Άκης Πάνου: Η συνέντευξη μέσα από τη φυλακή που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας

Σχεδόν 20 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού, ο Φώτης Απέργης δημοσιεύει δύο μοναδικά ντοκουμέντα

«Τελικά, ο πιο καλός μου φίλος και ο πιο κακός εχθρός μου είναι ο εαυτός μου» Άκης Πάνου

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Άκη Πάνου, ο Φώτης Απέργης παρουσιάζει την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, στις 19:00, για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο δυο μοναδικά ντοκουμέντα: Τις συνεντεύξεις που είχε πάρει από τον σημαντικό λαϊκό τραγουδοποιό στην αρχή και στο τέλος τού 1997: Τη δεύτερη μέσα στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής.

Μια περιπετειώδης ζωή με τραγική κατάληξη ξεδιπλώνεται μπροστά στο μικρόφωνο: Ο Άκης Πάνου μιλά για τα παιδικά του χρόνια και τη γνωριμία του με το ρεμπέτικο μέσα από τη μητέρα του. Για το μπουζούκι και το αγαπημένο του υλικό, τον έβενο: «Είναι κι αυτός άκαμπτος και εύθραυστος. Έχουμε άριστες σχέσεις».

Για το κατά πόσον το ζεϊμπέκικο είναι ανδρικός χορός. Για το τσιφτετέλι και εκείνους που «χορεύουν και στις ειδήσεις».  Για την τιμή, τις γυναίκες και τον τζόγο: «Για να μάθεις κάτι θα πληρώσεις. Σε τελική ανάλυση, ο καθένας μας παίζει. Και οι πιο σοβαροί παίχτες είναι οι καλλιτέχνες, που παίζουν τη ζωή τους».

Ανάμεσα τους, ο ίδιος ξεχωρίζει τον Καζαντζίδη και τον Ζαμπέτα. «Ο Γιώργος ήταν ο μοναδικός φίλος που είχα στη φάρα μας». Μιλά όμως και για τα διαβάσματά του, για τον Μαρξ και για τον Κούντερα- «ωραία πένα ο μάγκας!» Τέλος, ακούγεται να διαβάζει για πρώτη φορά δημόσια τους στίχους που έγραψε περιμένοντας να δικαστεί- «Το ημερολόγιο της Κομοτηνής».

Info:

Άκης Πάνου- Η συνέντευξη στη φυλακή: Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, στις 19:00 από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

leave a reply

Your Review