Ποιος 43χρονος προσφέρει 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ο 43χρονος Jack Dorsey ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ποιος είναι και πώς απέκτησε την περιουσία του; Από τον Πάρη Κορμαρή

(Photo by David Becker/Getty Images)

Ο λογαριασμός του στο Twitter έχει user name @jack και όσοι είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία των social media γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν από τους συνιδρυτές και σημερινό CEO αυτής της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης. Ως γνήσιο τέκνο, ή μάλλον πρωτοπόρος της ψηφιακής εποχής, ο Jack Dorsey χρειάστηκε 253 χαρακτήρες για να ανακοινώσει ότι προσφέρει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την περιουσία του για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Μάλιστα, επισύναψε το link για ένα Google Doc προσβάσιμο στον οποιονδήποτε, στο οποίο εξηγεί συνοπτικά από πού προέρχεται το ποσό των 997,818,354 (για την ακρίβεια) δολαρίων και το οποίο θα ενημερώνει με λεπτομέρειες για το πού και πότε θα διατεθούν. Στο thread του μηνύματος δίνει ο ίδιος απαντήσεις σε διάφορα σχετικά ερωτήματα. Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές δωρεές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο για τον συγκεκριμένο σκοπό – αν όχι η πιο εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία του Dorsey εκτιμάται στα 3,3 δισ. δολάρια και η δωρεά εκπροσωπεί το 28% του συνόλου. Ο ίδιος αναφέρει ότι στο παρελθόν είχε διαθέσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς 40 εκατομμύρια δολάρια, ως επί το πλείστον χωρίς να το δημοσιοποιεί. Τώρα, επιλέγει την απόλυτη διαφάνεια. Ο τίτλος του Google Doc είναι «Start Small tracking», από την ονομασία του φιλανθρωπικού fund του, Start Small LLC.

Γεννημένος στις 19 Νοεμβρίου του 1976, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, ο Dorsey είχε την ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του Twitter όταν σπούδαζε στο New York University. Τα χρήματα που προσφέρει προέρχονται από μετοχές του άλλου του εγχειρήματος, της πλατφόρμας online πληρωμών Square, που ίδρυσε το 2010 μαζί με τον Jim McKelvey. Μια νότα αισιοδοξίας δίνει ίσως το γεγονός ότι ο Dorsey δεσμεύτηκε γράφοντας: «Αφού αφοπλίσουμε αυτή την πανδημία, θα εστιάσουμε στην υγεία και την εκπαίδευση των κοριτσιών, και στο Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα». Το τελευταίο συνιστά ένα βασικό άνευ όρων εισόδημα για όλους. Όπως εξηγεί, θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν «τις καλύτερες μακροπρόθεσμες λύσεις στα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

 

leave a reply

Your Review