Μελέτης Ηλίας : Ο Ηθοποιός μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Σε ποια γειτονιά μεγάλωσες;

Στο Μενίδι, όπου ζω και τώρα.

Πόσες γειτονιές έχεις αλλάξει στην Αθήνα;

Έχω αλλάξει πολλές περιοχές. Κέντρο στη Ζήνωνος, ένα διάστημα στα Πετράλωνα, μετά στο πατρικό της γυναίκας μου στη Γλυφάδα, και κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο επιστρέψαμε όλη η οικογένεια και πάλι στο Μενίδι.

Πού θα ήθελες ιδανικά να ζεις στην Αθήνα;

Εδώ που ζω τώρα, απλώς θα ήθελα το Μενίδι να είναι λίγο πιο κοντά στο κέντρο, γιατί είμαι δύο ώρες στον δρόμο είτε για να κατέβω στο θέατρο, είτε για να πάω στα γυρίσματα.

Ποιο θεωρείς το πιο γραφικό σημείο της πόλης;

Μου αρέσουν οι μικρές γειτονιές που έχουν κρατήσει στοιχεία από παλιότερες εποχές. Αυτές που θα βγεις και θα πας και στην αλάνα να παίξεις με τα παιδιά σου, έχει μικρά μαγαζιά, περιοχές που έχουν μια πιο εύκολη, εντός εισαγωγικών, καθημερινότητα. Και αυτές τις βρίσκεις στα προάστια. Μενίδι, Κερατσίνι, στον Πειραιά.

Τι αγαπάς στην πόλη;

Μου αρέσει πολύ να περπατάω, να βλέπω τα κτήρια, τον κόσμο. Προχθές, το Σάββατο, βγήκα έξω από το θέατρο και στους δρόμους υπήρχε λαοθάλασσα. Και μου αρέσει αυτό, που βγαίνουμε και πάλι όλοι έξω, που πηγαίνουν όλοι θέατρο, ή για ένα ποτό, ή φαγητό, ή σινεμά. Σαν να βρήκαμε πάλι τη διάθεση μας. Και αυτό είναι πολύ ωραίο. Είχαμε ξεχάσει πόσο ωραίο είναι να βγαίνεις. Επίσης μου αρέσει που ακόμα έχουμε τόσο καλό καιρό.

Αν ερχόταν ένας τουρίστας που θα τον πήγαινες βόλτα;

Θα τον πήγαινα να δει θάλασσα, Βουλιαγμένη, Σούνιο, Ανάβυσσο, και θα τον πήγαινα σίγουρα να δει βουνό που είναι και κοντά στην περιοχή μου, Πάρνηθα Τατόι, βασιλικά κτήματα και μετά τα κλασικά τουριστικά. Πλάκα, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Ακρόπολη.

Πού έχεις φάει το καλύτερο γλυκό/burger/ πίτσα/ σουβλάκι της πόλης;

Για γλυκό «Σερμπέτια σ του Ψυρρή», για burger στο «Queen» στη Γλυφάδα στη Γιαννιτσοπούλου, για πίτσα στην Κηφισιά στο «Giacomo», και για σουβλάκι οπωσδήποτε στο Με- νίδι με πολλές επιλογές.

Από πού βλέπεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της πόλης;

Από την ταράτσα μου στο σπίτι στο Μενίδι. Βλέπεις «πιάτο» όλη την Αθήνα και την ώρα που δύει ο ήλιος είναι υπέροχα.

Κάτι που ανακάλυψες πρόσφατα στην Αθήνα και σε ενθουσίασε;

Έναν δρόμο δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, που μπαίνεις να περπατήσεις και είναι σαν να βρίσκεσαι ξαφνικά στην Αθήνα της δεκαετίας του ‘60.

Τι ανακάλυψες πρόσφατα στην Αθήνα και σε απογοήτευσε;

Δεν τ ο ανακάλυψα πρόσφατα . Το γεγονός ότι, ειδικά το βράδυ, υπάρχουν πολλά σκουπίδια στους δρόμους. Επίσης δεν μου αρέσει η άναρχη δόμηση, τα ανομοιόμορφα κτήρια που βλέπω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σινεμά;

Αυτή την περίοδο ο «Ζέφυρος».

Ποιο είναι το μέρος που προτιμάς να πας για χαλαρό ποτό το βράδυ;

Επειδή είναι κοντά μου θα πήγαινα κάπου ήσυχα προς Κηφισιά, Μαρούσι. Γενικά στα βόρεια. Επίσης μου αρέσει το μπαρ του «Say Hotel» στην πλατεία του Κεφαλαρίου.

Σε ποια λαϊκή ψωνίζεις;

Δυστυχώς δεν προλαβαίνω με τα γυρίσματα να πάω λαϊκή. Έχω πολύ καιρό, γιατί στην γειτονιά μου είναι καθημερινές.

Τι θέα έχεις από το μπαλκόνι σου;

Όλο το λεκανοπέδιο.

Βγαίνεις μόνος σου στην πόλη;

Αν βγω, συνήθως μετά την παράσταση, θα βγω με τη γυναίκα μου. Μόνος μου όχι δε βγαίνω.

Με τι μεταφορικό μέσο μετακινείσαι;

Με το αμάξι, αλλά έχω και μια vespa για περιπτώσεις που υπάρχει τρομερή κίνηση.

Cookoovaya

Όταν θες να φας καλό φαγητό πού θα πας;

Ή στο «Basegrill» στο Περιστέρι, ή στην «Cookoovaya».

Γιατί να έρθω να σε δω στο θέατρο;

Γιατί είναι μια παράσταση που εμπεριέχει τόσο το δράμα, όσο και την κωμωδία και σαν θεατή σου ξυπνάει πολλά συναισθήματα. Επίσης θα σου έλεγα να δεις και την ταινία «Κουραμπιέδες από Χιόνι» γιατί μετά από καιρό βγαίνει μια ωραία ρομαντική χριστουγεννιάτικη ελληνική ταινία.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου θέατρο στην πόλη;

Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πού θα πας για φαγητό στις 4 το πρωί η μετά το θέατρο;

Μόνο μετά το θέατρο πάω για φαγητό. Αν φάω πριν δεν θα μπορώ να παίξω. Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που δυστυχώς τρώνε αργά, τρώνε πολύ, και μάλλον αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στον οργανισμό. Τώρα για πολύ αργά θα διάλεγα το «Αυτόφωρο» στην Αλεξάνδρας.

Αν η πόλη είχε soundtrack, ποιο θα ήταν;

To «Arizona Dream» του Goran Bregović, και οποιαδήποτε ά λλη μουσική του συνθέτη

INFO O Μελέτης Ηλίας πρωταγωνιστεί με τη Μαρία Ναυπλιώτου στο θέατρο Χορν στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο». Και στις ταινίες «Άκου ποιος Μιλάει», και «Κουραμπιέδες από Χιόνι» (πρεμιέρα 10/12).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΖΟΓΚΑ