Η Ελληνίδα Rena Dumas, το interior design και η κληρονομιά της

Η Rena Dumas γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Γαλλία, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη.

Ένα βιβλίο-φόρος τιµής σε µια διάσηµη Ελληνίδα interior designer επιχειρεί να χωρέσει µέσα σε 440 σελίδες την αξιοζήλευτη καριέρα της. Η επί 40 χρόνια συνεργασία της Rena Dumas µε τον Hermés αλλά και άλλους διάσηµους οίκους, τα δικά της projects και η φιλοσοφία ζωής της είναι το περιεχόµενο της πολυτελούς έκδοσης Rena Dumas – Une architecture intérieure (Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου), που υπογράφει η Chloé Braunstein-Kriegel. Γεννημένη στην Αθήνα, ερωτευμένη με το φως και τα διάφορα υλικά, η Rena Dumas αφιέρωσε σημαντικό μέρος της καριέρας της ως αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970, στο να διαμορφώσει και στη συνέχεια να εξελίξει τους χώρους Hermès παντού στον κόσμο, μαζί με το γραφείο που είχε δημιουργήσει και ονομάσει RDAI (Rena Dumas Architecture Intérieure).

«Στο ξεκίνημα κάθε δουλειάς, υπάρχει μια ιστορία που διηγούμαστε στον εαυτό μας, ένα όνειρο που κυνηγάμε, που περικλείει ευαισθησία και ποιητικότητα», είχε πει η ίδια το 2007. «Ο σχεδιασμός της κατορθώνει να διατηρεί την καθαρότητα του αρχικού οράματος και ανταποκρίνεται στο όνειρο από το οποίο γεννήθηκε. Καθετί που σχεδιάζουμε καθορίζεται από αυτήν την έγνοια, πώς δηλαδή θα ζήσει και θα εξελιχθεί ο άνθρωπος μέσα σε αυτούς τους χώρους. Καθετί που σχεδιάζουμε καθορίζεται από αυτήν την αγάπη και το ενδιαφέρον για την λεπτομέρεια. Η αρχιτεκτονική είναι ένα γεγονός καθαυτό. Η αρχιτεκτονική είναι φτιαγμένη για να βιώνεται και να κατοικείται, είναι μια πράξη γενναιόδωρη».

Καταστήματα, γραφεία, ατελιέ∙ η Dumas συνέλαβε πολλές εκατοντάδες χώρους για τον Hermès, όπως το κατάστημα της οδού Faubourg Saint-Honoré στον αριθμό 24 και τα κτίρια του οίκου στην Ginza του Τόκυο –σε συνεργασία με τον Renzo Piano– και στο πάρκο Dosan, στη Σεούλ της Κορέας.

Με την ίδια αφοσίωση, συνεργάστηκε με τους Οίκους Artémis, Christie’s, Cap Gemini, John Lobb, τον Οίκο κρυστάλλων Saint-Louis και με τον Yves Saint Laurent. Παράλληλα με τις δουλειές της ως αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, η Rena Dumas κράτησε για τον εαυτό της και μια δραστηριότητα πιο κρυφή, το design. Περίπου εξήντα δημιουργίες της –ανάμεσα σε αυτές και οι εμβληματικές συλλογές επίπλων Pippa και Okéanis- παρουσιάζονται στον τόμο Rena Dumas – Une architecture intérieure, παράλληλα με τις χαρακτηριστικές διακοσμήσεις της.

leave a reply

Your Review