Τελευταία μέρα σήμερα για “Ναμπούκκο” στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν της με το σπουδαίο έργο του Τζουζέππε Βέρντι.

Σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, η εντυπωσιακή παραγωγή του “Ναμπούκκο” που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, απόψε συμπληρώνει την τέταρτη βραδιά της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

ΥΠΟΘΕΣΗ: 

Η ιστορία της παράστασης κινείται γύρω από την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκκο). Όταν, στην αλαζονεία του, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Τότε αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκοντας πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαέλε, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Βέρντι, η οποία και τον ανέδειξε ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, αλλά τον έκανε και σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η όπερα είναι διάσημη, για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο έχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή. Η  όπερα περιλαμβάνει ακόμα απαιτητικούς ρόλους (μουσικά και ερμηνευτικά) για τον βαρύτονο, την υψίφωνο και τον βαθύφωνο.

Ο Ναμπούκκο αποτελείται από τέσσερα μέρη. Το ποιητικό κείμενο είναι του Τεμίστοκλε Σολέρα και βασίζεται στο θεατρικό έργο Ναβουχοδονόσορ των Ωγκύστ Ανισέ-Μπουρζουά και Φρανσίς Κορνύ που γράφτηκε πίσω στο 1836.

Απόψε η τελευταία ευκαιρία μιας σπουδαίας παράστασης, στις 21.00, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.