Μια ταινία για την αγάπη του Leonard Cohen για τη Marianne και την Ύδρα

Το ντοκιμαντέρ «Marianne & Leonard - Λόγια Αγάπης» αφηγείται την ιστορία αγάπης του διάσημου ζευγαριού, με φόντο το γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού.

Η αγάπη του Leonard Cohen για την Ύδρα είναι γνωστή, όπως είναι γνωστό ότι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του είναι εμπνευσμένα από την αγάπη του του για τη Νορβηγίδα μουσικός Marianne Ilhen, την οποία γνώρισε και ερωτεύτηκε στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού, όπου είχε αποκτήσει και σπίτι. Η ιστορία του ζευγαριού είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Marianne & Leonard – Λόγια Αγάπης», που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 12/12/2019. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Nick Broomfield, που το 1968, σε ηλικία 20 μόλις χρόνων, είχε γνωρίσει τη Marianne στην Ύδρα.

«Ήμουν ένας κάπως χαμένος 20χρονος που έψαχνε την περιπέτεια όταν επισκέφτηκα το νησί της Ύδρας στην Ελλάδα», θυμάται ο Broomfield. «Είχα την καλή τύχη να συναντήσω την Marianne, σύντροφο του Leonard Cohen, η οποία με ώθησε να προχωρήσω στην υλοποίηση της πρώτης μου ταινίας. Η Marianne είχε νωρίτερα εκείνον τον χρόνο δεχτεί την επίσκεψη του D.A. Pennebaker, που την είχε κινηματογραφήσει με τον μικρό της γιο, και την εντυπωσίασε με τις γνώσεις του για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Τη θυμάμαι να μου δείχνει την ταινία “Don’t Look Back” κάτω από τον έναστρο ελληνικό ουρανό και μετά να παίζει στην κιθαρά της μουσικές του Leonard. Ήταν μία από τις πιο μαγικές στιγμές της ζωής μου και έχει χαραχθεί στη μνήμη μου για πάντα».


Στο «Marianne & Leonard – Λόγια Αγάπης», ο Broomfield αξιοποιεί ακυκλοφόρητες σκηνές που είχε κινηματογραφήσει ο Pennebaker. «Ο D.A. Pennebaker, η Marianne και ο Leonard υπήρξαν όλοι έμπνευση στη δημιουργική μου πορεία και είναι προνόμιο για μένα να τους αποτίσω με αυτή την ταινία έναν φόρο τιμής», δηλώνει σήμερα. Η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα τον δεσμό του ζευγαριού από τις πρώτες μέρες του μεγάλου έρωτα στο νησί μέχρι τον ανοιχτό γάμο τους και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, όταν πια ο Cohen γνώριζε την παγκόσμια καταξίωση. Μέσα σε όλα, βλέπουμε και την εσωτερική πάλη που βίωνε όταν δημιουργούσε, αλλά και πώς το σεξ και τα ναρκωτικά ήταν κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Και, βέβαια, βλέπουμε την ομορφιά της Ύδρας και του ελληνικού τοπίου σε μια εποχή που έχει παρέλθει.

leave a reply

Your Review