Ο Δεκάλογος του (Καλού) Ύπνου

Οι celebrities που έχουν μιλήσει δημόσια για την μα΄χη τους με την αϋπνία και ο δεκάλογος που θα βοηθήσει όλους όσοι υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.

 

Από τον Γιάννη Τσιούλη

Η υγεία και η ευεξία είναι δύο  έννοιες που συνδυάζονται με τον καλό ύπνο. Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου –που φέτος είναι στις 18 του μήνα– ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, με τον αριθμό στην Ελλάδα να ανέρχεται σε περίπου 2.000.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα ύπνου είναι μια μορφή παγκόσμιας επιδημίας, που συνδέεται με μια σειρά ασθενειών και παθήσεων –από το διαβήτη μέχρι και την κατάθλιψη– και ότι ο ύπνος είναι μια ζωτικής σημασίας συνιστώσα της γενικής κατάστασης της υγείας μας. Επηρεάζει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών και αποτελεί ανθρώπινο «προνόμιο», το οποίο συχνά επηρεάζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αποτελέσματα κλινικών ερευνών ενημερώνουν ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και τη συνολική ευημερία μας, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της παραγωγικότητάς μας, την ενδυνάμωση της μνήμης και την πρόληψη του διαβήτη, αποτρέπει αγγειακές επιπλοκές –όπως υπέρταση, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια– και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Μία από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία ενός ατόμου να αποκοιμηθεί ή να μείνει κοιμισμένο. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει τη διαταραχή αυτή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα ενός μήνα τότε λέμε ότι πάσχει από αϋπνία. Και η μη ικανοποιητική ποσότητα και/ή ποιότητα του ύπνου προκαλεί έντονη κόπωση και επηρεάζει την καθημερινότητα του πάσχοντα. Το πιο συχνό σύμπτωμα της αϋπνίας είναι το πρόβλημα της διατήρησης του ύπνου, δηλαδή οι νυχτερινές αφυπνίσεις. Η αϋπνία που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου λόγω των αφυπνίσεων αυτών είναι εξίσου συχνή με την αϋπνία που χαρακτηρίζεται από την καθυστερημένη έλευση του ύπνου. Για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει με την αϋπνία έχουν μιλήσει δημόσια και πολλοί celebrities, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τη σημασία της καλής ποιότητας ύπνου.

Από αριστέρα:

Kim Cattrall, Mariah Carey, George Clooney και Jennifer Aniston είναι ανάμεσα στους celebrities που έχουν μιλήσει δημόσια για τις δικές τους διαταραχές ύπνου, οι οποίες βασανίζουν ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για αυτές.

 

O George Clooney σε μία συνέντευξη με το Hollywood Reporter το 2012 παραδέχτηκε ότι είχε ιδιαίτερα προβληματικό ύπνο, έπασχε από αϋπνία και ξύπναγε μέχρι και πέντε φορές κάθε βράδυ. Η Mariah Carey έχει μιλήσει για τη δική της μάχη με την αϋπνία. «Το αποτέλεσμα είναι να νιώθω πραγματικά εξουθενωμένη. Είχα πάντα πρόβλημα με την αϋπνία, ειδικά όταν έκανα live shows ή έδινα συνεντεύξεις –εδώ συνδέεται με την αδρεναλίνη– και μετά προσπαθούσα να χαλαρώσω και να κοιμηθώ, αλλά έπρεπε να ξυπνήσω σε δύο ώρες για να μιλήσω με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου ή να έρθουν δύο δημοσιογράφοι μαζί μου στο αυτοκίνητό μου. Δεν υπήρχε ποτέ χρόνος για ξεκούραση», δήλωσε η pop diva μιλώντας για το πώς επηρεάζει τη ζωή της η αϋπνία. Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός Renée Zellweger έχει αναφέρει ότι το πολυάσχολο πρόγραμμά της και η διαρκής αλλαγή ζώνης ώρας εξαιτίας των ταξιδιών δεν της άφηναν πολλά περιθώρια να κοιμηθεί για αρκετά χρόνια και ότι αυτό το lifestyle, δυστυχώς, είναι η συνταγή για την αϋπνία. Ενθυμούμενη ένα δεκαήμερο promo tour σε διαφορετικές χώρες για την ταινία «Bridget Jones: The Edge of Reason» σχολίασε ότι εκείνη την εποχή το σώμα της δεν μπορούσε να καταγράψει πότε έπρεπε να φάει ή να πάει για ύπνο. Παρόμοια εμπειρία είχε βιώσει και η Kim Cattrall, η ηθοποιός που το κοινό αγάπησε ως Samantha στο «Sex and the City». Σε συνέντευξή της κάποτε στο BBC radio μίλησε για την αϋπνία που την ταλαιπωρούσε, λέγοντας ότι είναι «σαν να σε πετάει στο έδαφος ένας γορίλας τριών τόνων». Επίσης, ανέφερε ότι λόγω της αϋπνίας δεν μπορούσε να σκεφτεί καθαρά και ότι της ήταν πιο δύσκολο να θυμηθεί λέξεις και λόγια. «Δεν μπορώ να σκεφτώ και να λειτουργήσω χωρίς ύπνο. Χωρίς να κοιμηθείς δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τα σκουπίδια που μαζεύει το μυαλό κάθε μέρα. Δεν υπάρχει τρόπος να καθαρίσεις τις σκέψεις σου», ήταν κάποια από τα λόγια που χρησιμοποίησε η καλλιτέχνις μιλώντας για τη δική τη μάχη με την αϋπνία. Τέλος, και η Jennifer Aniston σε μία συνέντευξη του 2016 με τη HuffPost έκανε δημόσια αναφορά στον αγώνα της ενάντια στην αϋπνία. Περιέγραψε την κατάσταση παρουσιάζοντας τις σκέψεις που τρέχουν σε τέτοιες στιγμές έντασης πολύ γλαφυρά: «Αν ξυπνήσω στις 3 το πρωί είναι σαν να μιλούν στο κεφάλι μου και δεν μπορώ να κοιμηθώ μετά», εξομολογήθηκε, ενώ στη συνέχεια έδωσε τις δικές της λύσεις και προτάσεις, τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει και η ίδια για να ξεπεράσει τη στρεσογόνο κατάσταση που αντιμετώπισε.

 

Ιδού, λοιπόν, ο Δεκάλογος του (καλού) Ύπνου:

Το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε 10 οδηγίες για ποιοτικό ύπνο. Φυσικά, αν τα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό γιατί η καλή υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ύπνο.

  1. Καθιερώστε μια τακτική ώρα που πηγαίνετε για ύπνο και μια τακτική ώρα που ξυπνάτε.

2. Αν σας αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, φροντίστε να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά.

3. αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο και μην καπνίζετε.

4. αποφύγετε την καφεΐνη έξι ώρες πριν από τον ύπνο (εκτός από τον καφέ, μην καταναλώσετε τσάι, αναψυκτικό και σοκολάτα).

5. αποφύγετε τα βαριά, πικάντικα ή με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη τρόφιμα τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ.

6. Να γυμνάζεστε τακτικά, αλλά όχι πριν κοιμηθείτε.

7. Φροντίστε το κρεβάτι σας να είναι άνετο. 8. αερίζετε καλά το υπνοδωμάτιό σας και διατηρείτε σωστή τη θερμοκρασία του.

9. αποκλείστε πηγές θορύβου και φωτός. 10. Να θυμάστε πως το κρεβάτι μας είναι για ύπνο, όχι για εργασία ή αναψυχή.

10. Να θυμάστε πως το κρεβάτι μας είναι για ύπνο, όχι για εργασία ή αναψυχή.

leave a reply

Your Review