Πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο αποτελεί σήμερα η Πάργα όπου απέναντι ακριβώς από την πόλη βρίσκεται το γραφικό νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Το οδοιπορικό της Κυπριακής αποστολής δημοσιογράφων έφτασε την Πάργα γύρω στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρα 30ης Μαϊου και ακολούθως αναχώρησε με καραβάκι μια θαλάσσια περιήγηση στις παραλίες και περιδιάβαση στα αξιοθέατα της Πάργας. Όπως αναφέρθηκε από τον βαρκάρη τόπακα της περιοχής . σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι, εντός του οικισμού της Πάργας, ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Άι Γιαννάκης στα ανατολικά.
Οι ομορφιές της Πάργας είναι ένας τόπος «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».
Οι μοναδικές παραλίες με τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, τα μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα, το ενετικό κάστρο, το «νεκρομαντείο του Αχέροντα», ο ποταμός Αχέροντας συνθέτουν ένα ψηφιδωτό χρωμάτων που συνδυάζει την απεραντοσύνη του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας και το φυσικό περιβάλλον. Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου είναι η αρχή εντός προγράμματος ανάπτυξης του τουρισμού και διαμόρφωσης της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής. Μια πρωτοπόρα απόφαση του Δήμου να αναδείξει την περιοχή, τη γαστρονομία της, τον γαμήλιο αλλά και τον εναλλακτικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
Ο Δήμος συνδυάζει το τουριστικό προϊόν του, μαζί με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, την ιστορία και τον πολιτισμό
Εξαιρετικό επίσης τουρισιτκό θέρετρο αποτελεί και το Κάστρο του Αλή Πασά.
Η Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και αντίπαξους με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα. Στο πέρασμα το καίκι αγκυροβόλησε σε ένα κάτασπρο εκκλησάκι που τελούνται γάμοι και βαφτίσεις με ένα εξαιρετικό στολισμό.
Περιήγηση στο «νεκρομαντείο του Αχέροντα» και την είσοδο στον Κάτω Κόσμο
Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το νεκρομαντείο του Αχέροντα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά Μαντεία της Αρχαιότητας μαζί με αυτά της Δωδώνης και των Δελφών.
Μιλώντας στην αποστολή των Ελλήνων και Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν την περιοχή, ο Σπύρος Ράπτης, Φύλακας Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρου του Νεκρομαντείου, ανέφερε ότι η τοποθεσία του νεκρομαντείου συνδέεται με αρχαίες δοξασίες για τον Κάτω Κόσμο.
Οι αρχαίοι Έλληνες, συνέχισε, θεωρούσαν τους νεκρούς σκιές ελευθερωμένες από το φθαρτό σώμα με ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα όμως, είπε ο κ. Ράπτης χαρακτηρίζονταν από έλλειψη συνείδησης και εκδικητικότητας απέναντι στους ζωντανούς για αυτό και η επαφή μαζί τους δεν ήταν ακίνδυνη.
Η αρχαία παράδοση, είπε ο κ. Ράπτης, αναφέρει πολλά ιερά και μαντεία όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με την ψυχή κάποιου προσφιλούς τους προσώπου ώστε να ζητήσουν πληροφορίες για το μέλλον τους.
Σε αντίθεση με τα Μαντεία της Δωδώνης και των Δελφών, στο νεκρομαντείο του Αχέροντα δεν υπήρχαν αίτημα χρησμού, αλλά μυσταγωγία επαφής με είδωλα και ήχους νεκρών συγγενικών και φιλικών προσώπων, είπε ο κ. Ράπτης.
Επεσήμανε ακόμη πως οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Το νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων, σύμφωνα με τη μυθολογία.
Η πρώτη λειτουργία και κατασκευή του νεκρομαντείου ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους το 1200 π.Χ., όμως πολλά από τα σημερινά ερείπια φαίνεται να είναι Ελληνιστικής Εποχής 323 π.Χ. και μετά. Τα αρχαιότερα ευρήματα του Νεκρομαντείου, ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή 14ος – 13ος αιώνας π.χ. κατά την οποία χρονολογούνται και τρεις παιδικοί τάφοι με ελάχιστα ευρήματα.
Βαρκάδα στον ποταμό Αχέροντα
Η αποστολή των Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων επισκέφτηκε με βάρκα και την περιοχή του ποταμού Αχέροντα, στον οποίο, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Το πολυσύνθετο οικοσύστημα της περιοχής είναι προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000. Τον ποταμό Αχέροντα σκιάζουν αιωνόβια πλατάνια. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής.
Με τη μνήμη στα πάτρια εδάφη ο εκδότης του Parga
Ο εκδότης του εκδοτικού οίκου Parga Δημήτριος Μπαλαούρας, με καταγωγή από την Ήπειρο και το χωριό Ριζό, πλησίον της Πάργας, στρέφει τις μνήμες πίσω στον τόπο καταγωγής του και μιλώντας λέει πως η αγάπη του για την πόλη της Πάργας τον ώθησε στο να δώσει ονομάσει τον εκδοτικό οίκο.
Έδωσε, συνέχισε, το όνομα Πάργα στον εκδοτικό του οίκο διακατεχόμενος από το συναίσθημα της ομορφιάς που έχει αυτή η Κωμόπολη που βρίσκεται κοντά στο χωριό του. Για το χωριό του το Ριζό είπε ότι αυτό αν και ανήκει στο Νομό Θεσπρωτίας εντούτοις συνορεύει με την Πάργα και μέχρι το 1958 έφερε την ονομασία Αράχωβα. Πρόκειται συνέχισε για ορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 580 μέτρων, έτσι τα καλοκαίρια η Πάργα αποτελούσε την πόλη των διακοπών της οικογένειας του.
Παλιά η Ήπειρος ήταν διαφορετική, σημείωσε, καθώς ο κόσμος έφευγε για να βρει ένα καλύτερο μέλλον αλλού, δεν υπήρχε ανάπτυξη, ούτε δουλειές. Σήμερα η Ήπειρος και ειδικά η Πάργα ξεχωρίζει για τις παραλίες της, τα γραφικά μέρη, τα δάση της αλλά και για την χαλαρωτική της ατμόσφαιρα, είπε.
Ερωτηθείς για τα κοινά στοιχεία μεταξύ Κύπρου και Ηπείρου ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε πως ο τρόπος ζωής δεν διαφέρει και πολύ λόγω και του ωραίου περιβάλλοντος.
Περιδιάβαση στα στενά καλντερίμια της Πάργας
Η περιδιάβαση των επισκεπτών στα στενά καλντερίμια της Πάργας είναι μοναδική. Στενοσόκακα τα οποία φιλοξενούν δεκάδες καταστήματα κάθε είδους δίδοντας έναν άλλο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στην περιοχή. Μαγαζάκια μικρά με χαρακτήρα και μοναδική φινέτσα όπως άλλωστε ταιριάζει σε αυτό το πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο. Οι ντόπιοι… άνθρωποι καρδιάς , ανοιχτοί με το χαμόγελο στα χείλη, έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν, να σου πουν μια καλή αληθινή κουβένtα κοιτώντας σε στα μάτια . Ιστορίες ζωής. Αυλάδες ανθόσπαρτες με λουλούδια διαφόρων χρωμάτων, σπίτια κάτασπρα και άλλα στο κροκί ή σε κεραμιδί χρώμα με μπλε παραθυρόφυλλα ή και πράσινα δημιουργούν μια εικόνα έναν πίνακα ζωγραφικής. Το μπλε της θάλασσας αγγίζει την πόλη της Πάργας σπιθαμή προς σπιθαμή . Βλέποντας ο κάθε επισκέπτης αυτή την ομορφιά δεν μπορεί παρά να μην σεβαστεί το περιβάλλον θεωρώντας το ηθικό του καθήκον , ένα είδος προστασίας προς την φύση. Ένας προορισμός για να βρεις την ψυχή σου αν την έχεις χάσεις, για να ονειρευτείς, να ερωτευτείς αλλά και για να ατενίσεις με αισιοδοξία το μέλλον. Ένας προορισμός να αφήσεις τις έγνοιες της ζωής και να αντιληφτείς πως τα μικρά και τα απλά είναι και τα σπουδαία.
Η βαρκάδα στις παραλίες της Πάργας
Ο βαρκάρης περίμενε καρτερικά την αποστολή των Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων για να αναχωρήσει. Η βαρκάδα περιλάμβανε ξενάγηση στις παραλίες της Πάργας. Εκεί που το μπλε της θάλασσας το συναντάς σε πολλές αποχρώσεις .. Κρυστάλλινα νερά, καθαρά που σε βοηθούν να δεις το βυθό της θάλασσας και να εξερευνήσεις τους μικρούς θησαυρούς της. Ο κόκκος της άμμου μοναδικός …ατόφιο χρυσάφι. Από τη θάλασσα αντικρύζεις και το καταπράσινο της Πάργας . Ένας χώρος πνευματικός για το χτες, το σήμερα και το αύριο. Η ξενάγηση του βαρκάρη συνεχίζεται. Δεν σταματά σε μια προσπάθεια να τα πει όλα για την αγαπημένη του πόλη. .. Μυθικός τόπος για σπουδαίες ανθρώπινες στιγμές που πηγάζουν από μέσα μας και που κανένας μα κανένας δεν μπορεί να τις αγγίξει. Το κύμα σπάει στην βάρκα σαν ένα φλερτ διακριτικό . Για γαλήνιους ανθρώπους που δεν έχουν απαρνηθεί τη ζωή.
Στάση για μπάνιο… οι πιο τολμηροί βούτηξαν. Η θάλασσα άλλωστε της Πάργας έχει άλλη δροσιά σε ταξιδεύει στην εποχή των γοργόνων που κάπου κάπου συναντάς νοερά και που σου εξιστορούν τις θαλασσινές τους ιστορίες… και τα μυστικά τους. Ένας αληθινός παράδεισος … για αυτούς που επισκέπτονται την Πάργα… για τις σπουδαιότερες εμπειρίες ζωής και για στιγμές της μεγαλύτερης γαλήνης…