Δεδομένα για τη γυναικεία ανισότητα που σοκάρουν

Ένα βιβλίο δείχνει ότι ο κόσμος μας φτιάχνεται για άντρες

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ο κόσμος μας είναι ανδροκρατούμενος και ότι οι γυναίκες σε πολλούς τομείς έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μερικές φορές όμως δεν συνειδητοποιούμε πόσο πρακτικό αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητα των γυναικών, που μπορεί να υποφέρουν λιγότερο ή περισσότερο απλώς και μόνο γιατί τα πράγματα σχεδιάζονται με γνώμονα τους άντρες. Αυτό έρχεται να αναδείξει το βιβλίο «Αόρατες Γυναίκες – Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε έναν κόσμο για άντρες», της βρετανίδας ακτιβίστριας και δημοσιογράφου Caroline Criado Perez, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η συγγραφέας αφορούν διάφορες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και προκαλούν πραγματικά κατάπληξη. Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας είναι κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς πιο χαμηλή από το ανεκτό όριο για τις γυναίκες; Ότι σε ένα τροχαίο ατύχημα μια γυναίκα έχει 47% περισσότερες πιθανότητες από έναν άντρα να τραυματιστεί σοβαρά, λόγω του σχεδιασμού των αυτοκινήτων; Ή ότι οι πιθανότητες να διακόψει ένας άντρας μια γυναίκα που μιλάει είναι διπλάσιες από το να διακόψει μια γυναίκα έναν άντρα;

Η συγγραφέας φωτογραφημένη από τη Rachel Louise Brown

Στην κυβερνητική πολιτική, την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης, σημείο αναφοράς είναι ως επί το πλείστον το αρσενικό, με αποτέλεσμα τα επιστημονικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται να είναι μεροληπτικά, κάτι που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία των γυναικών. Το βιβλίο παραθέτει τεκμηριωμένα παραδείγματα και τα δεδομένα μπορεί σε κάποια σημεία να είναι κουραστικά, όμως διαβάζοντάς τα γίνεται σαφές ότι η κουβέντα για την ισότητα των δύο φύλων δεν πρέπει να είναι μόνο θεωρητική.
Οι Times το χαρακτήρισαν ως «ένα βιβλίο που αλλάζει το παιχνίδι, μέσα από έναν καταιγισμό στοιχείων, που προκαλούν γέλιο, κλάμα αλλά και μελαγχολία», προσθέτοντας: «Η συγγραφέας καταφέρνει να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την αρχική της θέση, ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος για τους άντρες. Τρομερά πρωτότυπο!»