Η πιο πολυσυζητημένη φωτογράφιση της Αλίκης και το παρασκήνιό της, 48 χρόνια πριν

27 χρόνια χωρίς την Αλίκη κι ανακαλέσαμε μια λίγο πολύ άγνωστη ιστορία του 1975 από το αρχείο του περιοδικού DownTown.

Είναι 5 Οκτωβρίου του 1975 όταν τυπώνεται το νέο τεύχος του περιοδικού Φαντάζιο. Το εξώφυλλο και το κεντρικό του θέμα είναι συνέντευξη και φωτογράφιση με το εμπορικότερο πρόσωπο της Ελλάδας, την Αλίκη. Είναι η εποχή που έχει τελειώσει ο γάμος της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και μόλις έχει βγει το διαζύγιο. Η διαφορά από όλες τις άλλες φωτογραφίσεις που είχε κάνει μέχρι τότε είναι ότι αυτή είναι η πιο σέξι της.

Οι τεχνικοί παθαίνουν σοκ βλέποντας να τυπώνεται η τόσο τολμηρή φωτογράφιση, που δεν είχε ξαναγίνει. Η εθνική Αλίκη Βουγιουκλάκη, φορώντας μόνο ένα απλό παρεό, αναπαράγει τις γνωστές της πόζες, με μια σημαντική λεπτομέρεια: Η φωτογράφος Ευσταθία Ναυπλιώτου την είχε πείσει να αφήσει το ένα της στήθος γυμνό, στα 41 της χρόνια. Την εποχή εκείνη, που ήταν πολύ σεμνότυφη και συντηρητική, δεν υπήρχε γυμνό στα περιοδικά και πόσο μάλλον τόσο διάσημο!

Λίγο πριν το περιοδικό του Τερζόπουλου πάρει τον δρόμο για τα περίπτερα, η Αλίκη τηλεφωνεί στον εκδότη. Έχει μετανιώσει για αυτήν τη φωτογράφιση και φοβάται ότι μπορεί να της στερήσει την επιμέλεια του παιδιού της. Το περιοδικό όμως έχει τυπωθεί και είναι έτοιμο για δέσιμο. Οποιαδήποτε αλλαγή θα σήμαινε οικονομική καταστροφή, θα έβγαινε εκτός χρόνου δημοσίευσης.

Τελικά ο έκδοτης βρίσκει τη λύση. Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος ήταν αυτός που της είχε χαρίσει και το πρώτο της εξώφυλλο το 1955, αυτό με την καμπάνα, παρόλο που τότε ήταν ακόμα άγνωστη. Από τότε υπήρχε μεταξύ τους φιλία.

Βάζει λοιπόν όλους τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους των περιοδικών του -περίπου στα 200 άτομα-, να σβήσουν το επίμαχο σημείο με ένα υγρό. Το περιοδικό κυκλοφορεί στην ώρα του, στις 7 Οκτωβρίου, με έναν μικρό λευκό λεκέ στο επίμαχο σημείο. O τίτλος του θέματος, “Σέξι όσο ποτέ άλλοτε. Μια ‘’βασίλισσα’’ μιλάει στο “Φ’’ για τα 20 χρόνια της βασιλείας της. Τα καλλιτεχνικά και τα προσωπικά της σχέδια, τη μοναξιά της”.

Μέσα στον πανικό, σε κάποια τεύχη, στη μικρή φωτογραφία δεν έγινε η απαραίτητη διόρθωση. Και κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία.

*Από το προσωπικό αρχείο του Λευτέρη Λαμπράκη, όπως δημοσιεύθηκε για το τεύχος του Down Town (Ιoύνιος 2020)