Αυτά είναι τα 5 πιο όμορφα γλυκά στην Αθήνα Τα έχεις δοκιμάσει;

Η απόλαυση ενός καλού επιδορπίου ξεκινάει από τα μάτια και τα παρακάτω γλυκά ξέρουν πώς να αιχμαλωτίσουν το βλέμμα.

POULETTE

Στα γαλλικά poulette σημαίνει κοτούλα και σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση είναι ένα επιφώνημα θαυμασμού σαν το «καμάρι μου» ή το «πριγκίπισσά μου», ιδανικό όνομα λοιπόν για το μικρό, αλλά θαυματουργό, ζαχαροπλαστείο της Κατερίνας Λιβά. Η «off-broadway» τοποθεσία του μαρτυρά την καταγωγή του σαν ένα εργαστήριο που ωρίμασε και εξελίχθηκε. Πράγματι, πίσω από τη μικροσκοπική σάλα και τη μεγάλη τζαμαρία ετοιμάζονται γλυκά σε μικρές ποσότητες, δίνοντάς μας διαρκώς αφορμές για να πάμε μέχρι την Αγία Παρασκευή. Κάθε ένα από γλυκά του Poulette κουβαλάει μεράκι και φροντίδα, αλλά το αμερικανικού τύπου cheesecake του έχει κάτι το ξεχωριστό, με κρέμα τυριού αρωματισμένη με tonka πάνω σε μία βάση από μπισκότο βουτύρου. Αυτό που μοιάζει με συσκευασία από κάποιο γαλλικό τυρί είναι μια συσκευασία από μπαμπού μέσα στην οποία ψήνεται το cheesecake για να δέσει καλύτερα και στο τέλος γαρνίρεται με μαρμελάδα βατόμουρο.

Poulette, Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, 2111114172

ATHÉNÉE

Στην καρδιά της πόλης, στην κομψά πολυτελή σάλα του Athénée σταματάει για λίγο ο χρόνος και επιβραδύνουν οι φρενήρεις ρυθμοί, σαν να βρισκόμαστε σε μια αστική όαση. Καφές, ποτό, πρωινό, ή γεύμα; Σε έναν τέλειο κόσμο θα θέλαμε να ξεχαστούμε για πάντα εκεί, αλλά το μόνο που μπορούμε να έχουμε είναι μερικές στιγμές τελειότητας. Έτσι, διαλέγουμε ένα διάλειμμα για γλυκό, για μία στιγμή αφιερωμένη στον εαυτό μας, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο. Η κρέμα βανίλιας στο Athénée συνοδεύεται από κεράσια αμαρένα, και σοκολάτα σε τρεις υφές, σε έναν συνδυασμό που ξεκινάει από την ποικιλία των υφών και καταλήγει σε μία οικεία χειμωνιάτικη επίγευση.

Athénée, Βουκουρεστίου 9, Αθήνα, 2103251430

IN LOVE AGAIN

Όταν το Baba Au Rum μας σύστηνε το ξαδερφάκι του,απέναντι ακριβώς στον πεζόδρομο της Κλειτίου, ξέραμε ότι θα δοκιμάζαμε κάτι περισσότερο από το γλυκό που δάνεισε το όνομά του σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Το In Love Again λειτουργεί συμπληρωματικά με το Baba Au Rum σαν είναι μικρό concept store και όχι σαν ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο. Ποιοτικός καφές, κεραμικά με χαρακτήρα, αλλά και φυτά για τους επίδοξους plant parents της πόλης, βρίσκονται ανάμεσα στις γλυκές δημιουργίες της pastry chef Φάνιας Ανδρεάδη. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια από τις τραγανές τάρτες για όλους τους ουρανίσκους του In Love Again, γι’ αυτό κι εμείς ξεχωρίζουμε το spicy baba, εμπνευσμένο από το εμβληματικό μπαρ που βρίσκεται απέναντι. Πάνω σε ένα μπράουνι σοκολάτας έχουμε μια μους μαύρης σοκολάτας, η οποία έχει στο κέντρο της μαρμελάδα φράουλα, μύρτιλλο, τζίντζερ και, φυσικά, ρούμι.

In Love Again, Κλειτίου 3, Αθήνα, 2103242627

OURSE

Το ζαχαροπλαστείο είναι συνυφασμένο με την οικειότητα της γειτονιάς γιατί περιέχει την έννοια του πολύ προσωπικού δώρου. Υπάρχουν όμως και μερικές εξαιρέσεις, όπως το Ourse, το οποίο μπορεί να είναι στη Γλυφάδα, αλλά έχει ορκισμένους οπαδούς μέχρι την Κηφισιά από την οποία ξενιτεύονται για μία παριζιάνικη φλαν. Όσα γλυκά κι αν βάλει ή βγάλει από το μενού του Ourse o μισελενάτος pastry chef Δημήτρης Πεδιαδιτάκης, η φλαν μένει ακλόνητη στη θέση της. Μέσα στην υφάλμηρη ζύμη τάρτας αναπτύσσεται η μοναδική και πολυδιάστατη υφή της κρέμας της με τη γνήσια βανίλια Μαδαγασκάρης που είναι αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού, ενώ η «ηλιοκαμένη» της επιφάνεια σε προκαλεί να την ψηλαφίσεις με τα μάτια πριν τη σπάσεις με το κουτάλι.

Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα, 212067019

DIMITRIS ECONOMIDES

Τι συμβαίνει όταν ένας ζαχαροπλάστης έχει σπουδές σε σχολή Καλών Τεχνών; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμφάνιση των γλυκών του δεν πρόκειται να έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Το στήσιμο των γλυκών του Δημήτρη Οικονομίδη ενέχει στοιχεία γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, και άλλων τεχνών, όπως για παράδειγμα η πάστα σε σχήμα κίονα με κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού που ξεχωρίσαμε από τις νέες του δημιουρ- γίες. Τόσο αληθοφανής που διατηρεί ακόμα και τα νερά του μαρμάρου σε ένα γλυκό που έχει σαν βάση το μπισκότο βουτύρου με μία κρέμα αμυγδάλου και κάστανου και ολοκληρώνεται με μία μους βανίλιας και κρεμέ κάστανου. Κάθε κουταλιά και μια συμπυκνωμένη μπουκιά χειμερινής θαλπωρής.

Dimitris Economides, λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 2106755000

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΡΟΥΜΙΧΑΚΗ