Οκτώβριος: μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Η Dr Αντωνία Λαζαράκη μας εξημερώνει για τις εξελίξεις

Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, που έχει ανακηρυχθεί μηνάς επαγρύπνησης για τον καρκίνο του μαστού, προσπαθούμε να θυμίσουμε στις γυναίκες την σημαντικότητα του ετήσιου έλεγχου!

Ο καρκίνος του μαστού υπάρχει και είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες!

Όσο μεγαλώνουμε η πιθανότητα να προσβληθούμε από την νόσο αυξάνει! Η πεποίθηση ότι πέρασα την επικίνδυνη ηλικία είναι απόλυτα λανθασμένη. Στις νεότερες γυναίκες ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός, όμως μέχρι την ηλικία των 85 ετών 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν την νόσο. Το 90% των γυναικών δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου!

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται! Στις ανεπτυγμένες χώρες 9 στις 10 γυναίκες τον νικούν σύμφωνα με τον WHO. Η ασθένεια και η εξέλιξη της είναι πια πιο κατανοητή από την επιστημονική κοινότητα. Ο συνδυασμός των θεραπειών εξατομικεύεται και υπάρχουν νέοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης. Η ανίχνευση της πάθησης σε αρχικό στάδιο κάνει την ίαση πιο εύκολη και γι αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας η πρόληψη.

Κάθε γυναίκα είναι ο καλύτερος γιατρός για το στήθος της! Ξέρουμε τον μαστό μας καλυτέρα από οποιονδήποτε και μπορούμε να τον ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καρκίνος είναι κύτταρα του μαστού που αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και να διαιρούνται γρήγορα σχηματίζοντας μια μάζα. Αυτό προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε με την ψηλάφηση. Αυτό όμως συμβαίνει σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Η μαστογραφία μπορεί να τον ανιχνεύσει σε πολύ πρώιμο στάδιο όταν είναι ακόμα σαν μικρές τελίτσες στην εικόνα. Μετά τα 40 η μαστογραφία γίνεται κάθε χρόνο! Ναι έχει ακτινοβολία, αλλά είναι μικρή σαν αυτή που παίρνουμε από το περιβάλλον σε διάστημα 7 εβδομάδων περίπου. Ακόμα και όταν είμαστε συνεπείς με την μαστογραφία δεν ξεχνάμε την αυτοεξέταση μια και το διάστημα ενός έτους θεωρείται μεγάλο και μπορεί κάτι να πιάσουμε μέχρι την επομένη μαστογραφία. Ο υπέρηχος συμπληρώνει τον έλεγχο. Δεν έχει ακτινοβολία και μπορεί να γίνεται συχνότερα .

Οι κύστεις και τα ινοαδενώματα ανιχνεύονται και συγκρίνονται καλυτέρα με τον υπέρηχο. Η μαγνητική μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους πυκνούς μαστούς και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες περιοχές.Η βιοψία είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει τον καρκίνο, θα μας πει ποιον τύπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πόσο επιθετικός είναι και αν έχει ορμονικούς και άλλους υποδοχείς που θα βοηθήσουν στην στρατηγική της θεραπείας.

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται από ομάδα συνεργαζόμενων ειδικοτήτων ανάλογα από το πλάνο της θεραπείας. Ο μαστολόγος είναι ο ιατρός που θα κάνει την  διάγνωση και όχι ο γυναικολόγος ή ο ακτινοδιαγνώστης.

Ποια είναι η αιτία του καρκίνου του μαστού;

Είναι μια συνδυασμένη άλλη αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Ο κληρονομικός καρκίνος ανέρχεται στο 5-10% με πιο γνωστά ογκογονίδια το BRCA1 και BRCA2. Δεν σημαίνει όμως ότι όταν φέρουμε το γονίδιο αναπτύσσουμε καρκίνο και ούτε το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν έχουμε το γονίδιο και είμαστε ασφαλείς. Παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο (απαντά και στους άντρες σε ποσοστό 1%), η ηλικία, οι ακτινοβολίες για άλλους λόγους υγείας, η παχυσαρκία, η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως (πριν τα 12 έτη), η καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόπαυσης, η απόκτηση μετά τα 30, η μη απόκτηση παιδιών, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πάνω από 5 έτη, η καθημερινή χρήση αλκοόλ.

Η επιστήμη συνεχώς προοδεύει και μας χαρίζει μέσα να αντιμετωπίσουμε κάθε ασθένεια. Από τη μεριά μας θα πρέπει να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα

https://lazaraki.gr/