Είναι τελικά ρατσίστρια η Anna Wintour;

H διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue, Anna Wintour, δέχεται αλλεπάλληλες επικρίσεις στο Twitter, από άτομα που την κατηγορούν ακόμα και για ρατσιστική συμπεριφορά.

Η Anna Wintour στο Met Gala το 2018. (Photo by Frazer Harrison/FilmMagic)

Τα γεγονότα που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του George Floyd έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις για το πώς τοποθετούνται οι πάντες όσον αφορά το ζήτημα του ρατσισμού. Στο στόχαστρο μπαίνουν αναπόφευκτα όσοι κατέχουν θέσεις ισχύος και επηρεάζουν με τον τρόπο τους την κοινή γνώμη. Ένα από τα άτομα αυτά είναι η Anna Wintour, editor-in-chief της αμερικάνικης Vogue, η οποία θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα στη βιομηχανία της μόδας παγκοσμίως. Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού, με τίτλο «O Joe Biden πρέπει να επιλέξει έγχρωμη γυναίκα ως υποψήφια αντιπρόεδρο – και πρέπει να το κάνει τώρα», η ίδια κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο Trump για τις πολιτικές του, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να τον διώξουμε από την προεδρία στις εκλογές. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η βία ενάντια στους μαύρους στη χώρα μας –και οι απεχθείς δολοφονίες του Ahmaud Arbery στην Τζόρτζια, της Breonna Taylor στο Κεντάκι και του George Floyd στη Μινεάπολη της Μινεσότα– είναι μια συλλογική εθνική τραγωδία, που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Η ανάγκη για αλλαγή πρέπει να βαρύνει ιδιαίτερα όσους από εμάς απολαμβάνουμε απίστευτα προνόμια. Όλοι μας πρέπει να ακούσουμε και να μάθουμε και να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για τους έγχρωμους πολίτες αυτής της χώρας». Στο τέλος, μάλιστα, αναφέρθηκε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, τον Joe Biden, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιλέξει έγχρωμη γυναίκα ως υποψήφια αντιπρόεδρο, και πρέπει να το κάνει σύντομα».

H Wintour έχει πολλές φορές στο παρελθόν ταχθεί υπέρ των Δημοκρατικών και ενάντια στον Donald Trump, χρησιμοποιώντας το περιοδικό ως μέσο για να εκφράζει τις απόψεις της. Και, ενώ σε πρώτη ανάγνωση, το νέο της προεκλογικό μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί αντιρατσιστικό, πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν στο Twitter ότι δεν είναι αντιρατσιστικό επί της ουσίας – ίσως μάλιστα το αντίθετο. Όσοι παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η επιλογή του ή της υποψήφιας για τη θέση αντιπροέδρου μπορεί να υποκινείται από σκοπιμότητες για την προσέλκυση συγκεκριμένης μερίδας ψηφοφόρων. Και είναι τόσο κρίσιμοι καιροί, που απαιτούνται βαθιές τομές και όχι απλές κινήσεις εντυπωσιασμού. Οι χρήστες του Twitter καταλογίζουν επίσης στη Wintour ότι από τη θέση που έχει 30 χρόνια στη Vogue δεν έχει κάνει αρκετά για να ενισχύσει την Αφρομερικάνικη κοινότητα. Η ίδια, βέβαια, είχε επιλέξει τη Naomi Campbell για το εξώφυλλο του τεύχους Σεπτεμβρίου 1989, ξαφνιάζοντας τους ανωτέρους της, όπως έχει παραδεχτεί, που επέλεξε ένα μαύρο μοντέλο για το πιο σημαντικό τεύχος της χρονιάς.

Από την άλλη, οι επικριτές της επισημαίνουν ότι η πρώτη φορά που ανέθεσε σε μαύρο να φωτογραφίσει εξώφυλλο του περιοδικού ήταν το 2018, επίσης για τεύχος Σεπτεμβρίου, και μάλιστα λένε ότι δεν ήταν δική της επιλογή αλλά της Beyoncé, η οποία φωτογραφιζόταν. Ο φωτογράφος ήταν ο 23χρονος τότε Tyler Mitchell και αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ήταν η χρονιά που η Vogue είχε διακόψει τη συνεργασία της με επί δεκαετίες μόνιμους συνεργάτες, όπως οι φωτογράφοι Mario Testino και Bruce Weber, επειδή κατηγορούνταν για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος μοντέλων. Στον αντίποδα της Wintour βρίσκεται ο ομόλογός της στη βρετανική Vogue, ο Edward Enninful, που ανέλαβε καθήκοντα το 2017 και έχει δείξει επανειλημμένα ότι στηρίζει με τις επιλογές του το λεγόμενο «inclusivity». Το όνομά του είχε ακουστεί πριν από πολύ καιρό ως υποψήφιο για τη διαδοχή της Wintour και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιο κατάλληλος για τη θέση της.