Η Ιφιγένεια Τζόλα μας μιλάει για τη διαδρομή, για τις αγάπες, τους φόβους, τα όνειρα της και για την ελευθερία.

Γεννήθηκε το 1999. Καθαρόαιμο παιδί της γενιάς του Millennium. Θαυμάζει την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο. Το ξεχωριστό στην περίπτωσή της είναι ότι την υποδύθηκε στο σίριαλ «Έχω ένα μυστικό», σε ηλικία 8 ετών. Μετά ήρθε το «Νησί», στη συνέχεια οι «8 λέξεις» και φέτος ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο massive τηλεοπτικό hit «Η Γη της Ελιάς». Εκεί ερωτεύεται τον παραλίγο φονιά του αδελφού της σαν μια ελληνική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που διαδραματίζεται στη Μάνη. Έρχεται στο ραντεβού δέκα λεπτά πιο νωρίς. Είναι πολύ κομψή και πολύ αδύνατη. Όταν το σχολιάζω μου λέει: «Είμαι 1,67 και 45 κιλά. Θα ήθελα να πάρω 3 με 4 κιλά, γι’ αυτό είμαι με φαγητό και πολύ ύπνο αυτή την περίοδο.»

Μίλησε μου για σένα και τη ζωή σου.

Από πολύ μικρή υπήρξα ιδιαίτερα δραστήρια και κοινωνική. Καταπιανόμουν με οτιδήποτε μου κέντριζε το ενδιαφέρον και πάλευα να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερη σε αυτό που έκανα. Έτσι δεν άργησα στην Πρώτη και στη Δευτέρα δημοτικού να ξεκινήσω αγγλικά και γαλλικά αντίστοιχα, ενώ παράλληλα άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με τη συγχρονισμένη κολύμβηση και το σκάκι. Δύο χρόνια μετά, στα 8 μου, είχα την τιμή να υποδυθώ την Aλίκη Βουγιουκλάκη ξεκινώντας τότε ένα όμορφο τα[1]ξίδι που ήμουν σίγουρη ότι δεν ήθελα να τελειώσει ποτέ. Μέχρι την ολοκλήρωση των σχολικών σπουδών μου συμμετείχα σε αρκετές ακόμα αξιόλογες δουλειές, όπως το «Νησί», η διεθνούς συμπαραγωγής ταινία «Περιπέτεια στο Αιγαίο» κ.ά. Στα 18 πέρασα στο πανεπιστήμιο της επιλογής μου με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις, καθώς ήταν κάτι που μου κέντρισε εξίσου το ενδιαφέρον. Παράλληλα ξεκίνησα και ρωσικά. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε πως μέσα μου είχε κλείσει ο κύκλος αγάπης για την υποκριτική. Μόλις ολοκλήρωσα τον πρώτο χρόνο φοίτησης στο πανεπιστήμιο, έδωσα εξετάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού για να μπω σε δραματική σχολή και να εξελίξω την αγάπη μου γι’ αυτήν τη δουλειά.

Αν η ζωή σου γινόταν ταινία τι τίτλο θα είχε και ποια πρωταγωνίστρια θα διάλεγες (ξένη ή Ελληνίδα) για να σε υποδυθεί;

«Είμαι ελεύθερη, είμαι εγώ» θα ονόμαζα την ταινία μου επειδή από πολύ μικρή διδάχτηκα το σεβασμό στην έννοια της ελευθερίας μια και η ελευθερία είναι το κύριο στοιχείο που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να εκφραστεί και να δη[1]μιουργήσει. Ως πρωταγωνίστρια ίσως επέλεγα τη Victoria Justice, αλλά θα σκεφτόμουν και την Penelope Cruz.

Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σου που σε ενοχλούσαν και θέλησες να τα αλλάξεις μεγαλώνοντας;

Ως παιδί υπήρξα πολύ επιπόλαιη και αυθόρμητη, και αρκετά αντιδραστική θα έλεγα. Ήθελα να αμφισβητώ τα πά[1]ντα και να κάνω αυτό που νιώθω. Δεν σκεφτόμουν πάντα τον αντίκτυπο των όσων έκανα, πήγαινα μόνο με το συναίσθημα και τον αυθορμητισμό μου. Μεγαλώνοντας θα έλεγα πως κατάφερα να τιθασεύσω ως ένα βαθμό τον παρορμητισμό μου και να ζυγίζω πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις. Θα έλεγα λοιπόν πως πρόσθεσα περισσότερο και τη λογική στις αποφάσεις μου.

Πολλοί λένε ότι η επιτυχία σε αλλάζει και άλλοι ότι η επιτυχία αλλάζει τους άλλους απέναντι σε σένα. Εσύ τι θα έλεγες γι’ αυτό;

Τα πάντα στη ζωή μας έχουν δύο όψεις και είναι στο χέρι μας τι θα επιλέξουμε και τι θα δούμε. Όσον αφορά στο κομμάτι της επιτυχίας, θα έλεγα πως η αλλαγή που μου έφερε ήταν να με βοηθήσει να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου και να μου δώσει ένα ακόμα κίνητρο για να αγωνίζομαι σκληρά γι’ αυτό που αγαπώ: την υποκριτική. Τώρα όσον αφορά την αλλαγή των άλλων απέναντί μου, έτυχε να δω ποικίλες αντιδράσεις και να αναθεωρήσω καταστάσεις και συνθήκες. Υπήρχαν και καλές αντιδράσεις και κακές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, μπορείς να αναγνωρίσεις πιο καθαρά ποιοι πραγματικά είναι δίπλα σου και ποιοι όχι. Δεν θεωρώ ότι οι φίλοι φαίνονται μόνο στα δύσκολα. Είναι ίσως πιο δύσκολο να φανούν στα εύκολα.

Εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου;

Κάποιες φορές ναι, όχι πάντα όμως. Προσπαθώ όσο μπορώ να σκέφτομαι τις αποφάσεις και τις επιλογές μου.

Ποιοι είναι οι φόβοι σου, οι ανασφάλειές σου; Ό,τι μπορείς να μοιραστείς μαζί μας.

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μην έχω κοντά μου τους ανθρώπους που αγαπώ και μ’ αγαπούν, όπως είναι η οικογένειά μου.

Ποια είναι για σένα η εικόνα της απόλυτης ευτυχίας;

Να έχεις πετύχει σε όλους τους το[1]μείς της ζωής σου ώστε να νιώθεις απόλυτα ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος. Εκεί νομίζω εντοπίζεται η πραγματική επιτυχία. Το τρίπτυχο της επιτυχίας για μένα είναι η αρμονική συνύπαρξη τριών στοιχείων στη ζωή μου: Οικογένεια – Υγεία – Δουλειά.

Κάνεις σχέδια για το μέλλον;

Κάνω σχέδια τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα, και προσπαθώ να τα υλοποιήσω αργά και σταθερά ώστε να έχουν γερές βάσεις. Ελπίζω να τα καταφέρω.

Πού σου αρέσει να πηγαίνεις όταν βγαίνεις και πώς χαλαρώνεις;

Αυτό εξαρτάται από το πού βρίσκομαι και από το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Γενικά μένω νότια, όπως και οι φίλοι μου, οπότε συχνάζω προς τα εκεί. Η πραγματική χαλάρωση και η ευτυχία για μένα είναι να περνάω όμορφο χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, ή να οργανώνουμε κάποια απόδραση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, μιας και δεν χορταίνω να ανακαλύπτω καινούργιους προορισμούς και καινούργια μέρη.

Εμπιστεύεσαι εύκολα τους άλλους ανθρώπους;

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται. Γενικά μου αρέσει να βλέπω μόνο το καλό στους ανθρώπους, ωστόσο είμαι πάντα λίγο προσεκτική ή και επιφυλακτική μέχρι να γνωρίσω κάποιον καλύτερα.

Τι εκτιμάς σε έναν άνθρωπο;

Το σεβασμό και την ειλικρίνεια. Θεωρώ πως είναι τα δύο κομβικά στοιχεία στην προσωπικότητα κάποιου.

Ποιο διάσημο πρόσωπο θαυμάζεις;

Τον Anthony Hopkins. Πώς συνδυάζεις προσωπική ζωή και γυρίσματα; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο. Προσπαθώ όμως όσο μπορώ τον ελεύθερο χρόνο μου να τον αξιοποιώ με τους φίλους και τους κοντινούς μου ανθρώπους.

Πώς σε ανακάλυψαν τόσο μικρή για το «Νησί» και για να υποδυθείς την Αλίκη Βουγιουκλάκη;

Είχα γραφτεί στο πρακτορείο για παιδιά της κυρίας Μαθαρίκου μετά από δική μου επιθυμία και από εκεί ήρθε η πρώτη πρόταση να περάσω casting για το ρόλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Έχω ένα μυστικό». Θυμάμαι ήμουν 8 χρόνων τότε και απόλυτα ευγνώμων και ευτυχισμένη που μου είχε δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε κάτι που μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον, αλλά και να ενσαρκώσω τη θρυλική αυτή ηθοποιό της Ελλάδας. Το «Νησί» ήρθε μετά από αυτήν τη συμμετοχή μου και κάπως τυχαία θα έλεγα, μιας και δεν είχαν καλέσει για casting εμένα, είχαν καλέσει από το πρακτορείο μόνο την αδελφή μου. Θυμάμαι την ημέρα του casting η μητέρα μου μας πήρε και τις δύο μαζί γιατί δεν είχε πού να με αφήσει και εκεί με αναγνώρισε η σεναριογράφος της σειράς, η κυρία Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Μου έδωσε λόγια και έτσι πέρασα κι εγώ audition και πήρα το ρόλο εντέλει.

Πιστεύεις στην τύχη, στη σκληρή δουλειά ή και στα δύο;

Πιστεύω και στα δύο. Η τύχη από μόνη της δεν αρκεί, όπως καμιά φορά ούτε η σκληρή δουλειά. Πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συγκυρίες. Πιστεύω βέβαια πως αν κάτι το θέλεις πάρα πολύ και δουλεύεις γι’ αυτό στο τέλος έρχεται.

Αν σου έλεγε ένα κορίτσι ότι θέλει να γίνει ηθοποιός τι συμβουλή θα του έδινες;

Να δουλέψει γι’ αυτό που αγαπάει και να μην παρατήσει ποτέ τα όνειρά του. Δυσκολίες και εμπόδια θα υπάρχουν, παντού υπάρχουν. Σκοπός είναι να μη χάνεις την πίστη σου γι’ αυτό που αγαπάς.

Έχεις το άγχος να κάνεις οικογένεια ή είναι νωρίς;

Είναι κάτι που θα ήθελα στη ζωή μου, αλλά λίγο αργότερα. Το άγχος μου είναι να καταφέρω να έχω δίπλα μου τον κατάλληλο άνθρωπο που θα αγαπάει εμένα και την οικογένεια που θα δημιουργήσουμε. Στην ερώτηση «τι άνθρωπος είσαι» τι θα μου απαντούσες; Θα έλεγα πως είμαι κάποιες φορές ισχυρογνώμων, γενικά καλοπροαίρετη και πολύ εργατική.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να φύγεις από τους γονείς σου και να αυτονομηθείς; Να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι;

Είναι κάτι που έχω σκεφτεί, αλλά θα γίνει όταν έρθει η ώρα και θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Όλα στην ώρα τους. Τώρα που εργάζομαι στη σειρά αυτή ούτως ή άλλιως για τις ανάγκες των γυρισμάτων μένω μακριά από τους δικούς μου, οπότε ένα πρώτο βήμα ανεξαρτητοποίησης θα έλεγα πως έχει γίνει.

Ποιες είναι οι φιλίες σου από το χώρο;

Τα τελευταία χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με αξιόλογους συναδέλφους, που τους έχω στην καρδιά μου και κρατάμε επαφή, όπως είναι ο Πάνος Μπακανδρέας, η Ναταλία Kηρύκου, ο Μανώλης Κλωνάρης, ο Liam Ireland, η Ζωή Γεράζη, ο Σπύρος Νικολαΐδης, η Στέφανη Χαραλάμπους, εννοείται και ο φετινός μου παρτενέρ, και άλλοι που δεν θα ήθελα να συνεχίσω για να μην παραλείψω κανέναν.

Αν και πολύ μικρή σκέφτεσαι τη φθορά του χρόνου;

Όχι. Είναι κάτι που δεν με προβληματίζει και δεν με ανησυχεί καθόλου. Ίσα-ίσα, μου αρέσει να απολαμβάνω την κάθε ηλικία ξεχωριστά με ό,τι κι αν μου προσφέρει.

Υπάρχει κάποια φράση από κάποιον συγγραφέα που να σε εμπνέει;

«Το μέλλον έχει πολλά ονόματα. Για τους αδύναμους είναι το ανέφικτο. Για τον φοβισμένο το άγνωστο. Για τους γενναίους είναι η ευκαιρία.» – Victor Hugo

Πώς αντιμετωπίζεις μια άσχημη μέρα;

Με χαμόγελο. Θεωρώ πως η θετική αντιμετώπιση μιας άσχημης κατάστασης θα οδηγήσει εντέλει και στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπισή της.

Έχεις νιώσει το ρατσισμό της ομορφιάς, δηλαδή την καχυποψία, το κλισέ «όμορφη άρα δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ»; Χρειάζεται να προσπαθήσεις διπλά;

Έχω ακούσει διάφορα σχόλια, τα οποία όμως δεν έτυχε να με επηρεάσουν όλα. Αυτό το κλισέ ήταν ένα από αυτά που δεν με άγγιξε καθόλου. Λατρεύω τη δουλειά μου και δεν θα προ[1]σπαθούσα σκληρά για να αποδείξω σε κάποιον κακοπροαίρετο το αν αξίζω ή όχι. Άλλωστε, η ομορφιά είναι υποκειμενική. Προσπαθώ σκληρά για μένα και για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου και πιστεύουν σε μένα. Αυτοί είναι το κίνητρό μου. Στην τελική, δεν γίνεται να είμαστε αρεστοί σε όλους.

Όταν μια μέρα δεν έχεις δουλειές πώς την περνάς; Τα πας καλά με τον εαυτό σου;

Θα έλεγα πως τα πάω παρά πολύ καλά με τον εαυτό μου. Σε γενικές γραμμές είμαι ήρεμος άνθρωπος και πάντα βρίσκω κάτι για να περάσω δημιουργικά το χρόνο μου και μόνη μου. Θα μαγειρέψω, θα ακούσω μουσική για να χαλαρώσω, θα περιποιηθώ τον εαυτό μου, θα διαβάσω… Άλλωστε, το να έχουμε την τύχη να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας είναι κάτι παρά πολύ όμορφο που δυστυχώς κάποιες φορές παραλείπουμε ή δεν έχουμε το χρόνο να το κάνουμε.

Βλέπεις τον εαυτό σου στη « Γη της Ελιάς»; Διαβάζεις τα σχόλια;

Βλέπω τα επεισόδια της σειράς. Όχι μόνο επειδή μου αρέσει αλλά και επειδή θέλω να βλέπω και μόνη μου αν κάτι το έκανα καλά και τι θα μπορούσα να αλλάξω ή να βελτιώσω. Είναι ένα ευχάριστο homework. Όταν έχω χρόνο, προσπαθώ να διαβάζω και κάποια σχόλια.

Βγαίνεις απεριποίητη στο δρόμο ή έχεις το άγχος μη σε αναγνωρίσουν οπότε πρέπει να είσαι κάπως;

Γενικά μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Είναι κάτι που με κάνει να νιώθω καλά. Τώρα, το αν θα με δουν απεριποίητη είναι κάτι που δεν με ανησυχεί ούτε με αγχώνει. Άλλωστε, στη σειρά έχω δείξει κάθε πτυχή της Ιφιγένειας.

Δείχνεις πολύ γαλήνια, ήρεμη και με μια στωικότητα. Έχεις κλάψει για κάποιον έρωτα, έχεις μεθύσει, έχεις κάνει ατέλειωτες νυχτερινές συζητήσεις με τις φίλες σου; Σε έχει απορρίψει ποτέ κάποιο αγόρι;

Έχω κλάψει, και πολύ. Είμαι ευαίσθητη ως άνθρωπος και ρομαντική. Έχω απογοητευτεί, έχω ζήσει ένα ονειρικό παραμύθι αλλά και έχω μάθει πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Έτυχε και να μεθύσω μια φορά, αλλά όχι για τα προσωπικά μου. Δεν είμαι αυτοκαταστροφική. Στην περίπτωση αυτή δεν τα είχα ζυγίσει καλά στο μυαλό μου. Τι εννοώ; Ήμουν νηστική και αποφάσισα να πάω σε ένα πάρτι χωρίς να κάνω κάποια στάση για φαγητό για να μην αργήσω. Στο πάρτι ξεκίνησα αρχικά με ένα ποτό, ακολούθησε το δεύτερο, μετά δυο-τρία σφηνάκια –μίνι κεράσματα για τα γενέθλια– και αυτό ήταν. Δεν ήθελε πολύ μιας και δεν είμαι γερό ποτήρι. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει βέβαια γιατί γενικά δεν μου αρέσει να χάνω τον έλεγχο του εαυτού μου.

Τι σου δίνει κίνητρο όταν ξυπνάς μια άσχημη μέρα;

Οι άνθρωποι που αγαπώ και έχω κοντά μου, τα όνειρά μου, η δουλειά μου και φυσικά το σκυλάκι μου.

Πόσο κουραστικό είναι να είσαι πάντα το «καλό παιδί»;

Κουραστικό δεν είναι. Ίσα-ίσα, είναι πολύ όμορφο να έχεις ως άξονα συμπεριφοράς το καλό και το σεβασμό γενικότερα απέναντι σε όλους και σε όλα. Νιώθεις κι εσύ καλύτερα.

Αν σου ζητούσα να γράψεις μια λίστα ευγνωμοσύνης για το σήμερα τι θα έγραφες;

Στη λίστα αυτή θα ήμουν ευγνώμων για όσα έχω αξιωθεί να βιώσω αλλά και να έχω. Έχω την υγεία μου, την οικογένειά μου, ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ και μια πολύ όμορφη δουλειά που με γεμίζει. Όλα αυτά θα υπήρχαν στη λίστα μου μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ που έχω την τύχη να τα έχω στη ζωή μου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΖΟΓΚΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

leave a reply

Your Review