Επιβιώνοντας τα βράδια του καύσωνα χωρίς air condition

Έξυπνες λύσεις από μια ειδικό σε θέματα ύπνου.

Ατμόσφαιρα αφόρητη, παράθυρα κλειστά, air condition στο φουλ και η Ελλάδα καμίνι. Ο δε ύπνος αφόρητος αν δεν υπάρχει air condition ή αν χάλασε και ο επόμενος διαθέσιμος ψυκτικός μπορεί να λύσει το πρόβλημα κατά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τη Δρ Nerina Ramlakhan, ειδικό στον ύπνο, η καλύτερη  θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο για τους τυχαιρούς κατόχους air condition, δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 21 C γενικά αλλά ειδικά για τις ημε΄ρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών όπως τώρα, κανονικά πρέπει να είναι 10 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία που έχει έξω. Και πάλι κόλαση δηλαδή. Τι γίνεται με τους “άτυχους” όμως τον ημερών που τη βγάζουν με έναν ανεμιστήρα;

Μιλώντας  στον Independent, η ειδικός σε θέματα ύπνου έδωσε μερικά έξτρα tips επιβίωσης.
1. Τοποθετούμε τα σεντόνια σε μια σακούλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μερικά λεπτά.  Εάν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, ακόμη και μόνο η μαξιλαροθήκη ή οι πυτζάμες μας να μπουν, θα βοηθήσει.

2. Βγάζουμε από την κατάψυξη ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό, το αφήνουμε στο κομοδίνο και τη δύσκολη ώρα το τοποθετούμε στα «σημεία ψύξης» του σώματός μας: γόνατα, αστραγάλους, καρπούς, λαιμό, βουβωνική χώρα και αγκώνες.

3. Γεμίζουμε ένα άδειο μπουκάλι αρώματος με κρύο νερό και κρατάμε επίσης δίπλα στο κρεβάτι ώστε να ψεκάζουμε το πρόσωπό μας, το πίσω μέρος του λαιμού μας και το πίσω μέρος των γονάτων μας.

4. Χρησιμοποιούμε μόνο βαμβακερές πιτζάμες και λεπτά, βαμβακερά σεντόνια για το κρεβάτι μας – καθώς το το βαμβάκι αναπνέει περισσότερο.

5. Αποφεύγουμε την πολλή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, καθώς μπορεί πραγματικά να ζεστάνει το σώμα ενισχύοντας τον μεταβολικό μας ρυθμό.

6. Κάνουμε χλιαρό βραδινό ντους για να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας. Όσο απολαυστικό κι αν είναι, αποφεύγουμε το παγωμένο, καθώς το σώμα μας θα αντιδράσει στην ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας διατηρώντας τη θερμότητα.

7. Κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα καθώς ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε,  εκπέμπουν θερμότητα.

8. Αν υπάρχει μόνο ανεμιστήρας στο δωμάτιο, τοποθετούμε ένα μπολ γεμάτο πάγο μπροστά από αυτόν για να κρυώσει ο αέρας που φτάνει σε εμάς.

9. Τοποθετούμε μια βρεγμένη πετσέτα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα πριν πάμε για ύπνο κι έπειτα την ακουμπάμε στο μέτωπό μας όπως τις κομπρέσες όταν ΄έχουμε πυρετό. Θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος.