Εμμηνόπαυση: ‘Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αγχωμένες και ανήσυχες έρχονται καθημερινά στο ιατρείο γυναίκες άνω των 40 ετων με τον προβληματισμό. “ Ξαφνικά δεν ήρθε η περίοδος αυτό την μήνα. Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό. Εγώ ήμουν ρολόι. Έκανα τεστ κύησης, έγκυος δεν είμαι. Είναι κάτι σοβαρό γιατρέ; “

Όχι! Δεν είναι κάτι σοβαρό. Είναι φυσιολογικό, ξεκινά η περίοδος της κλιμακτηριου! Η εποχή δηλαδή που θα βιώνουμε διαταραχές του κύκλου ώσπου να εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση, (μετά από ένα ολόκληρο χρόνο χωρίς εμμηνορρυσία) που η περίοδος θα σταματήσει για πάντα.

Νέο άγχος και πανικός σε αυτή την σκέψη! Και τώρα τι γίνεται;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι :

 •         Ακανόνιστες περιόδους: αρχικά η περίοδος μπορεί να έρχεται πιο συχνά και μετά αραιώνει. Μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά και στην ποσότητα του αίματος. Σε περίπτωση μητρορραγιών χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
 •         Εξάψεις- φουντώματα: απότομο αίσθημα θερμότητας στο πρόσωπο και τον λαιμό αρχικά, με επέκταση και σε όλο το σώμα. Ακολουθούν εφίδρωση και ρίγη – κρυάδες.
 •         Νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο
 •         Αυπνία
 •         Διαταραχές στην διάθεση, μελαγχολία και άγχος
 •         Μείωση της συγκέντρωσης και της μνήμης
 •         Μείωση της libido, κολπική ξηρότητα, πόνο στην σεξουαλική επαφή
 •         Ακράτεια ούρων, συχνουρία
 •         Αφυδατώνεται το δέρμα, λεπταίνουν τα μαλλιά, σπάνε τα νύχια
 •         Αύξηση βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς
 •         Μείωση της οστικής πυκνότητας , οστεοπόρωση και αύξηση του κινδύνου καταγμάτων
 •         Ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών αυξάνεται επίσης

Όλα αυτά φαίνονται τρομακτικά αλλά τα περισσότερα υποχωρούν και μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε

* Η περίοδος δεν μας λείπει ιδιαίτερα. Ησυχάζουμε από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα νευράκια, τις λιγούρες, τα πρηξίματα, τον πόνο στο στήθος, τις κράμπες, τους πονοκεφάλους,…και επιτέλους δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και τις διακοπές μας λόγω περιόδου

* Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις μειώνονται και αραιώνουν σταδιακά και σπανίως συνεχίζονται πέρα από την 5ετία! Ντυνόμαστε με ρούχα σε layers που μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα, έχουμε μαζί μας κρύο νερό, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο δωμάτιο. Δημιουργούμε ένα ατομικό ημερολόγιο με πράγματα που πυροδοτούν τις εξάψεις όπως καφεΐνη ,καυτερά, αλκοόλ, ζεστά ροφήματα, άγχος… και τα αποφεύγουμε

*Yιοθετούμε υγιεινή διατροφή σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας ,ενδεικτικά  πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.   Πίνουμε άφθονο νερό, μειώνουμε αναψυκτικά, καφέδες και αλκοόλ. Σταματάμε το κάπνισμα.

*Eντάσσουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας που βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

* Kοιμόμαστε επαρκώς σε ήρεμο περιβάλλον

*Μένουμε σεξουαλικά ενεργές καθώς αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις Kegel, κολπικές κρέμες, θεραπείες με  laser, prp, υαλουρονικο βοηθούν το ουρογεννητικό σύστημα. Σύντομα στο ιατρείο έρχεται μια πρωτοποριακή και εύκολη λύση για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της ακράτειας ούρων που θα την  λατρέψετε!!

* Σε συνεννόηση με τον γιατρό μας χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας, το ατομικό και οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό, συμπληρώματα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοοιστρογόνα, συνθετικές ή βιομημητικές ορμόνες και άλλη φαρμακευτική αγωγή να απαλύνουν ό,τι μας ταλαιπωρεί.

* Συζητάμε με τις φίλες μας που βιώνουν τις ίδιες αλλαγές, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και οργανώνουμε μαζί ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας. Είναι καιρός να πια να αναθεωρήσουμε και να δώσουμε χρόνο στις δικές μας ανάγκες.

Μετά το αρχικό σοκ, το σώμα βρίσκει την νέα του ισορροπία με την οποία θα πορευτεί τα υπόλοιπα 50 χρόνια. Ας μην μας πιάνει πανικός. Τίποτα δεν τελείωσε.                                              

Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει!

ΑΠΟ ΤΗΝ Dr Αντωνία Λαζαράκη

Ιατρείο : Ηρώδου Αττικού 7 – Κηφισιά 14561,  Δ Κτίριο, 2ος Όροφος l https://lazaraki.gr/