Beef Wellington: Το απόλυτο εορταστικό πιάτο για το ρεβεγιόν που κλέβει την παράσταση

Roasted beef Wellington on a wooden cutting board

Υπάρχουν πιάτα που δεν μπαίνουν απλώς στο τραπέζι, αλλά το μεταμορφώνουν. Το Beef Wellington ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία. Εντυπωσιακό, πλούσιο και βαθιά εορταστικό, είναι το φαγητό που συνδέθηκε όσο λίγα με το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκεί όπου το δείπνο γίνεται τελετουργία και η μαγειρική παίρνει χαρακτήρα γιορτής.

Το φιλέτο μοσχαριού, τυλιγμένο σε κρέπες, προσούτο και αρωματικά μανιτάρια και σφραγισμένο μέσα σε χρυσαφένια σφολιάτα, δημιουργεί ένα πιάτο που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην πολυτέλεια και τη θαλπωρή. Δεν είναι τυχαίο ότι το Beef Wellington θεωρείται statement επιλογή: δεν το φτιάχνεις για μια απλή μέρα, αλλά για εκείνες τις βραδιές που θέλεις να μείνουν αξέχαστες.

Η καλή είδηση είναι ότι, με λίγη οργάνωση και σωστά βήματα, μπορεί να γίνει απόλυτα επιτυχημένο και σε οικιακή κουζίνα. Παρακάτω θα βρείτε μια αναλυτική, δοκιμασμένη συνταγή με κρέπες, προσούτο, μανιτάρια και έτοιμη σφολιάτα — ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, γιορτινό τραπέζι.

Beef Wellington – Αναλυτική συνταγή για 6 άτομα

Υλικά

Για το κρέας

  • 1 φιλέτο μοσχαριού (περίπου 1,2–1,4 kg)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

Για τα μανιτάρια (duxelles)

  • 500 γρ. μανιτάρια (champignon ή portobello)

  • 1 μικρό κρεμμύδι ή 2 ασκαλώνια

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Φρέσκο θυμάρι

  • Αλάτι & πιπέρι

Για το τύλιγμα

  • 6–8 φέτες προσούτο

  • 4–5 λεπτές κρέπες (έτοιμες ή σπιτικές)

  • 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας

  • 1 αυγό (για άλειμμα)

Εκτέλεση

1. Σφράγισμα φιλέτου
Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε το φιλέτο και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές για 2–3 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Το αποσύρετε και, όσο είναι ζεστό, το αλείφετε με τη μουστάρδα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

2. Μανιτάρια
Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σχεδόν πάστα. Σε τηγάνι λιώνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε. Ρίχνετε τα μανιτάρια, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Το μείγμα πρέπει να είναι στεγνό και συμπαγές. Αφήνετε να κρυώσει.

3. Στήσιμο
Απλώνετε διάφανη μεμβράνη στον πάγκο. Τοποθετείτε τις κρέπες ελαφρώς επικαλυπτόμενες. Από πάνω στρώνετε τις φέτες προσούτο και απλώνετε ομοιόμορφα τα μανιτάρια. Τοποθετείτε στο κέντρο το φιλέτο και, με τη βοήθεια της μεμβράνης, το τυλίγετε σφιχτά σε ρολό. Κλείνετε καλά και βάζετε στο ψυγείο για 20–30 λεπτά.

4. Σφολιάτα
Απλώνετε τη σφολιάτα, βγάζετε το ρολό από τη μεμβράνη και το τοποθετείτε στο κέντρο. Τυλίγετε προσεκτικά, κλείνετε τις άκρες σαν πακέτο και αλείφετε με χτυπημένο αυγό. Χαράζετε ελαφρά την επιφάνεια για διακόσμηση.

5. Ψήσιμο
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 35–40 λεπτά (για medium rare). Αφήνετε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το κόψετε.

Όταν κόψετε την πρώτη φέτα και αποκαλυφθεί το ζουμερό φιλέτο μέσα στη χρυσαφένια σφολιάτα, το Beef Wellington δικαιώνει απόλυτα τη φήμη του. Είναι το πιάτο που γεμίζει το σπίτι αρώματα, φέρνει επιφωνήματα θαυμασμού στο τραπέζι και κάνει το ρεβεγιόν να μοιάζει πραγματικά ξεχωριστό.

Σερβίρεται ιδανικά με πουρέ πατάτας, ψητά λαχανικά ή μια πλούσια σάλτσα κόκκινου κρασιού και συνοδεύεται από ένα καλό κόκκινο κρασί. Γιατί οι γιορτές αξίζουν λίγη παραπάνω πολυτέλεια.

leave a reply

Your Review