Οι δύο Έλληνες υποψήφιοι στα Όσκαρ 2021

Δύο Έλληνες είναι ανάμεσα στους υποψήφιους που θα διεκδικήσουν βραβείο Όσκαρ στην επόμενη απονομή. Πρόκειται για τον Γιώργο Λαμπρινό με την ταινία «Τhe Father» και τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου». 

Ο Γιώργος Λαμπρινός κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ από τη Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου για το «Μετά το Χωρισμό» του Ξαβιέ Λεγκράν το 2019 και το Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το «Xenia» του Πάνου Χ, Κούτρα. Φέτος είναι υποψήφιος για Όσκαρ Μοντάζ για την ταινία «The Father» του Φλόριαν Ζέλερ, έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο της Ένωσης Κριτικών του Λος Αντζελες και το Βραβείο για το Καλύτερο Μοντάζ στα British Independent Film Awards.

Ο Λαμπρινός θα διεκδικήσει το Όσκαρ στην επόμενη απόνομη απέναντι στους Κλόι Ζάο για το «Nomadland», Φρέντερικ Θόραβαλ για το «Promising Young Woman», Μίκελ Ε. Νίλσεν για το «Sound of Metal» και Άλαν Μπάουμγκαρτεν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου».

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ βρέθηκε στον κινηματογράφο με τη συνεργασία με τον Ρότζερ Κόρμαν, για τον οποίο δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίες σε επτά ταινίες μέσα σε δυο χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα έχει βάλει την υπογραφή του σε πάνω από 40 ταινίες, διατηρώντας μόνιμες συνεργασίες με σκηνοθέτες σαν τον Τζέιμς Μάνγκολντ («Identity», «Walk the Line», «3:10 to Yuma», «Knight and Day»), τον Γκορ Βερμπίνσκι («Mousehunt», «The Weatherman»), τον Τζορτζ Κλούνεϊ («The Ides of March», «The Monuments Men») και τον Αλεξάντερ Πέιν, με τον οποίο συνεργάστηκε στο «Πλαγίως», τους «Απογόνους» στο «Nebraska» (όπου ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ) και το «Downsizing».

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μετράει φέτος τη δεύτερη υποψηφιότητα του για Όσκαρ για την άψογη δουλειά του στη «Δίκη των 7 του Σικάγου» του Άαρον Σόρκιν. Στην απονομή διεκδικεί το Όσκαρ απέναντι στους Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank», Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς για το «Nomadland», Ντάριους Βόλσκι για το «News of the World», Σον Μπόμπιτ για το Judas and the Black Messiah.