Γιατί αυξάνουν δραματικά οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά κακοποίησης

Εν έτει 2024, παρά τη σημειούμενη πρόοδο σε τεχνολογικό , οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο ο αγώνας των γυναικών για αναγνώριση του δικαιώματος τους στην ισότητα και την ίση μεταχείριση  υπονομεύεται όσο ποτέ . Περιστατικά βίας , αποτροπιασμού , κακοποίησης και γυναικοκτονιών έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο γυρίζοντας μας πίσω στην εποχή των σπηλαίων !

Μια φρενίτιδα γυναικοκτονιών που ξέσπασε στην εποχή του  covid και απλώνει πλέον τα πλοκάμια της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο ! Ένα πρωτοφανές κύμα έξαρσης βίας και γυναικοκτονιών  με την Ελλάδα να κρατά τα σκήπτρα ενός ακήρυχτου πολέμου κατά των γυναικών όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων.  Μάλιστα , αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και προοδευτικές χώρες που παραδοσιακά τάσσονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωρίζουν περιστατικά γυναικοκτονιών και διακρίσεων , όπως συμβαίνει με την Σουηδία που καταγράφει ρεκόρ αύξησης γυναικοκτονιών από το 2018 μέχρι και σήμερα !

Την ίδια στιγμή η αντίδραση της πολιτείας είναι το λιγότερο πλημμελής : Η πρόσφατη δολοφονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα δείχνει ότι η πολιτεία δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ! Πολλές είναι οι γυναίκες που ζητούν βοήθεια  από το ευρύτερο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον και τις αρμόδιες αρχές αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες με αποτέλεσμα να αφήνονται στο έλεος γυναικοκτόνων που με πρόσχημα έναν καυγά ή ένα χωρισμό τις κακοποιούν και τις σκοτώνουν !

Τι όμως άραγε κρύβεται πίσω από έναν γυναικοκτόνο; Αν θελήσουνε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του συνήθως πρόκειται για άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά , εκρήξεις θυμού, ναρκισιστική διαταραχή και ελλείψεις που ξεκινούν από την οικογένεια! Ένας δυνάμει γυναικοκτόνος ίσως είναι ένα παιδί με βιώματα ενδοοικογενειακής βίας , ένα παιδί που  μεγάλωσε με μίσος για τις γυναίκες , ένα παιδί που βίωσε την απόρριψη της μάνας . Ένας άνθρωπος που επαναλαμβάνει ένα μοτίβο κακής συμπεριφοράς που βίωσε και ο ίδιος στη δίκη του οικογένεια !

Μια κοινωνία που δεν μαθαίνει τα παιδιά της να αγαπούν τις γυναίκες , μια ελλειματική οικογένεια και ο ανεπαρκής μηχανισμός οδηγούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο θάνατο με μόνη λύση την ουσιαστική αρωγή της κοινωνίας και πολιτείας .

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com