Ο σκηνοθέτης του «Shower Boys» απαντά στις αντιδράσεις για την ταινία

Τάσσεται υπέρ της δασκάλας που κατηγορείται

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που έλαβε η απόφαση μιας δασκάλας δημοτικού σχολείου να προβάλει στους μαθητές της την ταινία «Shower Boys». Η δημοσιοποίηση του γεγονότος έγινε μετά την απόφαση των γονέων ενός μαθητή που ήταν παρών στην προβολή να κινηθούν νομικά, τόσο εναντίον της δασκάλας, όσο και του Υπουργείου Παιδείας.

 

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας, ο κ. Χάρης Κατσιβαρδάς, ανέφερε πως «Το παιδί είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σε σοκ καθώς πρόκειται για ένα αποτροπιαστικό θέαμα. Μιλάμε για ομοφυλοφιλικές περιπτύξεις αγοριών σε τουαλέτες που παρουσιάστηκαν σε μαθητές Δημοτικού».

 

Η επίμαχη σκηνή δείχνει δύο αγόρια ηλικίας 12 ετών να φιλιούνται στο στόμα. Κύρια θεματική της πολυβραβευμένης ταινίας είναι οι έμφυλοι ρόλοι και η κριτική της τοξικής αρρενοπώτητας, αφού μεταξύ άλλων, ένας παιδαγωγός νεαρών αγοριών βάζει τα παιδιά να αναρωτηθούν «τι είναι αυτό που τους κάνει άντρες».

 

Η ταινία απευθύνεται γενικά σε παιδιά από 11 έως 18 ετών κι έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η προβολή της ταινίας προβλέπεται να γίνεται για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

 

Η απάντηση του σκηνοθέτη

 

Απάντηση στις αντιδράσεις και την έκταση που έλαβε το θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ έδωσε κι ο σουηδός σκηνοθέτης της ταινίας, Christian Zetterberg μέσω ανοιχτής επιστολής του. Ο ίδιος έκανε λόγο για «παράλογους ισχυρισμούς» όσων υποστηρίζουν πως η ταινία έχει ερωτικό περιεχόμενο, αναφέροντας πως η ταινία προβάλλεται σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες άνα την Ευρώπη.

 

«Τα “Αγόρια στο Ντους” αφηγείται μία ιστορία  φιλίας μεταξύ αγοριών, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να “γίνεις άνδρας” και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους» έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Στην συνέχεια της επιστολής του, ο ίδιος εξέφρασε την στήριξη του προς την δασκάλα:

 

«Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία».