Η αγωνία της κυτταρίτιδας θέλει ένα τέλος, έτσι δεν είναι;

Όσο έχουμε οιστρογόνα, θα έχουμε και κυτταρίτιδα. Πάμε, τώρα να δούμε τι γίνεται μ' αυτόν τον βραχνά.

Καιρός να αποκαθηλώσουμε μια αγωνία γιγατόνων, κάθε πρωί που βάζουμε αυτές τις μέρες το μαγιό και ρίχνουμε μαι κλεφτή ματιά στον καθρέφτη πριν την παραλία. Η αποκαθήλωση θα έρθει απλά. Χωρίς boost quotes και “αγάπα το σώμα σου” (φυσικά αγάπα το), απλώς εκλογικεύοντάς την και βλέποντας μερικά λίγα πράγματα που αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε με δαύτη χωρίς υστερία.

Δεν είναι δα και η είδηση. Εδώ και καιρό η κυτταρίτιδα, αυτός ο εφιάλτης με φλοιό πορτοκαλιού στο κορμί των περισσότερων γυναικών, συνδέεται με τα οιστρογόνα. Και μετά έρχεται η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή και τόσα άλλα να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Ωραία, το χωνέψαμε κι αυτό. Όσο έχουμε οιστρογόνα -για όσο είμαστε γυναίκες, δηλαδή- θα συμβαίνει αυτό το πράγμα σε διάφορα σημεία του σώματός μας και εμείς θα τρέχουμε να παλέψουμε μαζί της.

Τι είναι όμως και πώς δημιουργείται; Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού (κολλαγόνου).

Αίτια της (εκτός από τα οιστρογόνα που λέγαμε) είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, όμως; Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές:

• Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Και δεν εννοώ να στερείσαι κάτι. Η σωστή διατροφή πρέπει να τα περιέχει όλα. Ακόμα και μια παρασπονδία είναι στο πρόγραμμα. Αρκεί η σωστή διατροφή να μας γίνει τρόπος ζωής. Αν τύχει λοιπόν να μην φας σπιτικό φαγητό ή ένα γλυκό μην απογοητεύεσαι, την επόμενη μέρα μπορείς να το διορθώσεις τρώγοντας σωστά.

• Κατανάλωσε άπαχα τρόφιμα αλλά όχι απαραίτητα 0% πχ γάλα 1,5 % ή γιαούρτι 2 %.

• Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες πχ μπρόκολο, μαρούλι, μανταρίνια, χυμούς, μπανάνα, λάχανο, αγγούρι κλπ.

• Απόφυγε το αλάτι, τα αλμυρά τρόφιμα τα αναψυκτικά και την αυξημένη κατανάλωση καφέ διότι κάνουν κατακράτηση.

• Απόφυγε τρόφιμα με κρυφή ζάχαρη ή συντηρητικά.

• Καθημερινή κατανάλωση νερού, 1,5 λίτρο το λιγότερο.

• Αύξησε την σωματική σου δραστηριότητα. Η αερόβια άσκηση 30 λεπτών θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος και τοπικά πχ γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών. Έχει αποδειχθεί ότι χάνουμε λίπος και με την αναερόβια άσκηση όπως τα βάρη. Γι’ αυτό μην αποφεύγεις αυτού του είδους άσκηση.