4 συνήθειες των μη παραγωγικών ανθρώπων – και πώς να τις αποφύγεις

Είναι και εκείνες οι μέρες που απλά δεν θες να σηκωθείς από το κρεβάτι. Ή που ακόμα και αν το κάνεις άντε το πολύ να πας μέχρι τον καναπέ και να χαζέψεις στο Netflix. Και από την άλλη βλέπεις και εκείνους τους ανθρώπους που απλώς δεν σταματάνε ποτέ. Με αστείρευτη ενέργεια, είναι πάντα συνεπείς στα καθήκοντά τους και όταν τα ολοκληρώσουν αναλαμβάνουν καινούρια. Μήπως τελικά κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο παραγωγικοί από κάποιος άλλους ή όλο αυτό είναι απλώς θέμα συνήθειας; Η απάντηση είναι ότι λίγο και από τα δύο.

Μεταξύ μας, το να ξυπνήσεις από τις 5 το πρωί, να πιεις ένα πολύ υγιεινό smoothie, μετά να τρέξεις 5 χιλιόμετρα, γυρίσεις σπίτι και να διαλογιστείς και μετά να πας όλο όρεξη στο γραφείο, μου φαίνεται τουλάχιστον μη ρεαλιστικό, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να σου προτείνω τίποτα τέτοιο. Ας σκεφτούμε αντίστροφα λοιπόν και ας δούμε ποιες συνήθειες επιτυχημένων ανθρώπων θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε στη δική μας καθημερινότητα.

 

#1 Περιορίζουν τους περισπασμούς

Οι περισπασμοί υπάρχουν παντού. Ο ήχος από μια ειδοποίηση του Instagram στο κινητό σου, ένας συνάδελφος που θα σου πιάσει την κουβέντα, καινούριο mail που θα έρθει. Όλα αυτά δεν μπορείς να τα αποφύγεις, μπορείς όμως να τα αντιμετωπίσεις. Κλείσε λοιπόν για λίγο το κινητό σου, πες όχι στην κουβέντα με τον συνάδελφο και ασχολήσου σοβαρά με τη δουλειά που έχεις να κάνεις εκείνη τη στιγμή.

 

#2 Κάνουν εξαιρετική διαχείριση στον χρόνο τους 

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο χρόνος είναι χρήμα και η έρευνα του Harvard το επιβεβαιώνει. Ο Peter Bergman περιγράφει “τη μαγεία των συναντήσεων των 30 λεπτών”. Σύμφωνα με αυτό, τα meetings δεν θα πρέπει να διαρκούν πάνω από μισή ώρα, γιατί όσο λιγότερο διαρκούν τόσο πιο συγκεντρωμένοι παραμένουν οι συμμετέχοντες.

 

#3 Γίνονται ειδικοί 

Ο Zenger Folkman, εξηγεί σε μία έρευνά του ότι οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν δίστασαν ποτέ να ζητήσουν κάποια βοήθεια, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε να το κάνουν. Από μόνοι τους πάντα προσπαθούσαν να αποκτούν νέες δεξιότητες, να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους και να εργάζονται σκληρά για να διευρύνουν την εμπειρία τους.

 

#4 Δουλεύουν για έναν σκοπό

Το να έχεις έναν στόχο σου δίνει δύναμη και κίνητρο για να δουλεύεις καθημερινά ώστε να τον πετύχεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι παραγωγικοί, σκέφτονται αρκετά μακροπρόθεσμα. Πώς θέλουν σε βάθος χρόνου να μιλάνε για εκείνους οι υπόλοιποι άνθρωποι, πώς θέλουν να σκέφτεται για εκείνους η οικογένειά τους και τι θέλουν να αφήσουν πίσω τους; Καθόρισε λοιπόν το δικό σου στόχο, σκέψου τι είδους “κληρονομιά” θέλεις να αφήσεις πίσω σου και πάντα θα έχεις κάτι για το οποίο θα θες να αγωνίζεσαι.