Γιατί οι άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη παράγουν ευτυχία

Θα μπορούσαμε άραγε να δώσουμε έναν κοινό ορισμό της τέχνης , έναν ορισμό που θα αποτύπωνε τη σπουδαιότητα και την μοναδικότητά της , αναδεικνύοντας τις επιμέρους πτυχές της και τα ευεργετικά οφέλη της για τον άνθρωπο ; Θα μπορούσαμε να ορίσουμε την τέχνη με έναν κοινώς αποδεκτό τρόπο που θα περιελάμβανε την περί καλλιτεχνικής δημιουργίας αντίληψη κάθε ανθρώπου ;

Αν θελήσουμε να αναζητήσουμε τον ορισμό της τέχνης με την στείρα γλωσσική της ερμηνεία σε κάποιο λεξικό τότε σίγουρα θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τον όρο τέχνη με έναν σαφή και κατανοητό τρόπο : Τέχνη προερχόμενη από το ρήμα τίκτω που σημαίνει γεννώ εκφράζει την γένεση και την αποτύπωση της καλλιτεχνικής ιδέας , την μετάπλαση της άυλης ιδέας σε ύλη , σε καλλιτεχνικό δημιούργημα .

Τι  όμως είναι άραγε καλλιτεχνικό δημιούργημα ;

Για κάποιους τέχνη είναι ένας πίνακας  , ένα ποίημα , ένα μυθιστόρημα , ένα αντικείμενο αξίας . Για άλλους ένα graffiti , μια φράση γραμμένη σε έναν τοίχο του δρόμου , ένα τραγούδι… Άλλοι αναζητούν την τέχνη σε μουσεία και γκαλερί και άλλοι σε συναυλίες , στους δρόμους και στα πιο αντισυμβατικά μέρη . Κάθε άνθρωπος ορίζει την τέχνη με έναν δικό του , μοναδικό και ξεχωριστό τροπο .

Το σίγουρο όμως είναι πως οι άνθρωποι που αγαπούν κάποιο είδος τέχνης έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική : Μπορούν να παράξουν ευτυχία με έναν τρόπο απλό που άλλοι δεν αντιλαμβάνονται ! Οι καλλιτέχνες όταν δημιουργούν ένα καλλιτεχνικό έργο δημιουργούν παράλληλα και έναν παράγοντα ευτυχίας που δεν εξαρτάται από άλλους ανθρώπους και δεν εξαρτάται από υλικά αγαθά .  Και αυτό είναι δρόμος εσωτερικής ελευθερίας ! Και οι φιλότεχνοι που μπορούν να απολαύσουν το καλλιτεχνικό δημιούργημα αισθάνονται την χαρά και την πληρότητα που αυτό τους προσφέρει .

Οι ευεργετικές ιδιότητες της τέχνης αντανακλούν στον ψυχικό μας κόσμο :  Η τέχνη εξευγενίζει την ψυχή , μειώνει τα συναισθήματα άγχους και καταπίεσης , διεγείρει την φαντασία ,  καλλιεργεί την περί καλαισθησίας αντίληψη και οδηγεί τον άνθρωπο σε ένα μονοπάτι χαράς και πληρότητας ! Ένα μονοπάτι ευτυχίας που οι μονοδιάστατοι , όσοι επιμένουν να καταπιάνονται με ένα και μόνο αντικείμενο σε όλη τους τη ζωή και οι αδιάφοροι προς την τέχνη δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να εξερευνήσουν!

Επιτρέποντας στην τέχνη να αφήσει το ευεργετικό της αποτύπωμα στην ψυχή μας γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι , περισσότερο υγιείς και συναισθηματικά ισορροπημένοι !

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com