PSYCHE
H Αμαλία Αυγέρη και ο Αντώνης Μούγιας ήθελαν να δημιουργήσουν έναν όμορφο χώρο με βασικό πρωταγωνιστή το κρασί, που θα ενδείκνυται για afteroffice στέκι. Ένα ήρεμο περιβάλλον, ιδανικό για ωραίες συζητήσεις, με νόστιμο φαγητό και ωραία αύρα. Έτσι γεννήθηκε το Psyche, που σερβίρει κρασιά από ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Οι ιδιοκτήτες του wine bar θέλουν οι θαμώνες να ταξιδεύουν σε ξένα μέρη έστω και νοητά πίνοντας ένα εξαιρετικό κρασί από το διεθνή αμπελώνα, αλλά πιστεύουν ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει άλματα και γι’ αυτό προσπαθούν να έχουν πολλές, ποιοτικές, ελληνικές ετικέτες στη λίστα τους, την οποία επιμελείται ο σομελιέ Λάμπρος Σιαφάκας. Το μενού έχει αναλάβει ο σεφ Άγγελος Γρηγοράτος, που προτείνει ελαφριές γεύσεις ως συνοδευτικά του κρασιού.
ΠΟΥ: Κορνάρου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3221271 Instagram: @psyche_winebar
OINOSCENT
Βρίσκεται σταθερά στη σκηνή των wine bars της πόλης που προσφέρουν πολλές, διαφορετικές επιλογές σε ποτήρι, οι οποίες αλλάζουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Το Oinoscent διατηρεί ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό κελάρι με 1.000 διαφορετικές ετικέτες για όσους θέλουν κάτι παραπάνω από το κρασί τους και είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες στην οινογνωσία. Η εντυπωσιακή λίστα του έχει κρασιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό διότι για την ομάδα του το κρασί δεν έχει σύνορα και θέλουν να σερβίρουν ποιοτικά κρασιά απ’ όλο τον κόσμο. Ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης έχει αναλάβει την κουζίνα και έχει αναβαθμίσει τον τελευταίο χρόνο το φαγητό που σερβίρεται στο Oinoscent, προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία ιδανική για pairing με τα κρασιά.
ΠΟΥ: Βουλής 45-47, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374 Instagram: @oinoscent
KAROLOS
Ένας βασικός λόγος για να πάει κάποιος στη Νέα Σμύρνη το Karolos. Το wine bar που αποφεύγει οποιαδήποτε νόρμα και οτιδήποτε mainstream είναι ένα σχετικά κρυμμένο μυστικό της πόλης που πρέπει να το ανακαλύψει κάποιος μόνος του. Η ομάδα του δίνει βάση στην καλή πρώτη ύλη και στο γευστικό αποτέλεσμά της μακριά από φιοριτούρες. Όσον αφορά τη λίστα του, προτείνει κυρίως ελληνικά κρασιά, καθώς θεωρεί πως ο ελληνικός αμπελώνας έχει κάνει τεράστια άλματα με φοβερά κρασιά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχει και μία μικρή λίστα με ξένες ετικέτες, οι οποίες έρχονται στο τραπέζι σου αποκλειστικά σε φιάλη, σε αντίθεση με τα ελληνικά, που σερβίρονται όλα και σε ποτήρι, γιατί το wine bar θέλει να κρατά στο προσκήνιο τη λίστα με τα εγχώρια κρασιά.
ΠΟΥ: Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη, τηλ. 212 1065556, karoloswinebar.gr / Instagram: @karoloswinebar
WAREHOUSE
Ενα πολυσχιδές project στην πόλη, το οποίο οι Αθηναίοι λατρεύουν. Το wine bar του στα Εξάρχεια προσφέρει ψαγμένες επιλογές που περιλαμβάνουν περισσότερες από 140 ετικέτες σε ποτήρι και 300 σε μπουκάλι από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, ενώ στο υπόγειο λειτουργεί κάβα με πάνω από 500 επιλογές κρασιών για αγορά. Προσεκτικά επιλεγμένα πιάτα συνοδεύουν τα κρασιά με άποψη για το γευστικό τους προφίλ και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Οι jazz, soul και funk ήχοι έχουν κάνει το Warehouse στέκι της περιοχής, με τους θαμώνες του να το αγαπούν για την επιμονή στη λεπτομέρεια, τη συχνή ανανέωση, τις γευσιγνωσίες και άλλα ανοιχτά events, που υπόσχονται ότι η «αποθήκη» αυτή δεν θα περάσει απαρατήρητη.
ΠΟΥ: Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, τηλ. 215 5408002 / Instagram: @warehouse_project
ΤΑΝΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
Το wine bar που άνοιξε το δρόμο για την άνοιξη του παγκόσμιου φαινομένου των natural wines στην Αθήνα επικεντρώνεται στην ποιότητα σε όλο το εύρος των προϊόντων του και στο σεβασμό προς το περιβάλλον. Η Τανίνη αγαπά με πάθος το ελληνικό κρασί, ψάχνει πάντα για πρωτοπόρους παραγωγούς με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και επικεντρώνεται σε αμπελώνες που καλλιεργούνται βιολογικά ή βιοδυναμικά και σε κρασιά ήπιων ή μηδενικών παρεμβάσεων, γιατί εκτός από την ποιότητά τους έχουν θετικό αντίκτυπο στη γη, το νερό και τον αέρα. Η φιλοσοφία του είναι να φέρνει κοντά άτομα και μικρά οινοποιεία που μοιράζονται κοινές αξίες. Το ξεχωριστό design του χώρου, οι εκλεκτές γεύσεις με τα τοπικά προϊόντα που φέρνουν απ’ όλη την Ελλάδα και τα μουσικά events στο υπόγειο του χώρου το κάνουν έναν προορισμό που θα συναντούσε κανείς στις πιο hip μητροπόλεις του κόσμου.
ΠΟΥ: Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Εξάρχεια, τηλ. 211 1150145 / Instagram: @tanini_agapi_mou
HETEROCLITO
Ένας οινικός προορισμός που μετρά ήδη δέκα χρόνια ζωής και από τον Αύγουστο του 2012 κατάφερε να γίνει στέκι στην πόλη και να εκπαιδεύσει το αθηναϊκό κοινό γύρω από το κρασί, το oποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. Χωρίς φαγητό –παρά μόνο με τα απαραίτητα συνοδευτικά εδέσματα–, το κρασί πρωταγωνιστεί γύρω από την μπάρα με σκοπό να προσφέρει καθημερινή προσιτή απόλαυση στους οινόφιλους. Λειτουργεί 362 ημέρες το χρόνο, δεν κάνει κρατήσεις (first come first served), και αυτό επειδή ένα στέκι επιβάλλεται να είναι ανοιχτό πάντα σε όλους. Ο ελληνικός αμπελώνας κυριαρχεί στο wine bar, που πασχίζει επίμονα να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης, το μεγαλείο και τις ακραίες διαφορές των οινοπεδίων. Το Heteroclito έχει συστήσει στο κοινό του πολλά οινοποιεία, ποικιλίες ή ετικέτες που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι και οι θαμώνες του το επισκέπτονται με σχεδόν οπαδική προσήλωση.
ΠΟΥ: Φωκίωνος 2, Αθήνα, τηλ. 210 3239406, heteroclito.gr / Instagram: @heteroclitoathens