Ο Σπύρος Μπιμπίλας στο Dot. “Είχα συμβουλεύσει κάποιους που τώρα κατηγορούνται, αλλά δε με άκουσαν”

Mία αποκαλυπτική συνέντευξη για τις καταγγελίες που φτάνουν στο ΣΕΗ

O Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), κάθισε στον καναπέ του Dot. και μίλησε για όλα όσα αμαυρώνουν τον χώρο του θεάτρου τις τελευταίες μέρες. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε σε καταγγελίες που φτάνουν στα αυτιά του αλλά και στις αποφάσεις που αναμένονται από το πειθαρχικό.

“Ο,τι φτάνει μόνο στα αυτιά μου δεν έχει καμία αξία. Έχω ακούσει πράγματα και μετά λέω «Αυτό που μου λες, κάν’ το ενυπόγραφο ή με ένα mail γιατί αλλιώς βαραίνει μόνο την ψυχή μου. Κάποια με έχουν σοκάρει ,δε μπορώ να φανταστώ ότι κάτι που μου λέει κάποιος για κάποιον που ξέρω μπορεί να έχει συμβεί”, είπε.

Αναφορικά με τις γενικότερες συμπεριφορές στον χώρο της υποκριτικής, ο Σπύρο Μπιμπίλας σημείωσε “Πάντα υπήρχαν οι κακές συμπεριφορές και διαπληκτισμοί. Η δική μας δουλειά είναι δουλειά εντάσεων, ανταλλαγής απόψεων” ενώ έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης και τήρησης ενός κώδικα δεοντολογίας που θα οριοθετεί συμπεριφορές σκηνοθετών και λοιπών παραγόντων.

Όσο για το τι ακολουθεί τις καταγγελίες, διευκρίνισε  “Ο φάκελος που φτάνει στο ΣΕΗ πάει στο πειθαρχικό και παρουσία νομικού συμβούλου γίνονται διαβουλεύσεις. Όμως το πειθαρχικό θα κρατήσει μέρες, μπορεί και μήνα”. Ο Σπύρος Μπιμπίλας έδωσε και τη δική του εκδοχή στο γιατί κάποιοι ηθοποιοί δεν προβαίνουν σε καταγγελίες, λέγοντας “Φοβούνται να μην χαρακτηριστούν ότι καταμαρτυρούν πράγματα που μετά θα παίξουν ρόλο στην καριέρα τους. Ένας νέος ηθοποιός θα σκεφτεί «Αυτός μαρτυράει πράγματα, άρα δε θα τον ξαναφωνάξουμε”. 

“Πράγματα ανάλογα γίνονταν πάντα, αλλά δεν ακούγονταν. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό παγκοσμίως, είδωλα μεγάλα να καταγκρεμίζονται. Η εξουσία πολλές φορές φθείρει τους ανθρώπους και τους βάζει σ’ ένα τρυπάκι περίεργο, να αισθάνονται ότι είναι υποδεέστεροι και από τον φόβο τους δε θα μιλήσουν. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο καθεστώς της πλήρους απαξίωσης (λόγω κορωνοϊού), οι ηθοποιοί μέσα σ’ αυτή την πλήρη απόγνωση βγάλαν τον πόνο που είχαν μέσα τους”, ενώ τόνισε πως η καινούργια γενιά είναι ελπιδοφόρα και αναφέρθηκε σε ηθοποιούς παλιότερης γενιάς που η επιτυχία τους είχε συνεπάρει. “Το έβλεπα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγγίξει την ύβρις και είχα συμβουλεύσει και κάποιους αλλά δεν άκουγαν. Τους είχε συνεπάρει η επιτυχία” και φυσικά ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν άφησε ασχολίαστη την έκφραση του Παύλου Χαϊκάλη ότι είναι “άντρας παλιάς κοπής” χαρακτηρίζοντας την ατυχέστατη.