπως πάσχεις από αυτήν την τρομερή πάθηση που ακούει στο όνομα τελειομανία και σε κάνει να θέλεις να είσαι τέλειος σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Μήπως διακατέχεσαι από έναν υπερβάλλοντα ζήλο να είσαι πάντα επιτυχημένος , πάντα πρώτος ; Μήπως είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά αφήνοντας τους άλλους πίσω σου ; Μήπως έχεις ανακαλύψει το χρυσό μυστικό της επιτυχίας ; Μήπως κατακτάς με μεγαλύτερη ευκολία τους στόχους και τα όνειρά σου;

Ε ποιο το κακό ; Έχεις καταφέρει να ξεχωρίσεις από το πλήθος και σίγουρα έχεις πετύχει πολλά στη ζωή σου !Μπορεί να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας παραγωγικής επιχείρησης , ένας επιτυχημένος manager , ένας διάσημος ηθοποιός , ένας διαπρεπής δικηγόρος… Ένας άνθρωπος που σημαίνει πολλά για τους γύρω του και την κοινωνία. Έχεις μάθει να δουλεύεις σκληρά , να κυνηγάς τα όνειρά σου, να προχωράς στη ζωή παρά τις αντιξοότητες . Αυτή η αρετή που καλλιέργησες έχει πολλές φορές χαλυβδώσει την ψυχή σου , σου έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού , σε έχει βγάλει ασπροπρόσωπο .

Τι συμβαίνει όμως όταν εθίζεσαι στην τελειότητα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθεις ανασφαλής σε κάθε τι που δεν είσαι τέλειος ; Τι συμβαίνει όταν έχοντας κατακτήσει το τέλειο απαξιώνεις κάθε τι ατελές; Όταν αγαπάς μόνο τον τέλειο εαυτό σου; Όταν έχεις συνηθίσει πια το χάρισμά σου τόσο που αυτό δεν σου προξενεί εντύπωση;

Ο τέλειος άνθρωπος μπορεί να καταστεί εύκολα θύμα του χαρίσματός του . Μπορεί να απέχει από οτιδήποτε στο οποίο θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο ικανό , να διακατέχεται από ένα αίσθημα κρυφού άγχους κάθε φορά που θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια νέα πρόκληση , να αισθάνεται μειονεκτικά όταν δεν είναι ο απόλυτος ειδήμων σε κάποιο τομέα . Να μην μπορεί να αποδεχτεί την ατελή πλευρά του εαυτού του, τα ελαττώματά του αλλά ούτε και τα ελαττώματα των άλλων . Να μην συγχωρεί γιατί δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στο λάθος και την αδυναμία .

Και κάπως έτσι η τελειομανία απολήγει να είναι περισσότερο ένας ύπουλος εχθρός , ένα τρομερό ελάττωμα παρά προτέρημα . Ένα ελάττωμα που για να το αποβάλεις πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου σε κάθε του μικρή στιγμή με τα θετικά και τα αρνητικά του .

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com