Ποια είναι η σωστή σειρά εφαρμογής των skincare προϊόντων

 

Εσύ μέχρι τώρα τα έχεις κάνει όλα πολύ σωστά. Έχεις πάρει τον ορό σου, το λαδάκι, το προϊόν απολέπισης και καθαρισμού, το mist ή την ενυδατική σου και ο κατάλογος συνεχίζεται αν προσθέσουμε και τα προϊόντα που χρησιμοποιείς τη νύχτα. Το ερώτημα όμως είναι: άραγε γνωρίζεις την σωστή σειρά εφαρμογής όλων των skincare προϊόντων που έχεις; Γιατί ναι, είναι πολύ σημαντικό για την επιδερμίδα σου αν ξέρεις τι χρησιμοποιείς, για ποιο λόγο το χρησιμοποιείς και το σημαντικότερο με ποια σειρά τα χρησιμοποιείς.

(Φυσικά να συμβουλεύεσαι πάντα τον δερματολόγο σου πριν από την χρήση των προϊόντων για το πρόσωπο σου).

1. Καθαριστικό προσώπου

Ξεκίνα την ρουτίνα περιποίησης με το καθαριστικό προσώπου. Καλό θα ήταν το πρωί να χρησιμοποιείς ένα με βάση το λιπαρό/ κανονικό δέρμα ενώ το βράδυ να το συνδυάζεις με άλλο καθαριστικό πιο ενυδατικό με βάση το ξηρό δέρμα. Επίλεξε καθαριστικό προσώπου με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, αφού με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί αρκετά ο ρυθμός με τον οποίο τα νεκρά κύτταρα αφαιρούνται από την επιδερμίδα.

2. Sprays / Mists

Συνέχισε με ένα mist ή ένα spray. Αν δεν τα έχεις βάλει μέχρι τώρα στη ρουτίνα σου, μάλλον σήμερα θα αλλάξεις γνώμη. Μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι ένα πάτημα ενός mist ή spray είναι ικανό να βοθήσει στην απώλεια υγρασίας του δέρματός μας. Διάλεξε εκείνα που έχουν στα συστατικά τους υαλουρονικό οξύ ή αλόε βέρα για επιπλέον ενυδάτωση.

3. Τόνερ ή χημικά απολεπιστικά
Τα τόνερ και κάθε είδους χημικά απολεπιστικά ή ακόμα και προϊόντα με οξέα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά τον καθαρισμό, ως μια προετοιμασία για τα υπόλοιπα προϊόντα που θα βάλεις στην επιδερμίδα σου. Μην ξεχνάς ότι τα τόνερ είναι ευεργετικά ακόμα και για τις δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ακμή.

4. Ρετινόλη

Επειδή ήδη θα αναρωτιέσαι, να σε ενημερώσουμε ότι η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για αντιγήρανση. Άρα από εδώ και στο εξής μετά το τόνερ σου, βάλε στη σειρά κάποιο προϊόν που περιέχει ρετινόλη.

5. Σέρουμ

Τα serum σε μορφή gel είναι η επόμενη σου κίνηση λίγο πριν τοποθετήσεις την ενυδατική σου κρέμα. Είναι ένα από τα πιο διεισδυτικά προϊόντα, το οποίο με τα συστατικά του θα ενισχύσουν περισσότερο τα προϊόντα που θα ακολουθήσουν. Είναι στην ουσία ένα boost για τη συνέχεια κάτι που έχει ανάγκη η επιδερμίδα σου.

6. Ενυδατική κρέμα / λαδάκια

Οι ενυδατικές κρέμες όπως είναι λογικό αφού τις περισσότερες φορές αποτελούν το τελευταίο βήμα της ρουτίνας περιποίησης η συστασή τους είναι πιο πλούσια. Με τα προηγούμενα βήματα και προϊόντα έχεις δημιουργήσει συγκεκριμένα στρώματα και η ενυδατική κρέμα έρχεται να τα ”σφραγίσει”. Μην υπερβάλλεις με την ποσότητα, το μέγεθος ενός πράσινου μπιζελιού είναι η ιδανική ποσότητα. Άν πάλι έχεις πιο ξηρή επιδερμίδα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό λαδάκι για το πρόσωπο, το οποίο όμως απευθύνεται στον δικό σου τύπο επιδερμίδας.

7. SPF

Αν μιλάμε για την πρωινή σου ρουτίνα, τότε το αντηλιακό σου πρέπει να μπει στο τέλος. Όλο τον χρόνο και εννοείται τον χειμώνα οφείλεις στην επιδερμίδα σου να βάζεις αντηλιακό. Χρησιμοποίησε εκείνα με SPF30 ή SPF50.

 

Τώρα ξέρεις!