Είναι ο διαλογισμός η απάντηση σε όλα;

Η κουλτούρα του διαλογισμού, που είχε δαιμονίσει την Εκκλησία τη δεκαετία του ‘70, και είχε εξοστρακιστεί στα χρόνια του χρηματιστήριου και του feng-shui, επανέρχεται πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά. Τα ταμπού συντρίβονται, κι ο κόσμος ακολουθεί το σύνθημα: «Διαλογιστείτε».

Ρωτάει η Michele Obama: «Πώς θα αποφύγω τους τοξικούς ανθρώπους και τις τοξικές σχέσεις;» Και απαντάει η ίδια: «Με το να πάψω να είμαι εγώ τοξικός. Ό,τι εκπέμπεις, ελκύεις. Η αλλαγή έρχεται από εσένα. Κι όχι από τους έξω». Και σαφώς έχει δίκιο, ενώ ο συλλογισμός της ακούγεται σωστός και πρακτικός. Αυτό κάνει ο διαλογισμός.

Αυτό υπόσχεται. Να φτιάξει τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Ο γκουρού φιλόσοφος των ‘80ς Osho έλεγε: «Όλα έχουν να κάνουν με εμάς. Εμείς είμαστε ο κεντρικός πλανήτης και όλα τα υπόλοιπα (βάλτε εδώ οικογένεια, συγγενείς, γκόμενο, γκόμενα, παιδιά, φίλους, εργοδότες, συναδέλφους, κατοικίδια) είναι δορυφόροι. Αν ο πλανήτης (δηλαδή εμείς) έχει πρόβλημα, όλοι οι δορυφόροι γύρω μας έχουν πρόβλημα». Με απλά λόγια, όταν αποφασίσεις να κατηγορήσεις κάποιον άλλον για το πρόβλημά σου, στρίψε το δάχτυλο προς εσένα και φτιάξτο. Προσοχή, όχι ενοχές. Όπως λένε οι γκουρού του διαλογισμού η ενοχή είναι το πιο άχρηστο συναίσθημα. Αυτό που απαιτείται είναι δράση και δουλειά με τον εαυτό μας.

Η ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Η κουλτούρα και η πρακτική του διαλογισμού υπήρχε από τα αρχαία χρόνια, αλλά η επιστήμη τώρα αρχίζει να εξετάζει τα οφέλη του. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, κάποιες τεχνικές διαλογισμού μειώνουν τα συμπτώματα άγχους, αϋπνίας, μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, ΔΕΠΥ, διατροφικών διαταραχών, και πολλών άλλων νοητικών, συναισθηματικών, και σωματικών προβλημάτων υγείας. Διαφορετικές τεχνικές υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα. Στόχος; Η αποφόρτιση του συναισθήματος και του σώματος. Η απεμπλοκή. Το δίκτυο προεπιλεγμένης επιλογής στον εγκέφαλό μας, ο νωτιαίος λοβός, είναι υπεύθυνο για τις νοητικές κατασκευές, τον εαυτό, το εγώ. Είναι το μέρος που σε συγκρίνει με τους άλλους και σου λέει ότι υστερείς, ότι δεν είσαι αρκετός ως προς κάτι. Ότι δεν είσαι αρκετά έξυπνος, πλούσιος, όμορφος, δεν είσαι αδύνατος, δεν έχεις μαλλιά, δεν είσαι νέος. Όταν με τον διαλογισμό μπορούμε να θέσουμε αυτό το δίκτυο σε χαμηλή λειτουργία, το εγώ εξαφανίζεται (δύσκολο να το καταφέρεις, αλλά αν το δουλέψεις γίνεται) και έτσι μπορούμε να συνδεθούμε με την εσωτερική μας σοφία. Ο Jon Paul Crimi, καθοδηγητής διαλογισμού, λέει σε μια συνέντευξη του: «Πάντα προσπαθούσα να βρω κάτι έξω από εμένα για να νιώσω αλλιώς. Αναζητούσα την ντοπαμίνη. Από μικρά παιδιά αναζητούμε κάτι να διώξει τα άβολα συναισθήματα. Είτε αυτό είναι αλκοόλ, ναρκωτικά, αχαλίνωτα ψώνια, φαγητό, σεξ, τζόγος. Οτιδήποτε για να διώξουμε τα προβλήματά μας. Οτιδήποτε θα κάνει τον οργανισμό μας να παράγει ντοπαμίνη. Να κάνει απόσυρση. Στην εποχή μας είναι σε έκρηξη τα social media.

Γιατί το Instagram, το TikTok, το Facebook, ενεργοποιούν τα ίδια κέντρα ντοπαμίνης που ενεργοποιούν και τα ναρκωτικά. Ο διαλογισμός και οι αναπνοές βοηθάνε να έρθουμε σε ισορροπία με τον εαυτό μας. Να διαχειριστούμε τα προβλήματα δημιουργικά και παραγωγικά». Με άλλα λόγια, ναι, τα ίδια προβλήματα θα έχουμε, αλλά θα τα διαχειριζόμαστε διαφορετικά. Ο νους μας αναφέρει συνεχώς φόβους και ιστορίες που δεν ισχύουν, το μουρμουρητό του νου. Με τον διαλογισμό αυτό ελέγχεται.

ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

Όχι. Ο διαλογισμός είναι εργαλείο για την επίτευξη ηρεμίας, για την αντιμετώπιση του στρες, την επιδίωξη της γαλήνης, την επίτευξη αυτοσυμπόνοιας, και, γενικά, τη δημιουργία ωραίας ενέργειας στη ζωή.

ΑΠΌ ΤON ΠΑΝΟ ΖΟΓΚΑ