Αύξηση ρεκόρ στο ποσοστό γυναικών σε θέση σκηνοθέτη

Της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

Το 2020 ομολογουμένως δεν ήταν και το πιο ευοίωνο έτος. Έχει χαρακτηριστεί “έτος πανδημίας” και έχει πληγεί από πολλές πλευρές. Όμως έχουμε να σας πούμε κι ένα καό νέο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Center for the Study of Women in Television and Film του San Diego State University, οι γυναίκες αντιπροσώπευσαν το 2020 το 16% των σκηνοθετών στις 100 ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη. Το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 12% , άρα καταλλαβαίνουμε τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε. Πρόκειται σίγουρα για ένα σημαντικό βήμα προόδου με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για μια νέα εποχή, ωστόσο η πλειοψηφία των ταινιών (67%) απασχόλησε 0 έως 4 γυναίκες σε κορυφαίες παρασκηνιακές θέσεις. Αντίθετα, περισσότερο από το 70% των κορυφαίων ταινιών απασχόλησε 10 ή περισσότερους άνδρες ως σκηνοθέτες, συγγραφείς ή σε άλλες κορυφαίες θέσεις.

Το «Little White Lies» δημιούργησε ένα video με ταινίες των σπουδαιότερων γυναικών σκηνοθετών για την περασμένη χρονιά. Κάποιες βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για αρκετά σημαντικά βραβεία γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι εταιρείες παραγωγής να ξεπεράσουν πλέον τα στερεότυπα και να δώσουν χώρο και υψηλές θέσεις σε ακόμα περισσότερες γυναίκες δημιουργούς.