Coffee lovers extravaganza: H Ελλάδα έχει πλέον μια βραβευμένη πρωταθλήτρια barista σε διεθνές επίπεδο

Η Βάσω Παπασταματίου κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Starbucks EMEA Barista Championship 2023 για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Αυτόν τον Οκτώβριο, η Ελληνίδα Starbucks Barista Champion 2023, Βάσω Παπασταματίου, από το κατάστημα Starbucks της Ρόδου,  κατέκτησε την κορυφή στον διαγωνισμό EMEA Barista Championship, μια διοργάνωση που εδώ και δέκα χρόνια αναδεικνύει τον καλύτερο baristaτων Starbucks σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτεχνίας και αγάπης για τον καφέ για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ο ετήσιος διαγωνισμός Barista Championship αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αφορμές για την εταιρίανα γιορτάσει τους ανθρώπους της και να μεταφέρει τις γνώσεις και την δεξιοτεχνία από τους ειδικούς του καφέ στους πελάτες της παγκόσμιο επίπεδο. Διαγωνιζόμενοι από όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κάθε χρόνο καλούνται να φορέσουν τις πράσινες ποδιές τους και να αναδείξουν τις εξαιρετικές γνώσεις και το ταλέντο τους γύρω από την τέχνη του καφέ, σε μια ετήσια διοργάνωση γεμάτη πάθος, τεχνογνωσία και άπλετο ενθουσιασμό για την αγαπημένη σε όλους μας συνήθεια, την παρασκευή και απόλαυση μιας τέλειας κούπας καφέ.

Φέτος, περισσότεροι από 15.000 baristas, είχαν την ευκαιρία συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό για τη διεκδίκηση του τίτλου και της μωβ ποδιάς, με 32 φιναλίστ από όλες τις χώρες να φτάνουν στο Λονδίνο για μια εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες, όπου περισσότεροι από 1.500 Starbucks partners τους υποδέχθηκαν, εξασφαλίζοντας τους ένα θερμό καλωσόρισμα. Οι φιναλίστ από κάθε χώρα, απόλαυσαν μια μοναδική προσωπική γευσιγνωσία του καφέ από partners που είχαν επισκεφτεί την Rwanda τον περασμένο Μάιο.

Σ’ ένα ταξίδι, γεμάτο αρώματα και γεύσεις, οι διαγωνιζόμενοι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έπρεπε να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν το δικό τους ρόφημα και να επιλέξουν να γευτούν μαζί με τους κριτές ένα καφέ από τις μοναδικές ποικιλίες της Starbucks, επιλέγοντας εκείνοι την μέθοδο εκχύλισης που επιθυμούσαν, για να μοιραστούν με τους κριτές όχι μόνο τις γνώσεις τους γύρω από τα χαρακτηριστικά του καφέ αλλά και τις εμπειρίες που τους συνδέουν με αυτόν.

Από τους συνολικά 32 διαγωνιζόμενους, οι 12 από τους καλύτερους πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού όπου εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο latteart μπροστά στους κριτές, επιδεικνύοντας την μοναδική αυτή την τέχνη με τυχαίες επιλογές γάλακτος. Πέρα από αυτό, οι 12 φιναλίστ κλήθηκαν και πάλι να παρουσιάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας καφέ, αυτήν την φορά όμως χωρίς να γνωρίζουν ποιον καφέ δοκιμάζουν με πρόκληση να τον ανακαλύψουν, δοκιμάζοντας τον εκείνη την στιγμή.

Αυτό, ήταν και το τελευταίο βήμα που έφερε 3 φιναλίστ να διεκδικούν τον φετινό τίτλο του ΕΜΕΑ Barista Champion, με την Βάσω να αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια της χρονιάς, σε μια ημέρα γεμάτη συγκινήσεις και συναισθήματα.

Η Βάσω εργάζεται στα Starbucks τα τελευταία 4 χρόνια και μετά από τρεις προσπάθειες να κατακτήσει τον τίτλο της Barista Champion σε εθνικό επίπεδο, κατάφερε όχι μόνο να διεκδικήσει τον τίτλο της ΕΜΕΑ Barista Champion, αλλά και να τον κερδίσει:

«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα που βιώνω αυτή τη στιγμή. Ακόμα προσπαθώ να κατανοήσω το τεράστιο επίτευγμα που μόλις πέτυχα στον διαγωνισμό EMEA Barista Championship στο Λονδίνο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου, με τη συμμετοχή 32 χωρών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.Αυτό το ταξίδι ήταν γεμάτο με αξέχαστες εμπειρίες και γνώσεις. Ένα ειλικρινές ευχαριστώ σε όσους έκαναν αυτό το ταξίδι δυνατό, είναι λίγο. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή τους συνέβαλλαν στο να κάνουν αυτή την εμπειρία πραγματικά αξέχαστη. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτής της εξαιρετικής γιορτής για τον καφέ και τους ανθρώπους.Αυτή η εμπειρία είναι, ήταν και θα είναι ανεκτίμητη και θα με συνοδεύει για πάντα. Είμαι γεμάτη αισιοδοξία και έμπνευση για το μέλλον και ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας την αγάπη, τις γνώσεις και την δεξιοτεχνία μου για τον καφέ.»