Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη νέα τάση στην απώλεια κιλών.. Το διατροφικό μοντέλο που στηρίζεται στην εναλλαγή περιόδων σίτισης και απόλυτης αφαγίας στο διάστημα της ίδιας μέρας με αποχή από την σίτιση μέχρι και 16 ώρες ημερησίως κερδίζει διαρκώς έδαφος υποσχόμενο να μεταμορφώσει το σώμα μας , συμβάλλοντας στην ταχύτερη καύση λίπους .
Έτσι ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να υιοθετήσουν το μοντέλο της διαλειμματικής νηστείας στην καθημερινότητά τους. Το δέλεαρ της διαλειμματικής διατροφής είναι προφανές: Συνιστώντας μια διατροφή που δεν θέτει απαγορεύσεις ως προς το είδος των τροφών που καταναλώνονται φαντάζει ιδανική για όσους δεν θέλουν να στερηθούν αγαπημένες τους τροφές Μια δίαιτα που μπορείς να καταναλώνεις λιπαρά , γλυκά , αρκετούς υδατάνθρακες και ταυτόχρονα να χάνεις κιλά είναι εκ των πραγμάτων μια αρκετά δελεαστική επιλογή στην προσπάθεια αδυνατίσματος .
Και όχι μόνο! Το casestudy των ανθρώπων που έχουν υιοθετήσει αυτό το διατροφικό μοντέλο δείχνει ότι πράγματι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα οδηγώντας σε μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα . Την ίδια στιγμή , έρευνες συσχετίζουν την διαλειμματική νηστεία με την μακροζωία και την καύση των καρκινικών κυττάρων χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς ώρας ασφαλή επιστημονικά πορίσματα για τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.
Ωστόσο, πληθαίνουν και οι φωνές που προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις αναφορικά με την διαλειμματική νηστεία: Οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να υιοθετείται άκριτα χωρίς την σύσταση της από διατροφολόγο καθώς αντενδείκνυται στις περιπτώσεις των λιποβαρών , των πασχόντων από διαταραχές βάρους, των γυναικών με ορμονικές διαταραχές και διαταραχές περιόδου καθώς επίσης και στις περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων . Καταδεικνύεται δηλαδή πως η διαλειμματική νηστεία δεν είναι πανάκεια και σίγουρα πως σε κάθε περίπτωση δίαιτας απαιτείται ένα εξατομικευμένο μοντέλο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα δεδομένα υγείας του κάθε ατόμου.
Την ίδια στιγμή , η διαλειμματική νηστεία δεν μπορεί σίγουρα να αποτελέσει οδηγό ισορροπημένης ζωής και διατροφής καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ακολουθηθεί επί μακρώ αφού ο διαρκής περιορισμός τροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί εξουθένωση του οργανισμού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες.
Καταλήγει έτσι η διαλειμματική περισσότερο να συνιστά δίαιτα παρά διατροφή μιας και η πεμπτουσία της καλής διατροφής είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής με θρεπτικές τροφές , περισσότερη άσκηση και λιγότερο στρες !
ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου