Γιατί η generation z είναι η πιο υποσχόμενη γενιά

Από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή το χάσμα των γενεών είναι πάντα παρόν : Οι μεγαλύτεροι αντιμετωπίζουν τους μικρότερους με δυσπιστία συχνά και με επικριτικότητα. Η νέα γενιά μιλά μια άλλη γλώσσα, γράφει Greeklish, ακούει τράπ, ζει έντονα αλλά συγχρόνως και πιο πρακτικά ! Οι μεγαλύτεροι συνηθίζουν να λένε πως οι νέοι είναι απαίδευτοι πως δεν έχουν αξίες και όραμα για την ζωή και πως είναι κατά κάποιον τρόπο βολεμένοι , παιδιά της εποχής της τεχνολογίας και των ανέσεων που παλαιότερα δεν υπήρχαν ακόμη και στα πιο εύπορα σπίτια .

Κι όμως έρευνες δείχνουν πως η zen z , οι αποκαλούμενοι και μετάmillennials δηλαδή όσοι γεννήθηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μέχρι και τις αρχές του 2010 είναι εξαιρετικά χαρισματικά άτομα , αποτελώντας την πιο ελπιδοφόρα γενιά , την μαγιά για την ζύμη ενός καλύτερου αύριο !

Η γενιά αυτή μεγάλωσε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου ! Δεν έμαθε ίσως να ξεδιπλώνει τις σκέψεις της σε ατέλειωτες σελίδες ούτε μυήθηκε στην ρητορία ! Απέκτησε όμως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που κατά τους επιστήμονες θα την βοηθήσει να πρωτοστατήσει στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας : Απέκτησε πρακτική σκέψη  και ρεαλιστική αντίληψη της ζωής που διαμόρφωσε την πεποίθησή της για την επίλυση πολλών πρακτικών ζητημάτων! Η νέα γενιά είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη , στηρίζει την βιωσιμότητα , οραματίζεται έναν πράσινο πλανήτη , αντιμάχεται την σπατάλη , προωθεί την κοινωνική επιχειρηματικότητα  και στρέφει το ενδιαφέρον της στην με σοβαρότητα , υπευθυνότητα και ρεαλισμό αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων!

Και τούτο δεν είναι τυχαίο : Η zen z μεγαλώνει και γαλουχείται στο πλέον δυσχερές κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον , σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης και αστάθειας που μετέβαλλε τις παγκόσμιες ισορροπίες , συμπίεσε το εκπαιδευτικό σύστημα και ώθησε τους νέους να αναζητήσουν περισσότερα εφόδια για τη ζωή τους . Η διαρκής αναζήτηση ευκαιριών έκανε τη zen z αρκετά πιο συνειδητοποιημένη γενιά σε σχέση με τις προηγούμενες και ειδικά τους millenialas !

Έτσι η zen Z κι αν ακόμη δεν χαρακτηρίζεται από τον ιδεαλισμό που διέκρινε τις προηγούμενες γενιές έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί ο σύγχρονος μεταβαλλόμενος ψηφιακός κόσμο.

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com