Μετά από έναν επιτυχημένο πρώτο κύκλο, το πρόγραμμα Social Farming 360° συνεχίζεται και για δεύτερη χρονιά, με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων μέσα από σύγχρονες πρακτικές βιώσιμης γεωργίας.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 560 γεωπόνοι και κρατούμενοι έχουν εκπαιδευτεί σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής σε έξι σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Citi, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τους οργανισμούς ActionAid Hellas και Πύλη Ελευθερίας.
Το Social Farming 360° επικεντρώνεται στην προώθηση της επισιτιστικής επάρκειας μέσω περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, στα εξής σωφρονιστικά καταστήματα:
-
Αγροτικά Καταστήματα: Αγιά Χανίων, Τίρυνθα Αργολίδας, Κασσαβέτεια Βόλου, Κασσάνδρα Χαλκιδικής
-
Ειδικά Σωφρονιστικά Καταστήματα: Γυναικών και Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Ελεώνα Θηβών
Πέρα από την καλλιέργεια, το πρόγραμμα προετοιμάζει τους κρατούμενους για εργασία στον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφική βιομηχανία, ενώ ενισχύει την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων που καλύπτουν ανάγκες των καταστημάτων κράτησης αλλά και κοινωφελών ιδρυμάτων.
Αποτελέσματα του πρώτου κύκλου (2024)
Ο πρώτος ετήσιος κύκλος του προγράμματος (2024) σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα:
-
560+ συμμετέχοντες, γεωπόνοι και κρατούμενοι, εκπαιδεύτηκαν σε τομείς όπως η Αναγεννητική Γεωργία, η Ελαιοκαλλιέργεια, τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, η Ασφάλεια Τροφίμων και η Παραγωγή.
-
340+ πιστοποιήσεις εκδόθηκαν από την ACTA, τον φορέα πιστοποίησης του ΑΠΘ.
-
140+ κρατούμενοι/ες συμμετείχαν σε δράσεις συμβουλευτικής εύρεσης εργασίας, από την ActionAid Hellas, ενισχύοντας την απασχολησιμότητά τους.
-
105 συμμετέχοντες παρακολούθησαν ψυχοκοινωνικές συναντήσεις που διοργανώθηκαν από την Πύλη Ελευθερίας.
Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα θετική, με πολλούς να αναγνωρίζουν τη σημασία του προγράμματος για την προσωπική τους εξέλιξη και την προετοιμασία τους για ένα νέο ξεκίνημα μετά την αποφυλάκιση.
Ένας μετασχηματιστικός αντίκτυπος
Το Social Farming 360° αποτελεί ένα πρότυπο κοινωνικής καινοτομίας, συνδυάζοντας γεωργική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα δίνει στους κρατούμενους τα απαραίτητα εφόδια για μια ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο.