Ο Daniel Radcliffe τα βάζει με την JK Rowling για τα αρνητικά της σχόλια για τους transgender

@daniel9340

Η συγγραφέας του Harry Potter έκανε μεγάλο φάουλ τις προάλλες με σχόλιό της στο twitter. Διαβάζοντας ένα άρθρο για την ισότιμη υγειονομική περίθαλψη, με τίτλο “Άποψη: Δημιουργώντας έναν πιο ίσο κόσμο στη μετά COVID-19 εποχή για τα άτομα με εμμηνόρροια”, ένιωσε την ανάγκη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορούσε τη γενικότητα της λέξης “άτομα”, υπονοώντας ότι εμμηνόρροια μπορούν να έχουν μόνο οι γυναίκες. “Άτομα με εμμηνόρροια. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει κάποια λέξη για αυτά τα άτομα. Ας με βοηθήσει κάποιος. Τύπου γυναίκες; Σαν γυναίκες; Γυναικοειδή;”, ήταν το tweet της JK Rowling που δίχασε το twitter, καθώς μια μεγάλη μερίδα κόσμου την κατηγόρησε για αντι-τρανσεξουαλισμό. Η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία, χαρακτηρίζοντας την “ανοησία”, αλλά ο σάλος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος. Με μια σειρά από νέα tweets η Rowling προσπάθησε να λειάνει την αρχική εντύπωση, με μάλλον αντίθετα αποτελέσματα: “Γνωρίζω και αγαπώ trans ανθρώπους, αλλά διαγράφοντας την ιδέα του φύλου αφαιρείς τη δυνατότητα για πολλούς να μιλήσουν ουσιαστικά για τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια”, ανέφερε σε κάποιο από αυτά.

Και κάπου εδώ μπαίνει με μαγικό τρόπο στην εικόνα και ο Daniel -Harry Potter- Radcliffe, που αποφάσισε να υπερασπιστεί τους transgender,  ερχόμενος ταυτόχρονα σε σύγκρουση με τη συγγραφέα που εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα που τον έκανε διάσημο. Σε blog post που έγραψε για το Trevor Project, φιλανθρωπική κίνηση για την πρόληψη αυτοκτονίας των ΛΟΑΤ,  ανέφερε ότι αν και η Rowling “είναι αδιαμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που πήρε η ζωή μου, νιώθω υποχρεωμένος να πω κάτι αυτήν τη στιγμή”. Προσθέτοντας ότι δεν έχει πρόθεση να έρθει σε απευθείας σύγκρουση μαζί της με αυτό που θα πει, δήλωσε: “Οι transgender γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση που υποστηρίζει το αντίθετο διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των transgender και είναι αντίθετη με κάθε σύσταση που έχει δοθεί από τις επαγγελματικές ενώσεις υγειονομικής περίθαλψης που έχουν καλύτερους ειδικούς επί του θέματος από ό,τι είμαστε εγώ ή η Jo”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο τους trangender και τους non-binary ανθρώπους, να μην ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να μη τους κάνουμε περισσότερο κακό”, πρόσθεσε επίσης, αφού πρώτα ανέφερε ότι το 78% των transgender και των non-binary νέων έχει υποστεί διακρίσεις λόγω του φύλου τους.

Και επιστρέφοντας στο σχόλιο της Rowling, έκανε απευθείας έκκληση στους fans του Harry Potter: “Όλοι εσείς που νιώθετε ότι η εμπειρία από τα βιβλία αμαυρώθηκε ή μειώθηκε, λυπάμαι βαθιά για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Ελπίζω να μη χάσετε τελείως το νόημα που θεωρήσατε πολύτιμο σε αυτές τις ιστορίες. Αν αυτά τα βιβλία σας δίδαξαν ότι η αγάπη είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο σύμπαν, ικανή να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, αν σας δίδαξαν ότι η δύναμη βρίσκεται στη διαφορετικότητα και ότι οι δογματικές ιδέες περί καθαρότητας οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων, αν πιστεύετε ότι ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι trans, non-binary ή έχει ρευστότητα φύλου, ή είναι gay ή bisexual, αν βρήκατε οτιδήποτε μέσα σε αυτές τις ιστορίες με το οποίο ταυτιστήκατε και σας βοήθησε σε κάποιες περιστάσεις στη ζωή σας -τότε αυτό που υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και το βιβλίο που διαβάσατε είναι ιερό. Και κατά τη γνώμη μου, κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό. Σημαίνει για εσάς αυτό που σημαίνει για εσάς, κι ελπίζω ότι αυτά τα σχόλια να μη σας το μολύνουν”.

leave a reply

Your Review