Η χαμένη αθωότητα των παιδιών … Γιατί αυξάνει ο σχολικός εκφοβισμός ;

Με βάση έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τρία στα πέντε παιδιά δηλώνουν πως έχουν δεχτεί κάποιου είδους σχολικό εκφοβισμό από τη νηπιακή μέχρι και την περίοδο της ήβης και την ολοκλήρωση  της φοίτησής τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Τα στοιχεία αυτά που επιβεβαιώνεται και από σχετική έκθεση του Χαμόγελου του παιδιού καταμαρτυρούν την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού που σημειώθηκε μεσούσης της πανδημίας και εξακολουθεί να  κατατρύχει τον σχολικό μικρόκοσμο ,ναρκοθετώντας τα θεμέλια του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως φαινόμενα βίας παρατηρούνται  ήδη από την ηλικία των πέντε ετών , ενώ είναι χαρακτηριστική η οργάνωση ανηλίκων σε συμμορίες , φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.Πολλές εξηγήσεις έχουν δοθεί για την ροπή των ανηλίκων προς τη βία  συχνά και την παραβατικότητα. Οι περισσότερες έχουν τις ρίζες τους στο οικογενειακό περιβάλλον  : πλημμελής άσκηση γονικής μέριμνας ,παραμέληση ανηλίκου , ενδοοικογενειακή βία και υπερβολική αυστηρότητα συνθέτουν το παζλ της παιδικής παραβατικότητας και του bullying.

Είναι όμως πάντοτε η οικογένεια υπαίτια για το κύμα σχολικού  εκφοβισμού; Υπάρχουν γονείς που απορούν για το πως το παιδί τους αναπτύσσει βίαια ένστικτα τη στιγμή που οι ίδιοι αντιμάχονται τη βία, τη στιγμή που η βία απουσιάζει από το δικό τους σπίτι . Πως είναι δυνατόν ένα παιδί που μεγαλώνει με αγάπη σε ένα υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον να εκδηλώνει βίαιες συμπεριφορές; Φταίνε μήπως ή κακές παρέες, οι επιρροές που δέχονται τα παιδιά από συνομηλίκους τους;

Ίσως ναι … Ως έναν βαθμό όμως . Κύρια αιτία  είναι πως η βία δεν είναι πια ξένη. Ακόμη και  για τα παιδιά που μεγαλώνουν με αγάπη η βία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση.Σκηνές βίας παρελαύνουν καθημερινά στην τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα video games… Την ίδια στιγμή τα παιχνιδάδικα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.   Τα παιδιά του 2023 δεν θα παίξουν με κούκλες, δεν θα εμπνευστούν από τον Superman και τον Batman. Δεν θα θελήσουν να διαβάσουν ένα παραμύθι, δεν θα αναζητήσουν μια μπάλα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

Τα καταστήματα παιχνιδιών δεν ντύνουν πια τα όνειρα των μικρών παιδιών. Σχεδόν κανείς δεν τα επισκέπτεται πια…Παρά μόνο λίγοι, τόσο λίγοι που δεν αρκούν για την επιβίωση τους… Τα παιδιά του 2023 ενθαρρύνονται να παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο  και video games που προάγουν με κάθε τρόπο τη βία. Τα παραδοσιακά παιχνίδια σβήστηκαν απ’ το χάρτη. Αναπαράγουν στερεότυπα είπαμε και δεν τα επιτρέψαμε πια.  Δυστυχώς όμως οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν σκηνές βίας στην τηλεόραση και το διαδίκτυο ή να ασκούν τα ίδια βία στα πλαίσια διαφόρων ιντερνετικών παιχνιδιών .

Κι όσο το παιδί στερείται το παιχνίδι τόσο χάνει την ξεγνοιασιά και την ανεμελιά της παιδικής του ηλικίας, τόσο εξοικειώνεται με την ωμή βίαπου φτάνει να θεωρεί τρόπο διασκέδασης. Κι όσο οι γονείς προσπαθώντας να ξεκλέβουν οι ίδιοι προσωπικό χρόνο αφήνουν τα παιδιά τους στην αγαπημένη τους τροφό, το διαδίκτυο και τα video games τόσο το φαινόμενο διαιωνίζεται…

Από τηνΘεοδώρα Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com