18 εύκολα βήματα για να σώσεις τον πλανήτη

Ο πλανήτης εκπέμπει εδώ και καιρό SOS. Σίγουρα ένας άνθρωπος δεν μπορεί να φέρει μόνος του την αλλαγή αλλά επίσης σίγουρα, όλοι μαζί με μικρές αλλαγές σε καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.

 

Να 18 εύκολοι τρόποι για να το πετύχουμε!

 

#1 Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και κούπες 

Μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα το να χρησιμοποιείς παντού το δικό σου σκεύος σε κάνει να νιώθεις ωραία. Επίσης υπάρχουν μαγαζιά στα οποία μπορείς να κερδίσεις και έκπτωση αν δώσεις δικό σου μπουκάλι ή θερμός αντί να πάρεις την χάρτινη συσκευασία.

 

#2 Αντικατάσταση παλιών λαμπτήρων

Οι παλιές λάμπες είναι μη αποτελεσματικές, κοστοβόρες και σίγουρα καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον. Προτίμησε LED φωτισμό κάνοντας έτσι καλό στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σου.

 

#3 Σβήσε και μερικά φω΄τα

Φυσικά μιλάμε για τα δωμάτια που δεν βρίσκεσαι μέσα εκείνη τη στιγμή. Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση “Έχω πραγματικά ανάγκη να είναι ανοικτό αυτό το φως;”. Ειδικά το πρωί δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείς φωτιστικά. Το φως το ήλιου είναι αρκετό από μόνο του.

 

#4 Για τη θερμοκρασία στο σπίτι εφάρμοσε τη μέθοδο των “2°C”

Ανάλογα την εποχή ρύθμισε το Air Condition ή τα σώματα θέρμανσης να είναι 2 βαθμούς πάνω ή κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, μειώνεις την κατανάλωση ενέργειας και αυτό θα φανεί και στον επόμενο λογαριασμό που θα έρθει στο σπίτι σου.

 

#5 Ξεκίνα περπάτημα ή ποδήλατο

Ακόμη και το να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου πιο μακριά και να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο για την υπόλοιπη διαδρομή μπορεί να μειώσει τις εκπομπές καυσίμων αλλά και να βάλει λίγη άσκηση στη ζωή σου. Έρευνα του 2015 του YC Davis έδειξε ότι αν υπάρξει μεγάλη αύξηση στην ποδηλασία, οι εκπομπές καυσίμων που προέρχονται από τις μετακινήσεις στην πόλη θα μπορέσουν να μειωθούν πάνω από 10% μέχρι το 2050.

 

#6 Ψήφισε 

Αυτό είναι πολύ απλό και πολύ σημαντικό ταυτόχρονα. Στείλε mail ή κάνε ένα τηλέφωνο στους κυβερνητικούς εκπροσώπους που είναι υπεύθυνοι για το περιβάλλον για να συζητήσεις θέματα που είναι σημαντικά για εσένα. Ας μην υποτιμούμε τη δύναμη της συλλογικότητας.

 

#7 Φύτεψε κάτι

Το να έρχεσαι σε ουσιαστική επαφή με τη φύση, να φροντίζεις ένα φυτό ή ένα δέντρο και να το παρακολουθείς να μεγαλω΄νει, σε κάνει να το εκτιμάς πραγματικά.

 

#8 Κάνε πεζοπορία στη φύση

Κάνε το περιβάλλον και τη φύση το happy place σου. Μόλις το βιώσεις με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να το φροντίζεις και αναλόγως.

 

#9 Μείωσε τη σπατάλη τροφίμων 

Πλέον υπάρχουν άπειρες συνταγές online που σου προτείνουν τρόπους για να χρησιμοποιήσεις τα leftovers των γευμάτων σου για να δημιουργήσεις νέα πιάτα.

 

#10 Μεταφορικά & Online Shopping 

Εάν δεν βιάζεσαι πραγματικά μην επιλέγεις παράδοση σε 1 ημέρα, καθώς τα φορτηγά θα χρειαστεί να κα΄νουν περισσότερα δρομολόγια που σημαίνει περισσότερες εκπομπές καυσίμων.

 

#11 Διάβασε

Μάθε πώς να διακρίνεις τις έγκυρες πηγές πληροφόρησης και την προπαγάνδα. Έτσι θα μπορείς να ενημερώνεσαι σωστά για την κλιματική αλλαγή όπως και άλλα επιστημονικά ζητήματα, για τα οποία οφείλουν να έχουν λόγο μόνο οι ειδικοί.

 

#12 Γίνε δημιουργικός 

Η οικολογική ενημερότητα δεν ε΄χει να κα΄νει μόνο με την μείωση της σπατάλης ενέργειας ή με τη διακοπή εκπομπής καυσαερίων. Γράψε κείμενα, γράψε μουσική, ζωγράφισε έναν πίνακα, καταπιάσου με οτιδήποτε μπορεί να είσαι καλός και μπορείς να συγκινήσεις και να επηρεάσεις κόσμο, βοηθώντας τους ανθρώπους να δουν την κλιματική αλλαγή από μια διαφορετική οπτική γωνία.

 

#13 Μείωσε τη χρήση πλαστικού 

Χρησιμοποίησε εναλλακτικά υλικά όπου αυτό είναι εφικτό και το πλαστικό το οποίο αναπόφευκτα χρησιμοποιείς ανακύκλωσέ το. Σε κάθε περίπτωση κράτησέ το οπωσδήποτε μακριά από τη θάλασσα.

 

#14 Ηλεκτρονικές συσκευές

Όταν δεν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή, την καφετιέρα ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή έχεις στο σπίτι, φρόντισε να μην είναι στην μπρίζα αν δεν υπάρχει λόγος.

 

#15 Προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Έρευνες έχουν δείξε ότι χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε σαμπουάν ή σε προϊόντα καθαρισμού συμμετέχουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος σχεδόν όσο η βενζίνη των αυτοκινήτων.

 

#16 Πλύσιμο ρούχων

Μείωση την κατανάλωση ενέργειας πλένοντας τα ρούχα σου σε χλιαρό νερό. Η περισσότερη ενέργεια που σπαταλά ένα πλυντήριο ρούχων όταν είναι σε λειτουργία προέρχεται από τη διαδικασία της θέρμανσης του νερού.

 

#17 Εξοικονόμησε νερό

Χρειάζεται ενέργεια για να παραχθεί νερό, οπότε όσο περισσότερο νερό εξοικονομείς τόσο περισσότερη ενέργεια σώζεις. Έρευνα του UC Davis έδειξε ότι από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2016, κατά τη διάρκεια δηλαδή της ξηρασίας στην California, η εξοικονόμηση νερού “έσωσε” 1.830 gigawatt ωρών ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει 274.000 σπίτια ετησίως.

 

#18 Καλή γειτονία

Συνεργάσου με γειτονικά σπίτια για να αντιμετωπίσετε από κοινού την κλιματική αλλαγή. Από κοινού καλλιέργεια τροφίμων λοιπόν, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικών συσκευών ή μόνωση του σπιτιού σας είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους για να το πετύχετε.