Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η Anna Wintour, editor-in-chief της αμερικάνικης Vogue, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην απόφαση του περιοδικού να διακόψει τη συνεργασία του με διάσημους και πολύ ακριβοπληρωμένους φωτογράφους, όταν μοντέλα τους κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση. «Πριν από μερικά χρόνια, ήμασταν συντετριμμένοι όταν ανακαλύψαμε πράγματα που συνέβησαν με ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμασταν σε σταθερή βάση, πράγματα εντελώς απαράδεκτα», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά για την εφημερίδα Καθημερινή. «Έπρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να σταματήσουμε τη συνεργασία μας με τους συγκεκριμένους ανθρώπους ώς το προσεχές μέλλον».
Όσοι παρακολουθούν τον χώρο των περιοδικών μόδας, θεώρησαν φυσικά ότι αναφέρεται στις περιπτώσεις του Bruce Weber και του Mario Testino, δύο φωτογράφων πραγματικά διεθνούς βεληνεκούς, που υπέγραφαν τακτικά cover stories και fashion editorials όχι μόνο για τις διάφορες εκδόσεις της Vogue ανά τον κόσμο, αλλά και για τα υπόλοιπα περιοδικά του ομίλου Condé Nast. Όταν όμως μοντέλα που είχαν δουλέψει μαζί τους τους κατηγόρησαν για ανάρμοστες χειρονομίες και κινήσεις σεξουαλικού περιεχομένου, ο εκδοτικός κολοσσός έκοψε μαχαίρι κάθε συνεργασία μαζί τους.
O Mario Testino έκανε μήνες έστω και να ποστάρει κάτι στον λογαριασμό του στο Instagram, ωστόσο επανήλθε ανεβάζοντας παλιές και νέες φωτογραφίες. Τώρα, παρουσιάζει την έκθεση East σε γκαλερί του Λονδίνου, με 18 νέες φωτογραφίες που απεικονίζουν λουλούδια ή άντρες με περίτεχνα τατουάζ.
Ο Bruce Weber, που επιμένει να αρνείται κάθε κατηγορία, έχει νέες συνεργασίες με περιοδικά, όπως το το Man About Town. Όταν ο διευθυντής σύνταξης και δημιουργικού της έκδοσης, Huw Gwyther, ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να του δώσει δουλειά, απάντησε: «Ειλικρινά, δεν ξέρω αν πήρα τη “σωστή” απόφαση. Αλλά είναι γεγονός ότι δημοσίευσα τη δουλειά του. Είμαι εκδότης. Προφανώς δεν είμαι δικαστής, ούτε εκτελώ χρέη ενόρκου. Πιστεύω στο δικαίωμα καθενός να κρίνεται από τους αρμόδιους».
Ίσως το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τις φωτογραφίες του Bruce Weber το περιοδικό ούτε τις παρήγγειλε ούτε τις πλήρωσε! Όπως αποκάλυψε o Gwyther, o Weber έκανε μόνος του τη φωτογράφιση και υπέβαλλε το υλικό για δημοσίευση χωρίς αμοιβή. Μπορεί οι μεγάλοι τίτλοι να μην έχουν ανάγκη να πάρουν το ρίσκο να συνδεθούν με κάποιον που πιθανόν έχει παρανομήσει, όμως για έναν νέο τίτλο το δέλεαρ φαίνεται πως είναι αρκετά ισχυρό – ειδικά όταν δεν έχει χρηματικό κόστος.