Πως μας καθορίζει ως προσωπικότητες η σχέση μας με τη μητέρα μας

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας καθιερώθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μητρική αγάπη και αφοσίωση. Μια μέρα που υμνεί τη γυναίκα που γεννάει, μεγαλώνει, αναθρέφει, φροντίζει, κρύβεται πάντα πίσω από κάθε μικρό και μεγάλο βήμα του παιδιού της!

Η ανεξάντλητη αγάπη της μητέρας για το παιδί ενέπνευσε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Έγινε σύμβολο, ποίημα, τραγούδι, έργο τέχνης !

Η γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά,που αγωνιά,που πονάει όταν το παιδί της δεν είναι καλά,που αγαπάει πάντα άνευ όρων ενσαρκώνει την τρυφερότητα, την ζεστασιά, την αγκαλιά. Ξυπνά μέσα μας τα πιο αγνά συναισθήματα, συναισθήματα που μας καθορίζουν!

Η σχέση μας με τη μητέρα μας επιδρά κατά τρόπο καταλυτικό στην προσωπικότητά μας, αποτελώντας τον πιο ισχυρό δεσμό που αναπτύσσουμε στη ζωή μας! Τα παιδιά που έχουν βιώσει το αίσθημα της μητρικής αγάπης και αφοσίωσης τείνουν να νιώθουν περισσότερο ασφαλή  και να εμπιστεύονται πιο εύκολα τους ανθρώπους, αναπτύσσοντας υγιείς κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς! Δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, μαθαίνουν να αγαπούν και να μοιράζονται!

Αντίθετα, τα παιδιά που δεν γνώρισαν την ζεστασιά και την αγκαλιά της μητέρας δυσκολεύονται να αναπτύξουν ομαλές κοινωνικές σχέσεις. Δεν εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους και πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν αποδέχονται τον εαυτό τους γιατί δεν βίωσαν την αποδοχή και τη μητρική στοργή. Τα παιδικά τραύματα τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή, κάνοντάς τους να παλέψουν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια με υγιείς και γερές βάσεις.

Η ασφάλεια, η θαλπωρή και το καταφύγιο της μητρικής αγκαλιάς είναι εγγενής ανάγκη του ανθρώπου και η έλλειψή της τραυματίζει κατά τρόπο ιδιαίτερα σκληρό την παιδική ψυχή. Και αυτό δείχνει ότι στα μάτια όλων των ανθρώπων η μητέρα είναι συνώνυμο της τρυφερότητας. Κι ακόμη δείχνει ότι η μητέρα καλείται να επιτελέσει τον πιο δύσκολο, σκληρό και απαιτητικό ρόλο: Να είναι πάντα ένα καταφύγιο, μια ζέστη αγκαλιά, ένα ακλόνητο κάστρο! Μια πηγή δύναμης, ένας παραστάτης ζωής!